eveniment
Data: 
23 May 2011 (All day) - 30 May 2011 (All day)
Loc: 
Casa de Cultura a Studentilor
Bilet: 
20.00
stats

EuroArt la cea de-a cincea editie

Incepand de duminica, 22 mai, Festivalul de Teatru EuroArt, ajuns la cea de-a cincea editie, ne propune un regal teatral gravitand in jurul unuia dintre cei mai talentati actori din Romania: Horatiu Malaele. Este poate singurul artist din ultimele decenii care reuseste, intr-un mod atat de natural, sa impace pretentiile criticii teatrale cu gusturile publicului.

Evenimentul, organizat de Fundatia Culturala TIMPUL, se va desfasura in perioada 22-29 mai, reunind pe scena ieseana opt spectacole ale teatrelor profesioniste din Romania.

Festivalul va incepe duminica, 22 mai, de la ora 21.00, cu un spectacol extraordinar de fachirism, catalige, monociclu al trupei Famous din Iasi, un spectacol stradal ce va incepe printr-o parada si se va incheia prin triumful uneia din cele doua tabere adverse, unde regina si razboinicul, bestia si uriasii pe catalige, servitoarele si Arlechino, vor contura imaginea unui regat inarmat intr-o lupta decisiva.
Se vor dezgropa "asii" fiecarui personaj, printr-o multitudine de efecte speciale cum ar fi ploaia de foc, focul multicolor, steaua de foc, bile de foc uriase in aer, cercul si bilele de foc, toate acestea conturand razboiul falnic la care vor asista privitorii. Spectacolul va avea loc pe B-dul. Stefan cel Mare, in fata Primariei Municipiului Iasi.

Luni, 23 mai, de la ora 19.00, Teatrul Bulandra Bucuresti prezinta spectacolul Sorry de Aleksandr Galin.

Regia: Iuri Kordonsky
Distributia: Ion Caramitru, Mariana Mihut.

O tulburatoare poveste de dragoste, o reintalnire dupa 20 de ani, in care speranta si deziluziile lasa loc unui dramatism de un discurs consistent, intr-o Rusie ce anuleaza orice speranta de libertate.Pentru acest rol, la Gala Uniter 2005, Mariana Mihut a primit pentru a treia oara in cariera Premiul Uniter pentru cea mai buna actrita. La o recenta conferinta de presa de la Teatrul de Comedie, George Mihaita o intreba pe Catalina Buzoianu ce inseamna "scoala de la Bulandra", formula pe care aceasta o pronuntase in legatura cu Emilia Popescu. Ce inseamna "scoala de la Bulandra" se poate vedea la acest spectacol, un anume profesionalism care-i impiedica pe actori, oricat de mari ar sti ei ca sunt, sa "traga" de spectacol, sa-si ia libertati fata de viziunea stabilita in prealabil impreuna cu regizorul. Dincolo de geniul propriu,actorii care au aceasta scoala stiu ca exista viziunea unificatoare a regizorului, fata de care nu poti sa iti iei libertati decat prejudiciind spectacolul. Lucruri care se intampla nu o data pe scenele noastre si poate si la Bulandra, unde nu joaca numai actori care au "scoala de la Bulandra".


Marti, 24 mai, de la ora 19:00, Teatru'74 Tg. Mures urca pe scena Casei de cultura a Studentilor cu spectacolul Joc fara manual de intrebuintare de Roxana Magdalena Pantice.

Regia: Timur Felix Mihancea
Distributia: Cristina Iusan, Oana Galan, Bianca Holobut, Andrei Chiran, Radu Tudosie.

Spectacolul „Joc fara manual de intrebuintare" este o adaptare realizata de Roxana Magdalena Pantice dupa Hora Iubirilor de Arthur Schnitzler. Ideea de rotatie, de schimbarea cuplurilor este pastrata din textul initial, toata povestea invartindu-se in jurul a doua cupluri extrem de diferite. Jocul in care sunt prinsi este unul riscant din care nu se stie cine si mai ales cum va iesi. Negocierea de putere este mai mult decat un simplu joc. Este o forma de existenta conjugala. Cine trebuie sa domine pe cine? Mutatia suferita de cuplul contemporan, din acest punct de vedere, ridica probleme si deseneaza noi geografii ale vietii in doi. Oana si Radu sunt impreuna de mult timp. Oana este capricioasa, exuberanta, dinamica, dornica de nou si inedit. Se plictiseste repede de orice si raspunde promt la orice provocare. Radu se lasa condus de ea, incearca sa tină pasul cu dorintele si capriciile partenerei sale. Bianca este fata care renunta la cariera de dragul relatiei, iar Andrei, iubitul sau este exasperat de smiorcaielile ei. Evolutia mai mult sau mai putin banala a cuplurilor este deviata in momentul in care Oana propune un swing. Andrei raspunde entuziasmat provocarii in timp ce Bianca si Radu se lasa purtati de val.


Miercuri, 25 mai, de la ora 19:00, Teatrul Andrei Muresanu Sf. Gheorghe vine cu spectacolul Povesti de familie de Bljana Srbljanovic.

Regia: Cristian Ban
Distributia: Sebastian Marina, Daniel Rizea, Ioana Costea, Fatma Mohamed.

Vorbim despre un text modern si actual, prin care parintii vor putea vedea „necenzurat" cum gandesc copiii vremurilor noastre si care sunt jocurile lor. Pare un spectacol de copii, dar de fapt e o comedie neagra, interzisa minorilor sub 16 ani. Publicul se va intalni, prin această piesa, cu un text nou, de care nu a mai auzit, dar care va lasa urme.

Joi, 26 mai, incepand cu ora 19:00, acelasi Teatru Andrei Muresanu din Sf. Gheorghe va prezinta spectacolul Operele complete ale lui William SHAKESPEARE pe scurt! de Jess Borgeson, Adam Long si David Singer.

Regia: Lucian Tion
Distributia: Sebastian Marina, Ion Fiscuteanu Jr., Daniel Rizea.

Cred ca teatrul romanesc este putin demodat si nu prea tine pasul cu teatrul modern. M-am gandit ca e momentul sa iasa din zona aceasta caracterizata de un stil de interpretare est-european, specific secolului 20, venind vremea intrarii in epoca moderna. Astfel, piesa montata la Sfantu Gheorghe da posibilitatea de a vedea ce se intampla pe scenele europene; sigur, vor fi unii care nu vor gusta acest curent modern, dar acesta este un risc, caci nu poti multumi pe toata lumea".

Vineri, 27 mai, incepand cu ora 19:00, Teatrul Maria Filotti Braila vine cu spectacolul Scandal in culise de Michael Frayn.

Regia: Radu Nichifor
Distributia: Bujor Macrin, Mihaela Trofimov, Valentin Terente, Alin Florea, Catalina Nedelea, Liviu Pintileasa, Adrian Stefan, Corina Bors, Alexanda Poiana.

„Scandal in culise!" a fost scrisa in urma unei reprezentari a piesei „Chinezi", cand Michael Frayn, autorul, a asistat la spectacol din culise. Dupa reprezentatie a declarat ca spectacolul i s-a parut mai amuzant privit din culise, decat din sala si s-a gandit sa scrie o piesa despre cum se vad lucrurile din spatele scenei. Piesa urmareste o trupa de actori britanici, isterici, dar plini de bunavointa, care sub indrumarea unui regizor stresat, se straduiesc sa parcurga drumul infernal de la o repetitie generala haotica, pana la cortina ultimei reprezentatii dezastruoase a unei comedii ieftine cu titlul „Gol si goala". Se trantesc usi, se infiripa idile, se incurca replici, se sfasie inimi! Comedia s-a jucat pe scene din Italia, Spania, Finlanda, Japonia, China, etc. Astazi, textul este tradus in 34 de limbi si se joaca cu acelasi succes in mai toata lumea. Piesa de teatru „Scandal în culise!" a fost distinsa cu Premiul Olivier in 1982, pentru „Cea mai buna comedie", si a fost nominalizata in 1984 la Premiile Tony si Drama Desk pentru "Cea mai buna piesa de teatru a anului".

Sambata, 28 mai, de la ora 19:00, Teatrul de Comedie Bucuresti aduce in Aula Magna a Universitatii „Petre Andrei" spectacolul Sunt un orb, un recital extraordinar al lui Horatiu Malaele, cuprinzand texte de: Nichita Stanescu, Teodor Paca, George Toparceanu, Emil Brumaru, Mircea Micu, George Tarnea, Geo Dumitrescu, Nazim Hicmet, Adrian Paunescu.

Un spectacol care se joaca de cativa ani si care ramane la fel de proaspat ca la prima vizionare. Si asta datorita capacitatii extraor­dinare a lui Horatiu Malaele de a reinventa de fiecare data acelasi spectacol. Un scenariu "la mana libera" format din cateva "intam­plari" extrase din realitatea inconjura­toare, cateva bancuri cu ironii ascuţite si directe, stilizat de poezii de Nichita Stanescu sau Mircea Mincu, pune in evidenta calitatile de improvizator ale actorului.
Dincolo de succesul la public (de care Horatiu Malaele se bucura oricum), importanta este atitudinea ascutit ironica a artistului. Jumatate din recitalul lui Malaele pare a fi o ironie ascutita la adresa falselor valori si a divertis­mentului care a inlocuit actele adevarate de cultura. "Sunt un orb" poate fi un exemplu de problematizare "involuntară" prin intermediul teatrului.

Pentru ultima zi a festivalului organizatorii ne propun comedia "Mascariciul" a Teatrului Scena din Bucuresti.

Dupa A.P. Cehov
Regia: Horatiu Malaele
Distributia: Vasili Vasilici Svetlovidov - Horatiu Malaele
Nikita Ivanici - Niculae Urs

Un scenariu conceput intre lacrima si zambet in care partenerii lui Horatiu Malaele (pe langa minunatul Nicolae Urs) sunt Shakespeare si Cehov. O seara oarecare, o discutie intre doi prieteni care se transforma intr-un spectacol tragicomic, asemeni vietii. Actorii sunt cuceritori si prin maiestria jocului lor tin sala cu respiratia taiata de emotie. Rar la un spectacol se poate simti linistea tensionata a salii in care publicul asculta atent replica, dar si izbucnirea aplauzelor spontane la scena deschisa, pentru a rasplati unele secvente.

Reprezentatiile de teatru vor avea loc la Casa de Cultura a Studentilor. Pret unui bilet va fi de 20 lei. Biletele se pun in vanzare incepand cu data de 16 mai.

Vizionare placuta!

 

Articol scris de Nicoleta Scutaru | Vin, 13/05/2011 - 14:32
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului nicoleta