eveniment
Data: 
20 Jan 2013 - 19:00
Loc: 
Palas Atrium
stats
Adresa: 
Complex Palas

Caramitru recita din Eminescu la Palas

Saptamana aceasta o serie de evenimente mai mult sau mai putin inspirate au marcat nasterea poetului Mihai Eminescu. Eu va recomand sa mergeti duminica, 20 ianuarie la Palas Atrium, unde de la ora 19:00 actorul Ion Caramitru va sustine un recital cu selectii din poeziile eminesciene, in cadrul spectacolului “Trecut-au anii...”. Intrarea la eveniment este libera.

Evenimentul care va dura aproximativ doua ore, il are ca invitat si pe castigatorul din acest an al Premiului National de Poezie “Mihai Eminescu”, poetul Nicolae Prelipceanu. Cele doua recitaluri de versuri fiind acompaniate de corul Filarmonicii “Moldova”, condus de maestrul Doru Morariu.

Director al Teatrului National din Bucuresti din anul 2005, Ion Caramitru a absolvit I.A.T.C.-ul in 1964 clasa profesor Beate Fredanov. Din 1990 este preşedinte UNITER - Uniunea Teatrala din Romania, a fost Ministru al Culturii (in perioada 1996 – 2000) si profesor asociat la UNATC. Din 2008 este Doctor Honoris Causa al Universitatii de Arte “George Enescu”, aceeasi distinctie primind-o si in 2012 la Universitatea Ovidius din Constanta.

La Teatrul National Bucuresti, Ion Caramitru poate fi vazut in spectacolele “Dor de Eminescu” (regie proprie), “Macbeth” de William Shakespeare (regia Radu Penciulescu) si “Dineu cu prosti” de Francis Veber (regie proprie), spectacol ce se va juca la Iasi pe 28 si 29 ianuarie. A jucat in teatrele importante din Bucuresti, in filme si face regie. Din rolurile jucate de-a lungul timpului, amintesc: Regizorul – “Şase personaje in cautarea unui autor” de Luigi Pirandello (regia Liviu Ciulei), Creon – “Antigona” de Sofocle (regia Alexandru Tocilescu), Hamlet – “Hamlet” de William Shakespeare (regia Alexandru Tocilescu), Actorul – “Azilul de noapte” de Maxim Gorki (regia Liviu Ciulei), Lelio – “Mincinosul” de Carlo Goldoni (regia Sanda Manu), Cezar – “Iulius Cezar” de William Shakespeare (regia Andrei Şerban). Din filmele in care a jucat amintesc “Liceenii” (regia Nicolae Corjos), “Ecaterina Teodoroiu” (regia Dinu Cocea), “Padurea spanzuratilor”, Liviu Ciulei primind premiul pentru regie la Cannes, in 1965. In calitate de regizor, colaboreaza cu Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, Opera Nationala din Bucureşti, Teatrul muzical Constanta, Opera din Belfast si Theatre du Signe (Japonia).

In 2009, in colectia Galeria Teatrului Romanesc, apare volumul “Cu Ion Caramitru de la Hamlet la Hamlet si mai departe” scris de Mircea Morariu, care “reuneste o serie de sapte dialoguri pe care actorul Ion Caramitru si criticul de teatru Mircea Morariu le-au avut in perioada  26 ianuarie – 1 februarie 2009... E vorba despre un schimb de opinii dintre doi oameni preocupati de teatru: unul in calitate de personaj principal – actorul, celalalt – criticul, personaj secundar, care astfel recompun impreuna o anume imagine asupra istoriei Romaniei postbelice, vazuta prin prisma experientelor personale.” (sursa)

Poetul Nicolae Prelipceanu debuteaza in 1966 cu volumul Turnul inclinat, continuand cu volumele “De neatins de neatins”, 1978, “Jurnal de noapte”, 1980, “Fericit prin corespondenta”, 1982, “Binemuritorul”, 1996. Participarea la Concursul National de Poezie “Mihai Eminescu” nu este singulara, in 2004 s-a aflat la un pas de castigarea Premiului care a mers, pana la urma, la Timisoara, la Serban Foarta.

Resurse
Video: 

Sonet (recita I. Caramitru)

Sonet (recita I. Caramitru)

Scrisoarea I (recita I. Caramitru)

Scrisoarea I (recita I. Caramitru)

Atat de frageda (recita I. Caramitru)

Atat de frageda (recita I. Caramitru)
Articol scris de Maria Elena Campean | Joi, 17/01/2013 - 21:35
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului maria