eveniment
Data: 
18 Nov 2011 - 19:00
Loc: 
Ateneul Tatarasi
Bilet: 
15.00
stats
Adresa: 
Str. Pictorului nr. 14
Telefon: 
0232 261846

1984 in premiera la Ateneul Tatarasi

Distopia creata de Orwell in 1984 ne este adusa in premiera vineri, 18 noiembrie, incepind cu ora 19:00, pe scena Ateneului Tatarasi de catre piesa cu acelasi nume, de Adrian Buliga. Aceasta se va mai juca si duminica, 20 noiembrie, la aceeasi ora.

Cartea scrisa de George Orwell in anul 1948 (publicata in iunie '49) portretizeaza Oceania, o societate totalitara - macinata de razboi continuu, supraveghere stricta practicata de catre guvern, manipulare si control al mintii - condusa de catre Partid si impartita in trei paturi sociale: Partidul Interior (care conduce tara prin oligarhie dictatoriala), Partidul Exterior (clasa de mijloc) si Proletarii (clasa muncitoare, care reprezinta cam 85% din populatie). Autorul a inversat ultimele doua cifre intrucit asa vedea el societatea la sfirsitul mileniului al doilea.

Personajul principal, Winston Smith - bintuit de disparitia familiei sale - uraste in secret Partidul, iar gindul de rebeliune impotriva acestuia ii staruie obsesiv in minte. Lucreaza la Ministerul Adevarului si rolul sau este de a modifica articolele din ziarele trecutului astfel incit acestea sa se potriveasca cu "adevarul" propagat de conducere in prezent - de Big Brother. Acesta o cunoaste pe Julia si incepe sa li se infiripe, pe linga sentimentul de afectiune, acela ca impreuna ar putea rasturna regimul.

Acum, studentii de la Universitatea de Arge "George Enescu" (piesa fiind lucrarea lor de licenta) ne propun adaptarea scenica a romanului si abordarea acestuia prin prisma fricii, a terorii si a razvratirii prin dragoste.

Mijloacele vizuale, proiectii si lumini, insotite de o coloana sonora experimentala, concura la concretizarea unei lumi bidimensionale, virtuale si accentueaza faptul ca dictatura de orice fel, afectiva, ideologica si materiala, isi cauta teren propice de manifestare in functie de fiecare individ.

Lumea spectacolului gazduit de Ateneul Tatarasi creeaza mereu impresia de nesiguranta in perceptie si in planurile acesteia. De multe ori, publicul este victima" sau martorul acestui tip de manipulare, nefiind sigur pe ceea ce vede pina la finalul care este menit sa-l surprinda si sa sublinieze ideea conform careia devii ceea ce contesti.

Distributia: Lucian Valacu, Stefana Arteni, George Gradinariu, Mihaela Budau, Tania Bogza, Codrina Ionel, Anda Mocanu, Alina Tuduri, Gina Andreea Tandura.

Video design / VJ: Andrei Cozlac & Setsuna (Setsuna s-a ocupat de visuals si la piesa Dawn-Way, de Radu Afrim)

***

Pretul unui bilet este de 15 lei pentru adulti si 10 lei pentru elevi, studenti si pensionari si puteti face rezervari online pe site.

Resurse
Video: 

1984 - Trailer (film)

1984 - Trailer (film)
Articol scris de Ioan Stoleru | Joi, 17/11/2011 - 16:29
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului ioan.stoleru