interviu
stats

Tudor Ghioc - cu pasiune, despre fotografie

In clasa a patra a urcat pe Ceahlau, unde avea sa revina mai tarziu, in repetate randuri. La 20 de ani s-a apucat de fotografie, reusind sa castige premii la concursuri internationale. Autodidact pasionat de fotografie si veritabil impatimit al muntelui, Tudor Ghioc cumuleaza insusiri care se oglindesc lesne in munca sa – perseverenta si spirit inventiv. 

Fotograf de aproape jumatate de deceniu, masterand in anul I la Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii “Gh. Asachi” din Iasi, Tudor s-a nascut in orasul Moinesti din judetul Bacau, in anul 1985. Venind la studii in Iasi, si-a descoperit pasiunea pentru artele vizuale, pasiune cultivata si imbunatatita in timp. Drept marturie stau numeroasele expozitii personale si de grup, la cele mai importante manifestari culturale din tara. 

Lucrarile sale pot fi vizualitate pe site-ul personal - www.tudorghioc.ro.

"Dinamismul strazii ma inspira ca fotograf"

 

AltIasi: Politehnist de formatie, fotograf din pasiune. Ce anume te-a atras spre domeniul artei vizuale?

Tudor Ghioc: Prin fotografie am gasit un mod de a ma exprima, de a arata celor din jur partea frumoasa a lucrurilor sau unghiul personal de abordare a realitatii. Privind in urma, am senzatia ca prima poza facuta e proiectata undeva in illo tempore, intr-o sfera indepartata. Daca stau bine si ma gandesc, cred ca prima poza a fost facuta undeva la mare, cand am reusit, sau mai bine zis, cand m-au lasat ai mei sa folosesc aparatul foto al familiei. De fotografie m-am apropiat mai intens in primul an de facultate, cand am reusit sa-mi iau primul aparat foto digital.

 

A: Ce tematica abordezi?  Preferi lucrul "regizat" cu un model sau momentele spontane surprinse zilnic?

T. G: Abordez cam toate genurile de subiecte, incepand de la peisaje, portrete, mergand pana la fotojurnalism. Deocamdata nu ma opresc la un tipar unic, la o singura categorie care sa ma defineasca in mod special. Esentiala este pasiunea cu care ma apropii si ma identific cu fotografia. Imi place mult peisajul si incerc sa-l transpun in imagini, mai ales in turele montane pe care le fac destul de des, dar in acelasi timp imortalizez oameni, evenimente si lucruri care sunt in raza mea de perceptie.

Daca ar fi sa aleg intre sedintele foto "regizate" si ineditul strazii, optez pentru cea de-a doua varianta. Gama de subiecte este mult mai larga, ai de unde alege. E imposibil sa iesi undeva si sa nu te suprinda nimic, sa nu-ti dea nicio emotie, sa nu gasesti ceva nou. Dinamismul strazii ma inspira ca fotograf.

 

Ceahlaul, munte de suflet

 

A: Ce zone montane ai fotografiat pana acum?

T. G: Iubesc muntele, e foarte mult de povestit pe unde am ajuns si ce am pozat. Am facut multe drumetii de-a lungul timpului in Carpatii Meridionali si Orientali. Acestia din urma sunt preferatii mei, aici am fost cel mai des. Ceahlaul este muntele meu de suflet, l-am escaladat pentru prima data in clasa a patra. Dupa o pauza de cativa ani, am revenit pe acelasi traseu, de cateva ori pe luna, in functie de timp si bani. Al doilea munte in ordinea preferintelor este Piatra Craiului.

Recent am ajuns pe Rarau, acum doua saptamani mai exact. Impreuna cu prietenii din Asociatia de Turism Montan "Hai pe munte" am organizat o expeditie care s-a lasat cu multe amintiri, dar si mai multe poze (rade). Am suprins peisajele, am facut si foarte multe portrete.

 

A: Ce sentimente citeai pe fata celor care urcau muntele cu tine?

T. G: Prietenii cu care plecam, oamenii pe care ii intalneam treceau printr-o multitudine de stari. La inceput, oboseala se citea pe fata lor, dar odata ajunsi sus, in varful muntelui, se transfigurau. Victorie, vis implinit, bucuria ca au ajuns acolo unde si-au propus... Desigur, am facut fotografii peste tot unde am calatorit, prin tara, in strainatate (Grecia). Dar, daca ar fi sa aleg intre mare si munte, n-as ezita prea mult: sunt un impatimit al muntelui.

 

Premiul I pentru fotografie montana

 

A: Iti amintesti un moment special pe care l-ai imortalizat prin fotografie?

T. G: Da. Pe 22 decembrie 2007 eram pe Piatra Craiului, in zona Rasnov-Zarnesti-Bran. Totul era acoperit de ceata, insa de sus, de la o altitudine de peste 2000 metri, se vedeau luminile oraselelor ca niste rauri de lava. Nu pot uita imaginea. Cu poza facuta atunci am obtinut locul I la concursul national de fotografie montana organizat online de site-ul www.carpati.org. Lunar sunt nominalizate cele mai bune fotografii cu tematica montana. Poza a fost facuta in 2007, dar am participat la concurs abia anul acesta, in aprilie.

 

A: La ce concursuri ai mai participat si ce premii ai castigat?

T. G: In palmares am bifate mai multe concursuri locale, pe care le-am castigat, insa cea mai importanta reusita de pana acum a fost nominalizarea in topul celor mai bune 50 de fotografii ale anului 2008, la un concurs international organizat online pe www.smithsonian.com, in America. La categoria wildlife, una din cele cinci categorii generale din concurs, m-am clasat in primii zece, cu o poza facuta la un urs, mai exact la una din labele lui. Fotografia a fost facuta in Romania, la o gradina zoologica.

Bianual, de cativa ani expun la Salonul National de Fotografie Turistica desfasurat la Bucuresti, unde particip cu fotografii selectate tematic: peisaje, credinta, fotojurnalism etc.

 

A: Alte expozitii?

T. G: Ieri (18 noiembrie a.c.) a inceput vernisajul expozitiei de grup "Total Art" la Casa de Cultura a Studentilor, unde am participat alaturi de alti artisti, fotografi si pictori. Tema pe care s-a lucrat  se numeste "Toamna", lucrarile fiind realizate in tabara de creatie "Forest Camp", desfasurata la Muncel, in apropiere de Pascani, la vreo 20 de km.

De-a lungul timpului, am participat la diverse expozitii de grup sau individuale. Cele individuale au fost, in mare parte, organizate in Iasi. Cu lucrari am participat la Slobozia, acum trei ani, pe temele Toamna si Macro & Close-up, din cate tin minte. Am mai expus la Bucuresti si Brasov.

Pentru luna decembrie pregatesc o proiectie de fotografie montana, in colaborare cu cativa prieteni de la Asociatia de Turism Montan "Hai Pe Munte" din Iasi, si posibil inca o expozitie.

 

"Incerc sa redau onest ceea ce am simtit cand am pus mana pe aparat"


A: Ai poze inca nepostate pe site-ul personal, la galeriile foto?

T. G: De regula, fac o selectie atunci cand imi adaug fotografiile pe site. Se poate intampla ca la o sesiune foto sa fac foarte multe poze, dar sa nu le public pe toate. Doar ceea mi se pare extrem de relevant.

 

A: Care e mesajul pe care il transmit fotografiile tale?

T. G: Mesajul difera de la o poza la alta, de la un gen la altul. Sensurile sunt diverse, pentru ca incerc sa redau onest ceea ce am simtit cand am pus mana pe aparat. Fotografiile mele surprind momente ale vietii, povestile purtate de oamenii pe care, probabil, nu-i voi mai revedea vreodata. Emotia care aureoleaza un moment din viata cuiva, gesturile pe care ceilalti le fac atunci cand stau de vorba cu tine sau cand sunt singuri, fara sa stie ca sunt in raza ta vizuala, sunt stimuli foarte puternici.

 

A: Care crezi ca este cea mai buna fotografie? Una la care ai muncit foarte mult...

T. G: Nu pot face catalogarea "cea mai buna"/ "cea mai slaba". De cele mai multe ori ii las pe cei din jur sa le evalueze, sa puna note, sa dea verdicte "de calitate fotografica". Daca ne referim la albumele foto de pe site-urile personale, cred ca o poza buna e o poza comentata, vazuta de altii, analizata si apreciata. O fotografie buna poate fi un instant pe care l-ai surpins cand nu te asteptai si, de multe ori, se poate ridica cu mult deasupra unei poze gandite si lucrate indelung.

 

A: Instantaneu sau cosmetizare. Primeaza tehnica sau rezultatul estetic? Ochiul sau obiectivul?

T. G: Daca ne referim la printuri, tehnologia  te ajuta foarte mult, fiind primordiala. E destul de greu sa faci un print de calitate folosind un aparat de nivel mic-mediu. Legat de fotografia de valoare, ea poate fi facuta cu orice fel de aparat, dar tehnologia ii poate aduce unul sau mai multe plusuri.

 

A: Cu ce aparat lucrezi?

T. G: Momentan, lucrez cu doua modele de la Canon, un 400d si un 40d cu cateva accesorii. Primul aparat cumparat a fost acum 3 ani, cand am trecut de la compacte la DSLR.

 

A: Faci parte din vreun club, vreo asociatie de fotografi profesionisti?

T. G: Sunt inscris in doua cluburi de fotografie din Iasi, unul la Casa de Cultura a Studentilor si unul la Casa de Cultura "Mihai Ursache", pe care le frecventez atat cat imi permite timpul. In acelasi timp, activez si on-line in diverse comunitati foto - www.fotocamera.ro, www.1x.com etc.

 

Album foto al Iasului

 

A: Ce locuri din Iasi te inspira sau reprezinta sursa de subiecte bune?

T. G: Gradina Botanica, Copoul, dar nu ma dau la o parte cand e vorba sa fotografiez si imprejurimile orasului, surse inepuizabile de subiecte.


A: Daca ar trebui sa realizezi un album foto despre Iasi, ce loc ai alege pentru fotografia de coperta?

T. G: Palatul Culturii. Sau Biserica Trei Ierarhi ori Golia. Poate si Mitropolia sau Universitatea. Una din ele, nu stiu la care m-as opri. (rade)

 

A: Defineste-te in cateva cuvinte. O identitate de tanar fotograf.

T. G: Doritor de cunoastere, spontan si ... optimist.

Articol scris de Adriana Mutu | Joi, 19/11/2009 - 11:51
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului adriana

Comentarii

Si eu am scris despre Tudor aici! E un tip super ok si ar fi foarte bine ca sa avem printre tineri de azi cati mai multi cu ""vicii" precum foografia si alpinismul!
Minunat ca sunt inca tineri interesati de partea frumoasa a vietii (a nu fi rau inteleasa...). felicitari tinere si continua sa fii tu insuti! Pasionat si obiectiv . cel putina sa te vad eu din interviu. Adriana se pare ca ai un repertoriu de oameni interesanti in "boceaua" 'mitale . felicitari si tie pt interviu. :)