interviu
stats

Razvan Scurtu, creierul Brain

In preajma petrecerii de implinire a 2 ani de activitate a clubului l-am abordat pe Razvan Scurtu, creierul Brain, in vederea unui dialog deschis si relaxat despre ce inseamna Brain pentru el si pentru publicul iesean. A call to mind.

Deja au trecut 2 ani de cand in Iasi a aparut un loc care avea sa schimbe peisajul cluburilor, dar si expectantele consumatorilor referitoare la ce primesc cand aleg sa-si petreaca timpul intr-un local. Iar Brain a venit, pe langa oferta standard a altor baruri, cu un pachet complex ce cuprinde atmosfera conferita de amenajarea modulara a spatiului si elementele de mobilier, sloganul „electronic music every day", expozitii, happening-uri, instalatii, proiectii si petreceri cu promitatori artisti locali sau invitati consacrati.

 

"De la inceput l-am gandit ca pe un spatiu complex, strans legat de evenimente si nu doar ca un simplu bar/club."


AltIasi: Razvan, cum te-ai pregatit sa sarbatoresti evenimentul?

Razvan Scurtu: Am organizat o petrecere cu ocazia asta. Ii avem ca invitati pe baietii de la The Filters din Cluj/ Bucuresti, pe Elementrix din Arad (in premiera la Iasi) si pe cei din spatele proiectului local Les Animaux. Sper sa ne fie alaturi sambata seara toti cei ce s-au simtit bine la Brain in decursul acestor 2 ani.

AltIasi: Hai sa o luam cu inceputul: cine a propus numele Brain?

Razvan Scurtu: Numele l-am stabilit poate mai repede decat m-as fi asteptat atunci cand am demarat proiectul. Eram intr-o seara impreuna cu Andreea (sora mea) la o prietena si discutam despre concept si mai ales despre muzica pe care doream sa o promovez. Am pomenit eu despre „brain dance" un gen al muzicii electronice experimentale. Mi-a ramas cuvantul Brain in minte, am mai discutat putin pe seama acestui nume si asa a ramas. Mi-a placut imediat, se potrivea cu ce vroiam sa transmit, permite o libertate destul de mare de interpretare.
Dupa ce am deschis am observat si coincidenta dintre numele ales si numele strazii pe care se afla Brain (n.r. Gandu). Am mai fost intrebat daca numele a fost ales si in functie de cel al strazii. E doar o coincidenta fericita sau poate asa a fost sa fie.


AltIasi: Cine a gandit amenajarea spatiului? Alegerea fotoliilor beanbag a fost un element inedit pentru Iasi, care insa a prins foarte bine. Pe de alta parte a contribuit la selectia publicului. De exemplu, am intalnit  persoane care au refuzat sa ramana in Brain din cauza lor. Erau in mod normal clienti ai unor altor genuri de cluburi si ajunsesera in Brain adusi de prieteni sau la recomandarea cuiva.

Razvan Scurtu: Pana ce nu mi-ai spus tu, nu m-am gandit ca fotoliile ar fi un filtru de selectie al publicului. Dar e un punct de vedere. Mai vazusem prin Bucuresti amenajari cu beanbags si am decis ca e o solutie potrivita si pentru Brain. Sunt practice, permit o flexilibilitate mare in amenajare si, din punctul meu de vedere, sunt foarte comode.
M-ai intrebat cine s-a ocupat amenajare. De asta s-a ocupat Andreea, sora-mea mea, e arhitect si o persoana foarte, foarte creativa. Ii multumesc, si pe aceasta cale, de la departare. Au mai fost discutii contradictorii intre noi, pentru ca trebuia sa ne incadram si intr-un buget, dar rezultatul a fost foarte bun. Asta nu o spun doar eu, ci au spus-o si cei ce ne-au vizitat.

AltIasi: Cum s-a transformat Brain-ul din bar/cafenea in, de ce sa ne ferim de etichete, spatiu de manifestare culturala pentru publicul tanar, care e mai putin interesat de arta formala vizibila in galeriile iesene?

Razvan Scurtu: Brain a aparut in primul rand datorita lipsei in Iasi, la momentul respectiv, a unor spatii cu personalitate unde sa fie promovate anumite stiluri muzicale (in principal electronice), mai noncomerciale, spre sfera experimentala. De la inceput l-am gandit ca pe un spatiu complex, strans legat de evenimente si nu doar ca un simplu bar/club. Pe langa evenimentele ce au avut legatura directa cu muzica s-a legat o intreaga serie de alte evenimente: concerte, teatru, artist nights, prezentari de moda, workshop-uri, proiectii, instalatii, expozitii semnate de artisiti foto sau plastici.

 

"Cei ce vin la Brain au destul de multe lucruri in comun si asta face comunicarea mai usoara."

 

AltIasi: Care este deschiderea artistilor spre a expune in spatii neconventionale?

Razvan Scurtu: Unii aleg sa faca asta, altii sunt dedicati doar spatiilor clasice de expunere. Din punctul meu de vedere, a expune intr-un spatiu cum e Brain ofera un avantaj major fata de o galerie de arta. Ne trece pragul un numar mai mare de oameni si asta ofera o vizibilitate mai mare decat, poate, intr-o galerie de arta. Si mai e vorba de un aspect, cand esti un artist la inceput de drum, sa expui intr-o galerie de arta poate fi destul de dificil.

AltIasi: Ai avut si oameni care s-au regasit in proiectul tau si ti-au devenit apropiati, nu-i asa?

Razvan Scurtu: Aici a avut ocazia sa se expuna si sa se exprime (in mai toate formele artistice) oricine a considerat ca are ceva de spus in sensul ideilor si valorilor promovate la Brain. Acesta a fost un aspect la care am tinut foarte mult. Am vrut si am fost dispus sa acord o sansa oricui mi-a parut ca are ceva de spus si e si motivat in sensul acesta. Dar au fost si proiecte/propuneri care nu s-au materializat dintr-un motiv sau altul.

S-a format aici un nucleu din oameni cu aspiratii, gusturi relativ asemanatoare. Impreuna am reusit sa dam forma unor evenimente unice, zic eu, pentru Iasi si chiar pentru restul tarii. Multi mi-au devenit prieteni. Vreau sa le multumesc pentru suport cu aceasta ocazie, se stiu ei cine sunt.

AltIasi: Se simte in Iasi lipsa spatiilor in care poti interactiona usor cu oameni pe care nu-i cunosti, dar cu care ai afinitati comune. La Brain mi-am facut multi prieteni de-a lungul timpului, a fost asta intentia voastra sau un rezultat derivat din proiectul initial?

Razvan Scurtu: Cred ca a fost un rezultat cumva firesc al conceptului ce l-am creat. Cumva cei ce vin la Brain au destul de multe lucruri in comun si asta face comunicarea mai usoara. Oamenii care ne viziteaza interactioneaza unii cu altii si cu artistii ce sunt invitati.

AltIasi: Care au fost artistii pe care ai reusit sa-i aduci la Brain?

Razvan Scurtu: O dorinta a mea a fost sa pot aduce si unii artisti in premiera la Iasi, artisti care mie imi plac foarte mult si pana acum reuseam sa ii vad doar in alte orase, in special Bucuresti. Dintre cei ce ne-au vizitat pana acum amintesc de Brazda lui Novac, Yvat, Matze, Cycler dar au fost si multi, multi altii. Si vor mai urma. Vreau sa amintesc aici de concertul Arms and Sleepers ce va avea loc pe 13 mai la Baia Turceasca.

 

"Publicul din Iasi - un public destul de conservator, prea putin deschis spre lucrurile pe care nu le cunoaste."

 

AltIasi: Da-ne te rog mai multe detalii despre el.

Razvan Scurtu: Arms and Sleepers e o trupa americana de ambient post-rock. Mie personal imi plac foarte mult, sunt printre artistii mei preferati. Tocmai au inceput un nou turneu in Europa si vor ajunge si in Iasi. Pentru concertul lor am ales un alt spatiu decat Brain. E o muzica speciala pentru mine si de aceea am preferat un alt loc din Iasi pe care il consider special. Dar alegerea a fost facuta si din considerente de capacitate, la Brain sunt limitat din punctul asta de vedere.
Ei au venit in Romania si anul trecut, eu i-am vazut la Cluj si au avut o prestatie extraordinara. Va invit, cu ocazia asta, la un eveniment special si deosebit pentru Iasi.

AltIasi: Care sunt asteptarile cand organizezi un concert cu un nume important? Exista suficient public pentru muzica electronica?

Razvan Scurtu: As prefera sa discut despre muzica electronica ce nu e neaparat de dans. Muzica de dans cred ca are un public destul de numeros. In schimb publicul ce vine la evenimentele muzicale ce nu implica neaparat muzica dansanta nu e foarte numeros in Iasi. Nu e numeros nici in alte zone ale tarii si cu atat mai putin in Iasi. Dar e in crestere. Si as vrea sa cred ca a avut si Brain un cuvant de spus in asta.
Ma gandesc acum din nou la concertul Arms and Sleepers, am avut o tentativa sa ii aduc si anul trecut dar din motive logistice nu s-a putut realiza. Dar poate ca a fost mai bine asa, din august, de cand am stabilit concertul de anul asta, i-am promovat intens si cred ca vor veni mai multi oameni decat ar fi venit anul trecut. Sper sa fie o surpriza placuta din partea publicului din Iasi si sa participe in numar cat mai mare.

AltIasi: Ai avut si surprize mai putin placute?

Razvan Scurtu: Au fost si destule surprize neplacute la care prezenta publicului a fost in nici un caz satisfacatoare, la prestatia unor artisti ce meritau un suport mai mare din partea lui.

AltIasi: Apropo de asta, am observat cu totii ca exista un conservatorism pronuntat al publicului iesean, de care te-ai lovit si tu. Se poate educa publicul? Ai incercat sa-l ajuti sa-si diversifice gusturile?

Razvan Scurtu: Am incercat si am dorit sa ofer o alternativa. Prin evenimentele ce s-au desfasurat aici, prin proiectii de filme mai putin difuzate si cunoscute, prin muzica promovata si prin tot ce se intampla aici. Dar asa e, as caracteriza si eu publicul din Iasi drept un public destul de conservator, prea putin deschis spre lucrurile pe care nu le cunoaste.
Am observat in acesti doi ani categoriile principale de public: cei care vin pentru anumite evenimente specifice Brain si publicul de weekend. Se si intersecteaza dar e si destul de bine delimitat.

Resurse
Video: 

Brain - A Call to Mind

Brain - A Call to Mind

Celebral Magic @ Club Brain

Celebral Magic @ Club Brain

AV//Satellites @ Club Brain

AV//Satellites @ Club Brain
Articol scris de George Plesu | Joi, 07/04/2011 - 22:31
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului george