articol
stats

Turnul nostru: pentru ca putem

Avem maturitatea, bagajul de informatii si energia pentru a incepe sa ne manifestam in si pentru orasul in care locuim. Aceasta afirmatie ar putea primi diverse obiectii: noi nu avem putere de decizie, nu avem capital de investit, nu ne ia nimeni in seama atat timp cat nu devenim interesanti politic. Raspundem:  www.turnulnostru.ro. Vrem sa aratam faptul ca generatia noastra a inteles ca noi influentam spatiul public. Pornind de la un nucleu care deja exista, pentru cei ce ezita inca, turnul nostru va fi semnalul, simbolul prin care ne vom gasi cei ce vrem sa facem ceva pentru spatiul nostru public.

In jurul nostru mult se discuta despre spatiul public. Cel mai probabil veti afla despre el de la urbanistii, arhitectii, politicienii, gazetarii, starurile care se intalnesc si vorbesc despre neajunsurile spatiului public: traumele comunismului, lipsa de fonduri, necunoasterea, indiferenta, etc. Dar ce este acest “spatiu public” pus intr-o rama si deplans din fotoliu? Inseamna el pentru noi ceva, realmente? Are influenta asupra noastra? Avem noi influenta asupra lui? Il simtim ? EXISTA !?

Sa ne gandim… Cand inchizi usa locuintei tale se intampla cel mai des sa treci prin casa scarii. Apoi, ca pieton, trotuarul te duce spre destinatie trecand prin intersectii, piete, statie de transport in comun, gara, aeroport, etc. Saluti vecinii de pe banca din fata blocului, te reflecti in vitrine, umbresti cladiri, arbori, cosuri de gunoi, un turn parasit, o vila noua, o banca. Spatiu. Public. El ar trebui sa se puna si sa te puna in comun cu ceilalti. Peretele (wall-ul) de pe Facebook e varianta virtuala a unui spatiu public. Privesti ce fac ceilalti, te arati cu actiunile tale celorlalti.

“The public space” informeaza. Dincolo de bannere si panouri publicitare, observi ce se poarta, capeti deprinderi din comportamentul social al locului, poti avea experiente olfactive, auditive, afli despre trecutul locului prin cladiri sau alte semne, etc.

“o Espaco Publico” interactioneaza cu tine. Te poate agresa, intimida, enerva (mizerie, aglomeratie de stimuli, succesiuni haotice de elemente). Iti poate crea stare de bine (iti place mirosul ploii pe asfalt incins, sau privesti contururi de cladiri in lumina apusului, sau o combinatie haioasa de culori a aparut pe o fatada, sau de pe o banca iti zambesc niste copii… ori pur si simplu te simti acasa, protejat), te poate calma, inspira, energiza. Te atrage sau te respinge.

“den offentlichen Raum” e inepuizabil. Traversezi Piata Unirii ca elev, vei observa anumite lucruri, anumite situatii vor avea relevanta pentru tine. Traversezi acelasi loc la pensie si experienta se schimba.

De fapt, spatiul public este extrem de prezent in viata noastra. Numai ca recunoastem (constientizam) aceasta atunci cand extragem ceva placut din interactiunea cu acesta si ne fortam sa ignoram atunci cand suntem prea agresati de acesta. Exista spatiu public declarat ca atare: locurile special amenajate din genul piata-forum, gradina publica, un punct de belvedere, etc.; dar si spatiul public devenit prin folosinta.

Cu cea de-a doua categorie lucrurile stau mai interesant. Sa ne imaginam ca pe terasa unui punct de termoficare baietii de la bloc decid sa instaleze mese de ping-pong. Acea terasa, spatiu inexistent pentru oras pana atunci, devine spatiu public. Sau poate ca un grup de tineri doresc sa redea spatiului public un fost castel/turn de apa facandu-l relevant pentru cei ce ar putea sa il vada zilnic. Asta pentru ca spatiul public ni-l apropriem prin utilizare, dandu-i semnificatie prin actiunea noastra directa, independent de proprietarul in acte. In concluzie, spatiul public ne influenteaza viata mai mult decat ne dam seama si tocmai de aceea merita sa-i acordam atentie, sa ni-l asumam.

In acelasi timp noi influentam spatiul public, activ. Sa tratam subiectul pasarelei pietonale din Iasi, cea peste calea ferata, pasarela care pentru multi dintre cocitadini reprezinta legatura zilnica intre cartierul in care locuiesc si restul orasului. Daca nu ati trecut de mult pe acolo, va recomand experienta cu ceva iz de lumea a treia. Daca treceti zilnic, atunci nu trebuie sa mai fac “recensamantul” sipcilor lipsa din pardoseala, a absentei iluminatului nocturn, a mizeriei, a spatiului prea stramt de circulatie, etc pe un traseu strabatut de mii de oameni. Demult era cazul sa se intample ceva cu acest “bulevard” al pietonilor ieseni. Dar nu putem astepta la nesfarsit.

Sta in puterea generatiei noastre sa actioneze asupra spatiului public iesean. Baietelul meu va creste si va privi in jur. Vom fi amandoi probabil de acord ca nu ne place. Ma va intreba: bun, nu iti place, dar ce ai facut ca sa dovedesti asta, ca sa schimbi asta? Raspunsul mi-l pregatesc acum.

Imaginile ce insotesc acest articol arata starea altor pasarele cu rol echivalent din zilele noastre. Vrem sa castigam un oras frumos. Vrem sa putem reface spatiile publice cel putin pentru a putea avea o viata publica decenta, salutara, daca nu pentru a ne iubi orasul si a zambi celor din jur. Vrem sa avem o pasarela contemporana cu noi. E o dorinta ce ne depaseste puterile?

Orice pare mai simplu daca realizezi din pasi mici. Putem incepe cu turnul nostru. Vom afla ca e usor, distractiv. In plus, de data asta Pepsi ni-l poate face cadou, cu conditia sa folosim mouse-ul pentru un click. Un vot in concursul Pepsi Refresh ne aduce mai aproape (procedeul de votare e confuz: primul vot nu se inregistreaza, merita verificat ca votul e numarat dand click si a doua oara pe butonul de vot.)

Haideti sa ne primim cadoul!

PS: toti cei ce vor sa participle la acest proiect, prin vot sau alte idei va rog sa imi scrieti cel putin pentru ca numele vostru sa apara pe site-ul www.turnulnostru.ro . Noi toti vom fi cei ce am castigat turnul in spatiul nostru public.

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Dum, 30/10/2011 - 15:51
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.