articol
stats

Traseul locurilor neprivite

Un gang este un loc de trecere aflat sub o constructie. Iti e in cale, dar il parcurgi in graba. Privesti lumina din fata, te gandesti la alte lucruri. Ai si uitat pe unde ai trecut. Plus ca nu e nimic interesant  in actul trecerii. Important pentru tine este ceea ce se afla dincolo de gang. O idee simpla, dar simpatica vizual poate deveni realitate pentru Iasi castigand cei 20 000 de dolari oferiti de Pepsi Romania pentru punerea ei in practica. Trebuie doar sa fie in primele 10 idei pe tara pentru ca juriul sa o poata alege.

Si totusi gangurile fac parte din oras. Sunt un spatiu construit, prezent. Prin unele ganguri trecem zilnic, prin altele poate nu am trecut niciodata. Cum am putea profita de avantajele unui spatiu protejat, de mici dimensiuni, foarte circulat, accesibil? Putem face ceva ca gangurile sa devina prezente pentru noi? Mai mult, putem propune sa fie strabatute toate gangurile din Iasi doar pentru placerea de a le trai ca pe o experienta ?

Avantajele unui gang: e ferit de intemperii si soare; e un loc circulat; usor accesibil in cadrul orasului.

Dezavantaje: o suprafata mare de perete plin si gol, neinteresant; e curent; nu ai senzatie de siguranta noaptea; un loc vandalizabil (si de obicei urat mirositor).

Ideea: Impreuna cu prietenii din Youthbank – grupul de liceeni responsabili, cat si cei care sustin infiintarea Fundatiei Comunitare Iasi, cautam un loc in care printr-o interventie minima sa putem da un exemplu de regenerare urbana. In primele discutii hotarasem ca va fi un loc de dimensiuni mici, usor accesibil in oras. Pe lista au aparut 70% ganguri. Asa am descoperit ca Iasul are mute ganguri, atat in centru, cat si in cartiere. Privindu-le individual toate au calitatile lor. Astfel m-am gandit ca poate ele joaca doar rol de Cenusarese in oras si am propus sa retinem ideea unui proiect al gangurilor.

A aparut concursul Pepsi refresh care spune (in traducere libera) urmatoarele: noi va dam 20 000 dolari pentru punerea in aplicare a unei idei care schimba ceva in oras. Cum ideea o avem, trebuie sa ne punem pe treaba si sa aducem banii in Iasi. Am scos ideea din “sertar”, apoi Alina, Brandusa, Bogdan si Irina s-au ocupat de materialul foto. Fetele au fost si de vreo doua ori pe ploaie sa filmeze intreg traseul. Partea interesanta e ca, desi discutaseram despre proiect, dupa ce au parcus prima data toate gangurile s-au convins ca nu se asteptau ca experienta sa fie atat de interesanta. Tine de sunete, de curenti de aer, mirosuri, lumina si penumbra, perspectivele ce se deschid de o parte sau alta a unui gang.

Am ales pentru exemplificare 5 ganguri, pornind din Piata Eminescu si mergand pana la Hala Centrala:

1. Gangul de la Fundatie (scurtatura intre Parchet si corpul R al U.A.I.C., alipit de fostul Hotel Binder)

2. Gangul dintre strada Lapusneanu si Biserica Mitocul Maicilor (la Stef)

3. Gangul dintre Biserica Mitocul Maicilor si Piata Unirii (langa magazinul Unic)

4. Gangul dintre strada Cuza-Voda si sala de sport Penicilina (spre Muzeul de Istorie Naturala)

5. Gangul dintre Hala Centrala si parcarea de pe strada Barboi

Primul gest ar fi sa descurajam vandalizarea printr-un iluminat foarte bun pe timp de noapte si pastrarea curateniei peste zi. O igienizare ( tencuit, varuit peretii gangurilor) va primeni spatiul de lucru. Peste acest tratament de insanatosire vom interveni prin diferite tehnici: colaje, stencil-uri, picturi, prinderi mecanice, etc.

Al doilea ar fi crearea unui traseu: fiecare gang va avea o tratare grafica si ambientala adaptata in jurul unei idei, idee inspirata de locul/ zona in care se afla acesta. Gangurile vor fi numerotate si vor pastra o linie cromatica unitara. Pentru a pastra ideea de traseu ele vor spune impreuna (printr-un text vopsit pe pereti) o poveste impartita in 5 bucati, fiecare in cate un gang. In acelasi timp, fiecare va spune povestea lui.

La Fundatie am folosit tema “IN & OUT”. Una dintre intrarile orasului trece prin padure. Astfel pe toata lungimea calcanului de pe latura lunga a gangului va fi tratat cu motive vegetale. Diana a avut ideea de a monta un periscop. E o idee foarte buna avand in vedere ca peste cladire se poate privi Sararia si mai departe Tatarasiul. Pe inaltimea calcanului cladirii fostului Hotel Binder e un spatiu foarte primitor pentru un montaj. Montajul va fi din tamplariile caselor demolate prin Iasi. Ele au insotit dea lungul vietii multe intrari si iesiri.

Gangul din Lapusneanu se afla in proximitate cu Muzeul Unirii, Hotelul Traian,  cat si cu strada plina de povesti mondene. Am propus crearea unei perspective care sa “lateasca” virtual gangul (foarte stramt acum) cu personaje imbracate in costume de epoca (pictate la scara 1:1…adica inaltimea omului). Doua corpuri de iluminat din fier forjat cu design stil 1900 vor avea rolul de a aduce o tusa delicata. Optional, pentru a da putin umor acestui gang, plafonul sau ar putea fi o oglinda: proportiile privitorilor vor fi exagerate (inalt si ingust) si, in plus, alaturi de costumele de epoca vor fi vizibile si cele de astazi.

Gangul de la Unic, foarte aproape de cel din Lapusneanu, face totusi trecerea la un peisaj rezultat in urma unei puternice planificari urbane a Iasului postbelic. Vom face atunci o localizare a unor imagini din Iasul vechi pe harta centrului Iasului de acum. Harta va fi printata si colata pe plafonul gangului. Imaginile Iasului vechi vor fi laminate pe casete luminoase amplasate pe stalpii din axul gangului.

Gangul de la Cuza-Voda va fi al oamenilor. Fotografii cu ieseni de la 1800 pana astazi vor fi colate pe plafonul gangului. La nivelul ochiului, cei ce vor strabate acest gang vor gasi o banda alba. Aceasta va fi vopsita cu vopsea “ideapaint“. Va fi un suport pentru mesaje intre trecatori, desene, sfaturi, etc. - o suprafata a comunicarii. Daca un mesaj nu corespunde asteptarilor, poate fi sters (daca va ganditi la prea uzatele “mesaje” de pe pereti). Candelabre din fier forjat vor da un aer delicat acestui gang ce face trecerea dintre o strada aglomerata si un spatiu ce traieste aproape ca o curte interioara.

La Hala Centrala mesajul ar fi jocul. Ne folosim de faptul ca un gang incurajeaza curentul de aer si ornam plafonul cu moristi de diferite dimensiuni. Pe pardoseala vor fi desenate jocuri pentru copii.

Partea minunata a acestei idei este faptul ca traseul doar incepe cu cele 5 locatii. Oricine poate propune “povesti” pentru alte ganguri din Iasi. Cum ar fi ca faimosul gang “al repetentilor” din Copou sa fie tapetat cu texte din rubrica “stiati ca”? Colegi mai tineri din programul Youthbank au idei pentru alte cateva ganguri: lista cu filme si carti celebre si review-urile lor; curiozitati; probleme mici de logica cu raspunsuri pe un site web (poate o idee mai buna pentru o statie de transport in comun); un gang cu retete din Moldova… ilustrate; un gang cu sfaturi pragmatice; picturi de copii, infografice; fotografii uriase ale lumii minuscule… etc. Cine stie, poate devin atat de faimoase gangurile Iasului, incat Dan Perjovschi sa accepte invitatia de a-si lasa amprenta pe unul din ele. Si avand in vedere ca alte ganguri pot aparea sub constructii noi, povestea poate continua.

Cei care au starnit idei in poveste sunt: Diana Barsan, Alexandrina Irina Dinga, Alina Avatamanitei, Raluca Minea, Paula Sacaleanu, Radu Bors, Tudor Giurgica-Tiron, Mihai Chelariu, Lavinia Fasola, Georgiana Ciobanu, Andreea Melinte, Mihai Ursache.

Important: Daca v-a placut ideea si vreti sa ajutati la implementarea ei, puteti incepe votand-o aici.

Resurse
Video: 

Traseul locurilor neprivite

Traseul locurilor neprivite
Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Dum, 23/10/2011 - 18:15
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.