- 7367
Street Delivery Iasi a inceput la initiativa unor oameni care isi doreau un altfel de Iasi. In spate e o echipa mare si cu mult entuziasm – fundatia Carturesti, Ordinul Arhitectilor, studenti la arhitectura, peisagisti, voluntari, artisti, ONG-uri – astfel ca revendicarea strazii Vasile Pogor se face chiar de societatea civila. Cu entuziasm va anuntam ca prima editie va avea loc in week-end-ul 14-16 iunie 2013.
De ce in strada?
Cele 3 zile inseamna un demo pentru cum ar putea sa arate o strada pentru pietoni si nu doar pentru soferi. In acest peisaj, strada reala este un mediu ostil, folosita exclusiv sau in mare parte de automobile, dar care, la fel de bine, poate fi folosita si de cei ce nu conduc masini (vezi exemplul biciclistilor, carora li se creeaza piste pe trotuare). Strada Vasile Pogor poate deveni usor un loc de promenada datorita valorii sale istorice, iar cele doua gradini (cea de la Muzeul Literaturii Romane si cea de la Palatul Copiilor) sunt menite sa fie unite printr-un spatiu deschis pietonilor.
Prin Street Delivery, incercam sa oferim comunitatii un spatiu de joaca – prin care se pot crea legaturi intre oameni, intre oameni si imprejurimi, intre valorile pe care un oras sanatos ar trebui sa le puna la dispozitia publicului si intre valorile comunitatii. Astfel, reusesti sa trezesti ceea ce vrem sa credem ca avem deja, si anume, constiinta publica. Street delivery incearca sa refaca agora!
De ce arta in strada!?
Artele au capacitatea de a revendica spatiul public, transformandu-l intr-unul in care se poate locui. Prin intermediul lor, reusim sa aducem o manifestare a frumosului in fata comunitatii. Ne intereseaza scoaterea artelor din muzee, galerii si “cuburile albe”, ne intereseaza sa scoatem artistul din zona lui de confort, iar lucrarile sale sa invite publicul sa interactioneze.
La un loc sunt idei foarte indraznete, artisti care abia asteapta sa se exprime intr-un spatiu pe care il considerau pana acum imposibil de utilizat, forme diferite de comunicare si de exprimare a artei urbane, proiecte de arhitectura si urbanism ce se doresc reconectate cu publicul – conditie esentiala ca cetatenii sa se poata implica in dezvoltarea urbana si in modelarea spatiului public –, organizatii nonguvernamentale gata sa isi ia rolul de interfata intre Stat si Cetateni.
Suntem de parere ca Iasiul sufera o carenta majora in ceea ce priveste societatea civila (laudabila, totusi, in ultimele 5 luni) si de aceea Street Delivery pune un accent deosebit pe sustinerea si promovarea proiectelor din acest domeniu.
Muzica joaca un rol foarte important in Street Delivery – pentru prima editie, vom propune publicului iesean sa experimenteze, sa sustina artistii ieseni si sa primeasca cu aplauze, indiferent de genul muzical, nume noi ale scenei autohtone, dar si cateva trupe din afara Iasiului.
Descoperi un oras prin lucrurile care te preocupa! Asa identifici oameni, locuri, idei, prieteni.
*Guest writer pentru acest articol este Dona-Georgia Tescovschi, manager Carturesti Iasi si organizator Street Delivery Iasi.