articol
stats

Statutul controversat al Filarmonicii din Iasi

Starea de degradare si discutiile asupra proprietarilor de drept ai Filarmonicii de Stat "Moldova" au facut din cladirea din strada Cuza Voda intai un subiect de controversa si indignare, mai apoi unul usor ignorat. In ultimul an, cladirea Filarmonicii a redevenit subiect de presa din cauza celor mai recente modificari de statut.

Dupa 17 ani sub panourile de renovare, Filarmonica de Stat "Moldova" si-a redeschis portile. Pe 3 octombrie 2008 a inceput Festivalul Muzicii Romanesti, concertul de debut avand loc in sala "Ion Baciu", din vechea cladire a Filarmonicii.

Procesul de renovare nu este insa incheiat, starea Filarmonicii fiind doar subtil imbunatatita de lucrarile recente. Promisiunile verosimile legate de o data de finalizare a lucrarilor de renovare au inceput insa sa apara dupa ultimele stiri legate de drepturile de proprietate asupra cladirii.

 

Casa Bals si maicile de la "Notre Dame de Sion"

Edificiul Filarmonicii are o istorie la fel de sofisticata precum si cladirea in sine. Partea stanga (dinspre strada I.C. Bratianu) este casa vistiernicului Alecu Bals, constructie ridicata in 1815. In salonul Casei Bals va avea loc in 1817 prima piesa de teatru in limba romana, iar in 1847 va concerta pianistul si compozitorul austriac Franz Liszt.

Din 1900, cladirea revine Institutului francez Sacré Coeur coordonat de surorile din CongregaÅ£ia "Notre Dame de Sion". Acestea vor construi o anexa la vechea Casa Bals, partea dreapta a Filarmonicii, actuala cladire principala. In 1947, Institutul se desfiinteaza, cladirile revenind Liceului de Arta "Octav Bancila" si Conservatorului "George Enescu".

Incepand din 1957, in cladirea principala se desfasoara concertele Filarmonicii de Stat "Moldova", in cele doua sali special amenjate: sala "Ion Baciu" si sala "Gavriil Musicescu".

 

Finalitatea discutiilor asupra paternitatii cladirii: adoptie pe 31 de ani

Problema proprietarilor cladirii Filarmonicii a aparut inainte de inceperea lucrarilor de restaurare a imobilului, in anul 1989. In acel an, Episcopia Romano-Catolica de la Iasi a cerut retrocedarea cladirii in care a functionat pana in 1947 Institutul Francez al Ordinului Maicilor "Notre Dame de Sion".

Desi decizia in cazul cererii de retrocedare nu fusese luata, in 1991 se demareaza procesul de restaurare. Din anul 2000 cladirea este inclusa pe lista monumentelor istorice, insa lucrarile nu se pot desfasura, Ministerul Culturii si Cultelor neputand actiona in lipsa unei decizii juridice clare asupra proprietatii cladirii.

In 2007 imobilul din strada Cuza Voda nr. 24 a fost retrocedat Episcopiei Romano-Catolice. La inceputul anului 2008, Episcopia a incheiat un contract de locutiune pe o perioada de 31 de ani, prin care Universitatea de Arte "George Enescu" are drept de folosinta asupra imobilului. Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat fonduri pentru reabilitarea cat mai rapida a cladirii, urmand ca lucrarile sa fie demarate chiar in aceasta luna.

In perioada 3-10 octombrie 2008 la Filarmonica de Stat "Moldova" s-a desfasurat Festivalul Muzicii Romanesti, editia a XIIa. Programul evenimentului: http://www.filarmonicais.ro/ro/index.php?id_pagina=26.

Articol scris de Anca Bordeanu, fost editor O Cladire

Articol scris de Alexandru Andronic | Joi, 16/10/2008 - 17:45
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin