- 15582
M-am nascut acum vreo 60 de ani si, cu exceptia spatiilor de la parter destinate activitatilor comerciale, financiare sau culturale, pana mai zilele trecute nu am avut niciun motiv sa vizitez Palatul Braunstein din orasul meu natal. De cand se tot vorbeste prin targ ca Palatul va fi reabilitat, mi-am tot promis sa o fac. Momentul mult asteptat a venit. Mi-am luat aparatul foto si am inceput vizita, nu inainte de a ma documenta despre istoria veche si recenta a Palatului.
Dupa cum se poate observa in planurile orasului din anii 1819, 1857 si in documentele vremii, pe locul unde se afla astazi Palatul, erau cladiri destinate, in mare parte, activitatilor comerciale. Intamplator, cautand altceva prin documentele din Arhivele Statului aflate la Iasi, am gasit o cerere a lui Adolf Braunstein, care avea domiciliul in cladirea de pe Str. Saulescu nr.1(fosta Ulita Talpalari), dar si pe Str. Golia nr.87, cladire care forma coltarul celor doua strazi, prin care solicita aprobare de la primarie pentru a construi un atelier de croitorie. Solicitarea era insotita de planul viitorului atelier. La Arhive n-am mai fost de foarte mult timp si n-am mai urmarit ce a facut Adolf Braunstein cu atelierul sau. Cert este ca A. Braunstein era un antrepenor evreu care acumulase avere de pe urma numeroaselor magazine pe care le detinea pe Str. Golia (astazi Str. Cuza Voda). Intr-o zi, si-a pus in gand sa construiasca o cladire mult mai mare si mai frumoasa decat tot ce era prin jur. (A se vedea fotografia aeriana a centrului Iasilor din perioada interbelica). Asa se face ca, la inceputul secolului 20, apare Palatul ce-i va purta numele.
Cladirea trebuia sa aduca profit, asa ca la inceputuri a fost hotel de lux, concurand hotelul Traian, cladire ce a fost construita, din initiativa lui Scarlat Pastia (mare proprietar de terenuri si fost primar al urbei), pentru a deveni teatru. Teatrul, construit dupa planurile lui G.Eiffel, l-a adus pe S.Pastia in faliment, iar banca creditoare l-a transformat in hotel.
Istoria Palatului Braunstein nu este insotita de legende ori de evenimente care sa-l faca celebru. Dupa nationalizare, Palatul a fost transformat in cladire cu locuinte sociale, iar in prezent i se pregateste o alta soarta. Ca sa nu pierd imaginea interioarelor inainte de transformare, am intrat in Palat, pe usa din str. Stefan cel Mare, cu aparatul de fotografiat pregatit. Nu va pot descrie ce am simtit inca de la primul pas facut in respectiva casa a scarii. Uluiala a fost maxima. Nu-mi venea sa cred ce-mi vedeau ochii. Va las sa vedeti fotografiile pentru ca n-am cuvinte sa descriu ceea ce vedeam. Stiam ca in cladire mai locuia un singur locatar. In acea zi nu l-am gasit acasa. Dupa alte doua zile am vrut sa-l intalnesc pe dl.prof. Ioan-Matei Agapi, unicul locatar de care stiam. Domnia sa este un foarte cunoscut artist fotograf care a imortalizat, vreme de mai multe decenii, istoria Iasilor din perioada comunista, dar si alte locuri, in special Husii sai natali. Intr-o zi l-am intalnit in Parcul Palas si i-am facut cateva fotografii in timp ce era la „lucru”.
In presa locala sunt multe articole despre domnia sa, dar nu pentru a-i elogia meritele in arta fotografica, ci despre faptul ca autoritatile locale il considera vinovatul principal pentru intarzierea desfasurarii proiectului de reabilitare si transformarea Palatului intr-un spatiu cultural. Dl.Agapi refuza, cu obstinatie, sa paraseasca apartamentul in care locuieste de multe decenii, inclusiv variantele de alte locuinte sociale oferite de Primaria Iasi. Am ramas surprins cand am citit un articol in care se arata ca domnia sa a refuzat un apartament in casa „General Berthelot”. Surpriza a fost si mai mare cand am aflat ca respectiva casa este folosita in scop de locuinta sociala. Nu m-am interesat cine sunt chiriasii din acea cladire monument istoric si de arhitectura si nici daca este adevarata informatia din presa locala. Cu domnia sa am vorbit foarte putin, ocazie cu care am descoperit ca are vecin de perete o familie de oameni extrem de saraci, care nu mi-au confirmat ca ar locui, de drept, in camerele respective.
Mi-am continuat vizita si am intrat in cladire prin scara din curte, fiind din ce in ce mai uluit. Marele meu noroc a fost ca am intalnit o doamna firava care a acceptat sa-mi fie ghida in aceasta incursiune in timp si in niste spatii incredibil de mizere. Din fericire pentru mine, daca pot spune astfel, mi-am pierdut, acum 20 de ani, simtul olfactiv. Tot intrand in diferite camere am observat ca in ele mai traiesc oameni, inclusiv copii mici. In cladire nu este apa si curent electric. Caloriferele sunt decuplate de la sistemul centralizat de incalzire. Spre stupoarea mea, am descoperit ca „ghida” avea buletin valabil, ca domiciliul stabil il are in aceasta cladire, iar familia sa este destul de numeroasa: fiu, fiice, nepoti. Deci, dl.Agapi nu este singurul locatar, cu acte in regula, al acestui edificiu. Alo, presa! Se aude?!
Se pare ca inclusiv Iulia Vantur ar fi locuit, cu cativa ani in urma, impreuna cu parintii, intr-un apartament de la ultimul etaj. Informatia mi-a fost confirmata de un prieten, iar aceasta informatie nu are legatura cu starea actuala a Palatului. De altfel, perspectiva asupra orasului, vizibila din balconul de la ultimul etaj al apartamentului unde a locuit Iulia Vantur, e lucrul care mi-a placut cel mai mult in aceasta „vizita”.
Am pasit cu mare precautie peste tot pe unde am mers, nu pentruca mi-ar fi fost teama de prabusirea cladirii, ci sa nu nimeresc, din neatentie, in gramezile de gunoaie amestecate cu urina si fecale. Am mai schimbat cateva vorbe cu ghida mea despre situatia in care se afla si, dupa ce am mai facut cateva fotografii, am plecat spre casa. Abia acum simteam o durere. Ma dureau narile nasului. Doua ore a durat aceasta durere.
Mai am o durere. Si despre ea v-am povestit in acest articol.
*Guest writer pentru acest articol este Col.(rz.) Ing. Corneliu Coman.