articol
stats

Istoria aproximata a falselor Grajduri Regale de la Iasi

Fostele grajduri ale Regimentului de Cavalerie de la Iasi au ramas cunoscute in mintea oamenilor sub denumirea de Grajdurile Regale. Cladirile din Copou au o structura identica si intrebuintari diverse. Doua dintre fostele grajduri au revenit in atentia publica odata cu decizia Consiliului Judetean de a ridica noul sediu pe terenul aferent.

Cu putin timp in urma, Constantin Simirad a iscat un val de comentarii anuntand locul de amplasare al viitorului sediu al Consiliului Judentean. Terenul vizat este cel al fostelor « Grajduri Regale » din Copou. Sintagma « grajduri regale » a aparut peste tot in presa, numele desemnand cladirile cu o structura identica de pe Soseaua Sararie

Grajdurile de pe Sararie nu apar insa sub aceasta denumire in documentele istorice care tin de Iasi. Ele apartin de fosta Cazarma din Copou, construita in 1875, din dorinta domnitorului Grigore Ghica pentru reorganizarea armatei. Atunci a fost mutata armata care nu mai incapea in cazarmile din ograda Curtii Domnesti intr-o cladire amplasata pe platoul Copoului. Pentru a putea fi intr-adevar folosita de toate corpurile de armata s-au construit mai multe anexe, intre care si o serie de grajduri pentru excadronul de Jandarmi calari.

Grajdurile din zona Copoului au fost folosite ulterior de Regimentul de Cavalerie. Cu trecerea timpului, acestea au fost transformate in grajduri comunale, in care erau « gazduiti » caii folositi de carutele institutiilor publice, cum ar fi cea pentru salubritate, sau caii de Posta.

Dupa incetarea folosirii cailor pentru folosul public, grajdurile din Copou au fost lasate in paragina. Cele cu o structura mai rezistenta, din partea stanga a Sarariei, au fost date spre uz si reconditionate de proprietari in ultimii ani. Acestea adapostesc mai multe sedii de firme, precum si un incubator de afaceri. De asemenea, una dintre cladiri este folosita de Universitatea de Arte Plastice ca spatiu pentru ateliere.


Cladirile din partea dreapta au fost incluse pe lista monumentelor istorice din 2003, fiind lasate in paragina pana de curand, cand Consiliul Judetean a ales spatiul pentru noul sediu. Presedintele institutiei, Constantin Simirad, a declarat ca a cerut scoaterea lor de pe lista monumentelor istorice, « declasificarea acestor imobile ».

Conform spuselor scriitorului Ion Mitican, grajdurile din Copou sunt impropriu numite « grajduri regale », din moment ce nu a existat un palat al regelui la Iasi. Cele mai cunoscute grajduri regale sunt cele de la ferma Casei Regale din Baneasa sau de la Castelul Peles.

Articol scris de Anca Bordeanu, fost editor O Cladire

Articol scris de Alexandru Andronic | Mie, 29/10/2008 - 07:52
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin

Comentarii

Eu am citit de curiozitate...nu ca mar interesa ,si nu cred ca intereseaza pe multi tineri(care nu se duc la muzeu,teatru sau un film )dar majoritatea utilizatorilor internetului sunt tineri ,si eu vor face sau nu trafic pe site .dupa cum ai observat sunt multe lucruri in tara asta care sunt in paragina , si dupa cum stii tot iasul e in renovare sau ar trebui renovat si nu se face , un articol mai bun ar fi palatul si gradina botanica (care e doar un spatiu...dar ar merge la categoria cladiri ) / nu am idee de cand functioneaza acest site (idee buna zic eu-> adica revin.. ) dar cam sarac (si da am inteles ca nu face profit :D ,si ca cere timp,dar oricum ar trebui macar 10 articole la fiecare rubrica) nu vreau sa par rau doar imi place sa critic si sper ca e constructiv
Draga cititorule, multumim pentru feedback! Site-ul este online de aproximativ 2 saptamani, ritmul de postare fiind de cel putin un articol pe zi; astfel, 10 articole la fiecare categorie dupa doar 2 saptamani nu este un obiectiv usor realizabil. Eu am incredere in tineri - cunosc foarte multi care merg la teatru/ muzeu/ film) - depinde ce grupuri sociale frecventezi. Nu ne-am propus prin AltIasi sa castigam atentia tuturor - ne adresam oamenilor deschisi la minte. Rubrica "O cladire" isi propune sa spuna povesti mai putin cunoscute despre locuri nu neaparat renumite. Sunt foarte multe cladiri sau spatii despre care lumea nu stie mare lucru, iar Palatul a devenit un cliseu cu rol de logo pentru oras. Nu ii neg importanta culturala & istorica, dar Iasul nu inseamna doar Palatul Culturii (si Gradina Botanica). Multumim, insa, pentru sugestii! Apreciem critica, atat timp cat este argumentata si te mai asteptam pe la noi.
Nu am zis ca eu nu merg la teatru sau film(desi film mai rar) sau ca am prieteni care nu fac asta ,dar oricum sunt putini , daca mergi la filarmonica ai sa observi ca 80% sunt persoane peste 30 ani ,de palat ai dreptate e un cliseu un simbol al iasului dar ai fost in interior sa vezi in ce stare e?o singura data am fost si mi sa parut risipa de bani si de timp ,cred ca erau 5 persoane(or more ) care au grija de palat...de sali cum e impartit el ,era o idee sa plateasca o singura persoana care sa fie si gid (doar pt argumentare :D -> se poate sterge
Nu am facut acuzatii de nici un fel, doar am exprimat o parere diferita. Am mers la filarmonica si am vazut foarte multi tineri; poate am eu norocul sa dau peste multi tineri in astfel de cercuri sociale :) Am fost si in interiorul Palatului; gusturile difera - sunt si persoane care nu considera muzeele din Palat o risipa de timp sau de bani. Starea Palatului este asa cum o stim de foarte multi ani si e probabil prima prioritate pe lista cladirilor ce necesita renovare. Dupa cum am mai spus, incercam sa facem cunoscute povesti despre cladirile din umbra, dar asta nu inseamna ca Palatul nu poate fi un subiect pentru un viitor articol.
Rubrica incearca sa abordeze cel putin doua tipuri de cladiri: cele cu istorie verificata (sau verificabila din surse documentare) si cele in jurul carora s-au construit mituri. Grajdurile Regale sunt un mit in Iasi. Din prima categorie e articolul precedent, cel despre Filarmonica. Vor mai fi si altele, iar propunerile cititorilor sunt intotdeauna luate in considerare. :)