- 3970
Între cele două războaie mondiale, spectatorii Teatrului Național din Iași erau fermecați de un actor remarcabil, care interpreta la fel de credibil și rolurile dramatice și cele comice: Constantin Ramadan. Nu s-a mulțumit să joace doar în piese de teatru, ci a fost actor de film și interpret de operetă. Regizat de Louis Daquin și Gheorghe Vitanidis, filmul “Ciulinii bărăganului” în care marele actor ieșean l-a interpretat pe scriitorul Panait Istrati aflat la bătrânețe a fost nominalizat la premiile Festivalului de la Cannes, secțiunea scenariu și dialog în 1958.
Constantin Ramadan ( 25 febr. 1896, Iași – 25 mart. 1958, București) – actor. Localizare mormânt – parcela 5/I, rând 1, loc 11.
Absolvent cu premiul I al Conservatorului ieșean, la clasa profesorului State Dragomir, Constantin Ramadan devine elev retribuit în teatru înaintea primului război mondial, apaoi probist (1918), stagiar (1919) și în final, societar de onoare. A slujit scena ieşeană mai bine de un sfert de secol (1918-1945), fiind unul dintre actorii de bază ai Teatrului Naţional V. Alecsandri. După al doilea război mondial a juct pe scenele din București, la Teatarul Centrl (devenit mai târziu Teatrul Nottara) și la Teatrul Armatei, unde cunoscut cel mai mare succes. A jucat roluri memorabile atât în comedii, cât și în drame - „Avarul” „Domnișoara Nastasia”, „Doctor fără voie”, „Revizorul”, „Hamlet”, „Puterea întunericului”.
Constantin Ramadan a interpretat rolul principal în prima operetă românească, „Baba Hârca”, compusă de Alexandru Flechtenmacher, pe un libret scris în 1851 de Matei Millo. În 1944, la Naţionalul „Vasile Alecsandri” din Iaşi, actorul Ramadan Constantin propunea primul travesti românesc, în aplauzele publicului. A mai jucat în operetele "Nunta lui Figaro", "Vânzătorul de păsări" sau "Dunărea albastră". Pentru meritele deosebite şi marile creaţii actoriceşti, Constantin Ramadan fost răsplătit cu titlul de Artist al poporului şi cu Premiul de Stat.