articol
stats

Exercitiu de imaginatie: Hotelul Paris din Iasi

Nota : Nimeni nu trebuie sa caute asemanare intre trecut si prezent. Cel putin nu intre trecutul arhitectural al Iasului si arhitectura prezenta a orasului. Multe din numele proprii mentionate in urmatorul text nu mai pot fi gasite in noul Iasi. Singurul punct comun dintre trecut si prezent in aceasta poveste este coltul de pamant care a suferit modificari odata cu trecerea timpului.

Povestea incepe intr-o perioada in care straduta Banu se intersecta direct cu principalul loc de promenada al vremii, strada Alexandru Lapusneanu. Constructia despre care povestim se afla « la capatul stradutei Banu, pe partea dreapta, chiar pe colt cu Lapusneanu ».

Cladirea cocheta, cu geamuri multe si un singur etaj apartinuse familiei Constantiniu. Ca multe dintre cladirile Iasului vechi, si aceasta a suferit schimbari de proprietari. Odata cu schimbarea proprietarilor locuinta a primit si alte nume : casele Irimescu (avocatul Gheorghe Irimescu) sau Rameder.

Identitatea i se stabileste in 1872 cand in cladire se instaleaza Hotel D'Europe. Hotelul era deschis de hotelierul Hillaire Agnes si era plasat vis-a-vis de faimoasa cofetarie Georges. Chiar si dupa stabilirea identitatii, cladirea nu a fost lipsita de schimbari de nume. Incepand din 1877 hotelul este redenumit Paris.

Camerele hotelului Paris o gazduiau adeseori pe viitoarea soprana Hariclea Hartulari in vizitele sale in oras. Povestea spune ca renumele mondial al Harcleei Darclee (dupa cum a ramas cunoscuta) a plecat din cladirea hotelului in seara in care ea a luat decizia sa-si construiasca o cariera din talentul ei si sa-si continue studiile muzicale la Iasi. Chiar si dupa ce si-a implinit destinul, soprana a revenit in mod obisnuit in camera sa favorita a hotelului de pe strada Banu.

Dupa octombrie 1987, hotelul este inlocuit de un amplu complex de apartamente. Proiectul a fost initiat de autoritatile vremii si a sters aproape in totalitate urmele fostului hotel frantuzesc plasat la intersectia strazilor Banu si Lapusneanu. In locul acestuia stau astazi blocurile intortocheate de pe Lapusneanu care, la randul lor, gazduiesc unele personalitati din perioada moderna a Iasului, dar si cateva magazine discrete la parter.

Surse : Ion Mitican
« Strada Lapusneanu de altadata- plimbare nostalgica »
« Vechi locuri si zidiri iesene » vol.I

Articol scris de Anca Bordeanu, fost editor O Cladire

 

Articol scris de Alexandru Andronic | Joi, 26/02/2009 - 21:24
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului admin