articol
stats

De ce patrimoniul arhitectural iesean reprezinta o problema primara?

Patrimoniul arhitectural iesean este in prezent amenintat de distrugere sub forta cruda a ignorantei si a intereselor personale. In posesia unei palete largi de particularitati arhitecturale, Iasul inca detine o multime de povesti nespuse.

Cetate a traditiei noastre culturale, Iasul, se remarca printr-o mare varietate de forme ale patrimoniului construit. De la goticul simbolist la sobrietatea neoclasica, de la elegantul art-nouveau la pitorescul neoromanesc, de la simplitatea modernista la cubismul avant-garde, pasii istoriei si spiritul cultural se impletesc pe aceste meleaguri in creatii si ambiante de viata urbana unice.

Trecatorul curios inca mai are placerea de a descoperi secrete ale vechilor stradute si alei iesene. Sentimentul (re)descoperirii unor locuri il cuprinde si il transforma. Dar ce simtim cand vizitam acele spatii care ne coplesesc prin prezenta lor?

Vibratia vietii si roadele creatiei isi pun amprenta asupra atmosferii locului generand zone de inalta frecventa afectiva denumite microclimate culturale.

Locuinta individuala este celula de baza a acestui sistem, ea detine control ambiental, este materialul esential in nasterea vietii urbane si ca urmare reprezinta o valoare incontestabila a patrimoniului cultural.

Exemple de constructii din diferite zone de microclimat cultural ale Iasului:

Zona Copoului
Zona Pacurarilor
Zona Centrala

Considerente sociale si tipicul vietii locale au favorizat formarea in Iasi a unor astfel de mici universuri urbane, dar din pacate, in prezent majoritatea muribunde datorita degradarii patrimoniului si odata cu el a deteriorarii identitatii urbane.

Articolul de fata este punctul introductiv al unui serial de publicatii ce va prezenta starea patrimoniului arhitectural iesean intr-o maniera de tip puzzle si va avea ca actor principal locuinta individuala.

Articol scris de Radu G. Paladi | Mie, 12/08/2009 - 17:14
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului radu

Comentarii

M-ai facut curios; imi plac casele de tipul celor din imaginile de mai sus.
l-am vazut recent pe unul din fostii arhitecti sefi ai iasiului, veresteanu parca il chema, intr-un documentar. parea un tip integru. iasiul este unul dintre cele mai frumoase orase ale tarii, e bine ca-l prezinti. felicitari pentru initiativa seriei de articole!
interesant... :)
In primul rand, dovedesti o mare receptivitate, atat la vechi, cu parfumul de odinioara al Iasiului, cat si la posibilul nou pe care il veti construi voi, cei tineri. Apoi, ai un stil in a-ti transmite gandurile si impresiile, care capaciteaza atat atentia, cat si sensibilitatea celui ce iti citeste randurile scrise cu multa delicatete si din care razbate dorinta de a stimula atentia si interesul celor care ar trebui sa faca ceva pentru restaurarea vechilor edificii ale arhaicului si plin de parfumul amintirilor - Iasi. Persevereaza pentru binele acestui spatiu minunat, care este Orasul Teiului lui Eminescu, al creatiilor lui Creanga si ale altor neuitati monstri sacri ai literaturii romanesti. Felicitari!
Ma bucur nespus cand vad initiative noi privind acest oras. In general dam mult prea putina importanta locului in care traim si trecem nepasatori pe langa frumuseti vechi si noi, frumuseti care vor ramane inca multi ani dupa ce noi nu vom mai fi. Felicitari! Astept cu deosebit interes articolele urmatoare!
salut, am gasit articolul pe FTW; ai mai scris pana la urma continuarile respective? sunt curios. multzam!
astazi a fost publicat articolul " Casa Praja - un vis in trecut, o tenebra azi " dupa o mica pauza tehnica :)
Foarte dragut si interesant micul tau proiect. O sa-l urmaresc, promit!