articol
stats

Colectia de imagini - SCARA

Cand eram pustoaica de gradinita, in timp ce luam micul dejun ascultam radio-ul care mergea neintrerupt in bucatarie. La un moment dat l-am intrebat pe tata: “de ce toate cantecele sunt despre dragoste?” Imi aduc aminte intrebarea, mai putin raspunsul, care ar fi putut fi astfel “e un sentiment complex, care are nenumarate chipuri si de aceea fiecare poveste de dragoste e altfel“.

Cam asa e si cu scara in arhitectura: acelasi ritm si scop, dar mereu atins altfel -  element complex realizat intr-o infinitate variante.

Are si de ce: este elementul cel mai sculptural al unui interior. Transmite mesajul general al casei. Fie te intampina la intrarea in casa, fie decoreaza zona de zi, fie este discret asezata intr-un spatiu mai intim al casei, scara spune o poveste.

Are de indeplinit o misiune: aceea de a te ajuta sa ajungi de la un nivel la altul prin pasi succesivi, egali, fiecare pas urcand la o cota superioara celui din urma. In rest, materialul pe care calci, cel pe care pui mana, pe ce ti se aseaza privirea cand urci, cat de opac sau de transparent e spatiul scarii fata de alte spatii… sunt multe variabile pe care arhitectul le combina obtinand solutii personalizate (dupa buget, intentii, stil, gusturi, etc). Si asta daca nu intram in zona detaliilor: cu sau fara contratreapta, cum e grinda de vang, cu sau fara podest, cu sau fara balustrada, etc.

Un lucru la care nu suntem atenti, dar care ne afecteaza prin folosirea repetata, este inaltimea treptei. Aceasta poate fi bine aleasa si atunci efortul la urcare este minim. De aceea exista o formula prin care cel ce proiecteaza scara se asigura ca va fi o scara comoda: 2h+l=62cm÷64cm unde h este inaltimea contratreptei si l este adancimea treptei.

Cred ca incepeti sa intuiti de ce exista site-uri, carti, reviste ce se desfasoara in jurul acestui subiect. Colectia de imagini cu scari de interior de locuinta este mare si a trebuit sa fac selectie la selectii pentru acest articol. M-am consolat cu faptul ca nu pot arata mai mult acum decizand ca voi exemplifica doar scara intr-o singura rampa. Scara curba (elicoidala) si cea cu trepte balansate urmeaza sa se bucure de articolele proprii.

Va voi oferi o “degustare” cu cateva accente picante. Pentru ca ne e familiara pana la saturatie scara de beton placata cu gresie si sora ei scara de lemn lacuit cires, am sa prezint solutii practice, estetice, dar si unele mai curajoase.

1. (Killearn_the Loch House) un exemplu de maxima transparenta. Trepte de sticla, fara contratreapta, balustrada de sticla. Intreaga “sculptura” asezata pe un piedestal cu lumina incastrata orientata spre pardoseala, astfel incat noaptea totul pare ca pluteste. O scara perfect sigura (atat timp cat nu e uda) daca nu ai rau de inaltime privind cum pasesti prin aer.

2. (JMA-Como loft) intr-un interior minimalist japonez balustrada de sticla lasa tot meritul estetic treptelor de lemn asezate cochet pe o grinda de vang descentrata. Este o scara mult mai prietenoasa si mai calda decat cea dinainte. Pare ca pasul gaseste tihna pe fiecare placa solida de lemn.

3. (Bekhor architecte_Franken House) o scara masculina, frumoasa prin linia simpla si sobra. Metalul se dematerializeaza parand o panglica atarnata in cateva coarde. E o scara mai degraba adecvata unui studio de burlac decat unei locuinte de familie cu copii.

4. (Andrew Maynard_Tatoo House) cu atat mai putin copiii mici sunt in siguranta pe aceasta scara, desi lor li se va parea super distractiva: sa topai de pe trepte pe blatul de la bucatarie… si chiar sa te speli pe picioare direct in chiuveta. Oricum, e o modalitate interesanta de a salva spatiu si de a integra estetic o scara – pres.

5. (Nimmrichter cda _ House S) cred ca nu are nevoie de comentarii. Am senzatia ca vazand o astfel de scara abia astepti sa mangai lemnul (bebelusul meu, insa, ar bocani imediat in peretele de sticla lasand manute peste tot).

6. (Bark Design architects_ Studio) un exemplu de utilizare eficienta a spatiului de sub scara.

7. (AFGH_Muller Gritsch House) m-am gandit ca ar fi util sa dau si un exemplu reusit de combinatie scara-semineu avand in vedere ca exista amatori de asa ceva.

8. (Alison Brooks Architects_Casas Herringbone) o scara inchisa foarte eleganta prin finisajul exterior. Ea coboara din planseu si se opreste la distanta de o contratreapta de pardoseala. Un detaliu-surpriza elegant care ofera o contrapondere masivitatii ei.

9. (Andrew Maynard_Vader House) scara poate fi nu doar un accent prin material, dar si prin culoare. Un alt exemplu de folosire a spatiului de sub scara pentru depozitare (dulapurile de bucatarie).

10. (Wiel Arets Architects_ H House) intr-o abordare cu umor, treptele nu e nevoie sa fie cuminti si egale…

11. (Tristan & Juliana_Brookvale park) pe aceeasi idee ca atat timp cat pasul gaseste materialul la distanta cuvenita, ceea ce se intampla sub el (sub pas) poate fi de fiecare data altfel: un paralelipiped, o placa ce continua canapeaua, o foaie de lemn, etc.

Un neajuns al scarilor este spatiul pe care il ocupa. Cu cat urcusul e mai domol, cu atat scara e mai lunga. Acolo unde trebuie sa faci economie de spatiu (si de material) se poate apela la scari mai abrupte, chiar daca mai obositoare la urcat. Am ales cateva exemple ca solutii pentru casutele cu buget redus:

12. (Auburne University_Loft House) grinda din lemn stratificat pe care se prind treptele minimale din metal.

13. (Levitate Architects) un exemplu ce mi-a fost adus de “like”-ul unui prieten pe Facebook. Din nou, pasul treptei e destul de inalt pentru a putea face loc cartilor intre trepte. Urci anevoios, dar daca vrei sa faci o pauza nu te plictisesti.

14. (biroul TAF) o alta scara pentru curajosi ce au de facut economie de spatiu. Ideea de a cobori imi da fiori numai uitandu-ma la imagine.

15. (Daniel Moreno_ the workshop) iar daca nu aveti bani chiar deloc…

***** 

In Colectia de imagini urmeaza Fereastra.

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Sam, 14/04/2012 - 22:34
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.