articol
stats

Ce mai face Turnul Nostru

Pe ninsoarea asta cred ca putini ieseni mai au curajul sa traverseze pasarela pietonala intre Alexandru cel Bun si Gara. Iar daca o fac, nu au timp sa priveasca un interesant castel de apa din latura spre Depou (vest) fiind mult prea preocupati sa isi conserve caldura si sa iasa mai repede din bataia cu ace de gheata. Dar dupa ce ati votat in concursul Pepsi proiectul Turnul Nostru va intrebati poate de ce nu sunt schelele montate si cateva lamele macar asteptand la baza lui.

Din motive tehnice (fatada Turnului e intr-o stare de degradare ce necesita rezolvata), plus cele legate de vreme, s-a convenit ca inaugurarea Turnului Nostru sa fie reprogramata pe 26 mai. Cu siguranta zile zambitoare de primavara sunt mai prielnice unei sarbatori in comunitate. Iar fotografiile pentru contul de Facebook al Turnului vor iesi mai vesele.

Se implinesc in curand trei luni de la declararea castigatorului in competitia dintre peste 600 de proiecte nationale dedicate refresh-ului urban. Chiar daca au trecut Sarbatorile de iarna si vacantele de schi peste noi, Turnul Nostru si-a facut mare parte din teme.

Povestea lui e palpitanta pentru cei implicati, pentru ca lucrul la Turn reuneste ieseni care momentan se afla si in alte orase din lume, cu disponibilitati de timp diferite, dar cu aceeasi placere de a lucra in echipa. Am sa incerc sa rezum rezultatele a ceea ce pentru noi a insemnat multe ore de lucru, intalniri, mailuri, conversatii pe Skype, feed-back-uri, brainstorming-uri, coincidente si divergente de opinii, drumuri pe la autoritati si institutii locale, invatat lucruri noi, experimentat altele vechi.

Asadar, Turnul are Echipa. Daca aveti timp si chef de o plimbare (prin nameti), joia, dupa orele 18:30 puteti gasi echipa Turnului la intalnirea saptamanala. Implicarea in proiectul acesta mi-a adus multe surprize placute. Una dintre ele a fost sa vad cum oameni care nu se/ne cunosteau au spus “vreau sa ajut”. Si astfel am devenit colegi,  tineri de formatie diferita, activ implicati in viata profesionala. E interesant sa faci parte dintr-o echipa ce are in componenta oameni foarte buni la ceea ce fac, oameni ce valoreaza mult in domeniul lor si care fac voluntariat in putinul timp ce le mai ramane liber. Cred ca prin aportul adus de astfel de oameni, pentru care timpul nu e o resursa de irosit , se poate intelege ca acolo, pe lista lor de prioritati, comunitatea este inclusa.

Avantajul de a avea o echipa formata din oameni competenti in diverse domeni de activitate s-a manifestat si prin colaborari dincolo de aria de influenta a proiectului. Un win-win pentru multi dintre cei implicati.

Turnul are dosarul pentru Autorizatia de Construire. Ca in majoritatea cazurilor, atunci cand te pregatesti de un santier, apar lucruri ce nu au fost prevazute la planificarea pe hartie. In cazul Turnului este vorba despre degradarile ce s-au accentuat in ultimii ani. Cu ajutorul R.T.F.C., prin Namur Studio, am obtinut o expertiza tehnica a turnului. Adica Turnul a fost vizitat, inspectat si diagnosticat de catre un expert tehnic. Ni s-a cerut ca, inainte de a aplica fatada cea noua sa reparam fatada cea veche. (Aceasta operatiune este, bineinteles, iesita din bugetul alocat de Pepsi, asa ca sprijinul unei firme de constructii ar fi binevenit. Nu e o interventie majora, dar trebuie facuta.)

Intre timp, s-a intocmit proiectul tehnic de structura si cel de arhitectura. S-au obtinut avizele cerute prin certificatul de urbanism. Dupa ce primeste si acordului de la Inspectoratul Judetean in Constructii, dosarul va ajunge la Primarie pentru autorizare.

Turnul are site nou. Mai mult sau mai putin la gura sobei, la foc mocnit, Turnului I s-a pregatit site nou. Regasiti acum informatiile legate de istoricul proiectului, dar si despre planul de dezvoltare a acestuia. In urmatoarele saptamani site-ul se va dezvolta incluzand si alte pagini. Echipa Turnului a pregatit multe surprize. Ce m-a lasat sa va spun e ca planuieste sa fie foarte prezent in social media si chiar in spatiul urban pana la data lansarii.

Proiectul starnit si premiat de Pepsi Romania a fost pornit pentru a coagula intentiile individuale de a actiona in bine asupra orasului nostru. Ceea ce s-a si intamplat de la bun inceput. A fost nevoie de sprijin pentru ca proiectul sa ajunga in fata juriului. E nevoie de sprijin pentru a-l pune in opera.  Puteti fie sa ii urmariti evolutia, fie sa va implicati. Gasiti acolo multe metode prin care puteti deveni parte din aceasta poveste ieseana.

Am sa profit ca afara e frig si va mai tin de vorba: fiindca a fost un concurs si a fost o mobilizare puternica pe moment nu au fost infatisate toate partile povestii turnului. Va trece si data de 26 mai si traversand pasarela privirea va fi atrasa de o magaoaie rosie cu galben, din plastic, inghitind un vechi castel de apa, cu arhitectura de perioada interbelica. Nu e de acolo, iti sare in ochi. Daca asta simti, inseamna ca interventia noastra asupra castelului de apa si-a atins scopul:  sa nu ai cum sa nu il vezi. Sa nu aiba nici o sansa sa fuzioneze cu peisajul. Ca arhitect, in practica urmaresc o arhitectura temperata, cu o linie “cuminte”. Cred, insa, in solutii personalizate.

Avem un obiect (castel de apa) cu valoare arhitecturala, dar nevalorizat nici de proprietar, nici de comunitate. Acesta se profileaza intr-un peisaj indecis, de un gri dominant, fara tuse sau contrast. Vrem sa atragem atentia asupra lui. (Sunt persoane care au marturisit ca, desi circula pe pasarela pietonala, abia dupa ce au auzit de proiect au observat turnul.) Raspunsul la acestei date de plecare a fost: folosim un material artificial (plastic), care sa nu se integreze in peisaj. Folosim culori tari, care sa faca un contrast puternic cu fundalul. Folosim iluzii optice de miscare. Ochii sa nu aiba nici o sansa sa treaca cu privirea peste acest obiect. Acesta trebuie sa fie un obiect semnal. Un obiect simbol. Simbol a ce, gasiti sintetizat aici

Povestea Turnului promite sa devina foarte palpitanta. In curand, si pentru cei dinafara Echipei.

Articol scris de arh. Adriana Gheorghiescu | Mar, 07/02/2012 - 22:40
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.