- 10945
In centrul orasului exista o cladire parasita cu nume misterios: „Casa Kieser”. Casa este lipita de Hotel Continental si nu e chiar o simpla casa. Edificiul este destul de impozant chiar daca din punct de vedere al arhitecturii nu reprezinta ceva iesit din comun. Iesit din comun este blazonul casei. Dupa cum se poate observa din fotografia acestuia, blazonul este reprezentat de un scut cu trei sageti indreptate oblic in jos, aflate sub viziera ridicata a unui cavaler. Deasupra coifului se pot observa doua aripi, iar intre acestea un fel de tepusa, totul incadrat intr-o simbolistica necunoscuta.
Casa a adapostit mai multe apartamente pe care proprietarul, mai mult ca sigur, le oferea spre inchiriere inca de la inaugurare. Dupa nationalizarea din anul 1950, blocul de apartamente a intrat in proprietatea Primariei Iasi care a continuat traditia instituita de fostii proprietari. Fostii proprietari? Care proprietari?!
Din mai multe informatii care circula prin presa si prin unele carti despre Iasi, rezulta ca... nu se stie cu siguranta nici cand a fost construita cladirea si nici de catre cine, chiar daca pe fronton se poate citi clar: Casa Kieser, 1914.
Oare cine a fost acest Kieser? In trecerile mele prin sala de lectura de la Arhivele Statului din Iasi, am intalnit, in dosarele Primariei din anul 1894, numele Frantz Martin Kieser. Prima informatie spune ca Frantz Martin Kieser solicita, de la serviciul tehnic al primariei, aprobare pentru unele reparatii la „Hala de Bere” din Str.Lapusneanu, nr.36, local pe care-l detinea. In acelasi an, acelasi Frantz Martin Kieser solicita o aprobare, de la acelasi serviciu al Primariei Iasi, pentru efectuarea unor reparatii la casa dumnealui din Str. Stefan cel Mare, nr.3. Unde era casa de la nr.3? Fix unde este blocul Kieser. N-am mai intalnit informatii despre F.M.Kieser pentruca nu mai era permis accesul la astfel de dosare datorita problemelor cu retrocedarea proprietatilor.
Intr-o carte despre Iasi se pomeneste ca blocul a fost construit de Ing. A.O. Kieser in anul 1905. 1905?! Articolele recente de presa, documentate la autoritatile locale, stabilesc ca anul construirii blocului a fost 1881, iar anul 1914 a fost anul inaugurarii. Destul de curioase si contradictorii aceste informatii, astfel ca am continuat cautarile. Intr-o zi am descoperit o fotografie cu Hotelul Continental. Din aceasta fotografie lipseste blocul cu pricina, dar nu lipsesc tramvaiele. Tramvaiele au aparut in zona respectiva in anul 1900. Hotelul Continental a fost dat in folosinta in anul 1911. Datarea aceasta este certificata de toate expertizele de structura, rezistenta si refacere a cladirii pe care le detin actualii proprietari cu care am vorbit ieri. Prima concluzie: anul 1905 e incorect.
Dar 1881? Din respectiva fotografie rezulta ca pe locul blocului era o casa mica, cea pomenita in cererea din anul 1894, inconjurata de copaci si nicidecum de schele. A doua concluzie: anul 1881 e incorect.
In fotografie se observa si un monument cu lei. Monumentul era o fantana arteziana. Conform deciziei Consiliului Local al orasului Iasi, acel monument a fost amplasat dupa data de 02.05.1911, data la care a avut loc respectiva sedinta. Pentru cei ce nu stiu, pe acel loc trebuia amplasata statuia lui Cuza, cea care se afla in Piata Unirii. Primaria cumparase, inca din 1909, casele Rosetti – Solescu (din aceasta familie provenea Doamna Elena Cuza), ce se aflau pe acel loc, pentru a fi demolate, iar in locul lor se realiza o piateta pentru monumentul Unirii. Nicolae Iorga, A.D.Xenopol si A.C.Cuza au organizat o manifestatie de protest in 14.09.1910, la care au fost mobilizati studentii si cetatenii Iasiului, cerand amplasarea statuii in fata hanului Petrea Bacalu unde s-a jucat, pentru prima data, Hora Unirii. A treia concluzie: anul 1914, trecut pe fronton, este anul darii in folosinta a blocului, iar constructia lui a inceput dupa anul 1911.
Cine era A.O.Kieser? Avand in vedere ca blocul a fost construit pe proprietatea lui Frantz Martin Kieser si a faptului ca in Arhivele Federale ale Elvetiei exista un dosar creat in anul 1952, cu titlul „Kieser, A.O., Ing., Jasi”, numarul dosarului fiind: E2001E#1969/121#2599*, pot trage concluzia ca A.O.Kieser este fiul lui Frantz Martin, ca tatal era un antreprenor care a facut avere, ca era originar din Elvetia si ca provenea dintr-o familie nobiliara, iar ca A.O. Kieser s-a retras in patria sa din cauza tavalugului rosu ce ocupase Romania. Ramane ca cineva care are posibilitatea sa mearga la Berna pentru a studia dosarul lui A.O.Kieser, sa ne comunice ce informatii contine acel dosar.
Ce soarta va avea in viitor Casa Kieser? Trag speranta ca in urmatorii 20 de ani vom afla.
*Guest writer pentru acest articol este Col.(rz.) Ing. Corneliu Coman.