- 4994
Asociatia Teris sustinuta de Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" si Gradina Botanica "Anastasie Fatu" a organizat luni, 24 mai, o conferinta care a avut ca subiect conceptul de "arhitectura responsabila".
Prezentarea despre cum pot arhitectii sa se implice in ecologie a fost sustinuta cu patos de architect Adriana Furnica Gheorghiescu. La intalnire au fost prezenti studenti (de la sectia de Arhitectura, de la Facultatea de Geografie si cativa reprezentanti din partea altor facultati iesene), dar si ingineri care doreau sa afle informatii despre tendintele ecologice ale noilor constructii.
Adriana Gheorghiescu a detaliat ce inseamna curentul ecologic si care e modalitatea "responsabila" de a realiza constructiile intr-o intalnire precedenta, luni concentrandu-se pe detaliile care pot aduce calificativul "eco" unei constructii. Au fost atinse subiecte precum orientarea locuintei, plasarea pe teren, modalitatile de ventilare naturala sau termoizolatie.
Cateva lucruri interesante si pentru neinitiatii in constructii sau arhitectura ar putea fi urmatoarele:
• Exista termoizolatii eco alternative la cele obisnuite (vata minerala sau polistiren- daunatoare in anumite conditii pentru sanatatea locuitorilor): termoizolatiile din jeansi reciclati (din bumbac), din lana de oaie sau din celuloza.
• Unul dintre cele mai bune materiale de termoizolatie naturala este pamantul, sub o multitudine de forme (argila, pamant nears).
• Acoperisul poate fi o modalitate de a reda Pamantului terenul "invadat". Pentru asta, arhitectii pot sugera un acoperis inierbat, sub forma unui gazon cu plante si flori plasat chiar peste capurile locuitorilor.
• Plantarea copacilor in jurul casei e modalitatea cea mai eco-friendly de umbrire. Ciclul natural va asigura ca frunzele tin umbra vara, si ramurile golase lasa soarele sa ajunga in casa iarna.
Prezentarea a fost mult mai distractiva datorita imaginilor alese de arhitect Adriana Gheorghiescu pentru a ilustra conceptele amintite in discursul sau. Cele mai impresionante au fost casele "hobbitilor" din Lord of the Rings, constructii din "cob" rezistente la cutremure si ecologice in acelasi timp (cu ventilatie si termoizolatie naturala).
Va imaginati traind intr-o casuta din pamant stratificat, cu un gazon viu deasupra capului si fara aparate de aer conditionat sau centrale termice?! Experienta ecologica este o optiune pentru care arhitectii par a fi pregatiti.