- 3960
Unul dintre filmele care au marcat nasterea unui nou gen cinematografic, cel psihologic, este A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001) cu Russell Crowe in rolul principal. Lungmetrajul a devenit foarte cunoscut dupa ce a reusit sa cistige cele mai importante premii la Oscar in 2002: Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Scenariu si Cea mai buna Actrita intr-un Rol Secundar (Jennifer Connely). Daca nu ati avut ocazia sa vedeti acest lungmetraj decit pe micile ecrane (ale TV-ului sau laptopului), Arthouse Central va invita sa-l vizionati in conditii proprii joi, 25 iulie, de la ora 19. Intrarea este libera.
Sinopsis: „Filmul spune drama intensa a unui geniu adevarat, un matematician in viata, pe numele sau John Forbes Nash Jr. Chipesul si excentricul Nash face o descoperire in tinerete si este pe punctul afirmarii internationale. Dar ascensiunea sa rapida in stratosfera intelectualitatii isi schimba dramatic cursul cand geniul sau nativ este sufocat de schizofrenie. Infruntand niste incercari care pe altii i-ar fi pus la pamant, Nash revine la viata si in activitate datorita si cu ajutorul sotiei sale Alicia. Dupa decade de lupta cu boala el iese triumfator si primeste premiul Nobel in 1994. O legenda vie, Nash continua sa-si desfasoare munca si astazi, la 85 ani” (sursa: cinemagia).
Pentru rolul lui Nash au fost luati in calcul practic toti actorii americani importanti, de la Keanu Reaves si Johnny Depp, pina la Nicolas Cage si Charlie Sheen, dar Ron Howard l-a ales pe Russell Crowe dupa ce a vazut rolul pe care acesta l-a facut in Gladiatorul (Ridley Scott, 2000). Alegerea s-a dovedit inspirata, intrucit carisma acestuia a ajutat la vinzarea de bilete in valoare de peste 300 milioane de dolari, aproape de sase ori mai mult decit a costat intreaga productie!
Filmul este ecranizarea volumului omonim scris de Sylvia Nasar si nominalizat pentru Premiul Pulitzer in 1998. Scriitoarea americana de origine germana Sylvia Nasar are un tata uzbek care, dupa ce s-a inrolat in CIA, a imigrat impreuna cu familia in Statele Unite. Sylvia a absolvit studii de filologie si economie, iar domeniul care a facut-o cunoscuta este jurnalismul. Dupa succesul inregistrat cu volumul O minte sclipitoare (publicat intr-o prima editie in 1994), autoarea de origine germana a mai publicat un al doilea titlu devenit rapid bestseller, Grand Pursuit: The Story of Economic Genius, in 2011.
Ron Howard a debutat in 1977 cu lungmetrajul Grand Theft Auto, in care a si jucat rolul principal. Dintre cele 35 de titluri pe care le-a regizat, amintim Appolo 13 (1995), How the Grinch stole Christmas (2000), Cinderella Man (2005), The Da Vinci Code (2006) sau Frost/Nixon (2008). Are un palmares deloc neglijabil in care intra 2 Oscaruri, ambele cistigate cu A Beautiful Mind, dar si doua nominalizari obtinute pentru Frost/Nixon. Desi pare sa fie un regizor de filme comerciale, Ron Howard detine o nominalizare la Ursul de Aur in 2003 pentru The Mission si un premiu la Venetia in 1985 pentru Cocoon, dar si o rusinoasa nominalizare la Razzie pentru Cel mai Prost Regizor dupa ce a realizat The Da Vinci Code.
A Beautiful Mind a rulat in Romania la inceputul anului 2002 cind a vindut peste 100.000 bilete. Dureaza 134 minute.