- 7654
Vreme de doua saptamani (10-24 iulie), vom putea fi zilnic matorii – intre orele 14-20 – felului in care se desfasoara procesul creativ la 5 artisti diferiti in cadrul proiectului „Expus | Atelier deschis ca act performativ“. Profesorul Petru Bejan va fi prezent la Galeria Theodor Pallady in 24 iulie, la ora 19:00, pentru vernisaj, in cadrul caruia vor fi expuse lucrarile realizate pe durata performance-ului. Expozitia-arhiva cu rezultatele atelierului ramane in galerie pana marti, 30 iulie.
Dintotdeauna procesul creativ dezvolta in randul amatorilor de arta un interes ce poate ajunge pana la fascinatie. Fiecare artist are modul si tabieturile sale, un ritm propriu, o abordare a lucrului si o capacitate diferita de munca. Aceasta a fost si ideea celor doua curatoare (Delia Andries si Ruxandra Raileanu) cand si-au invitat fosti colegi de la Universitatea de Arte George Enescu (Bogdan Armanu, Radu Carnariu si Andreea Dascalu) sa experimenteze impreuna in cadrul unui performance colectiv.
Spre deosebire de performance-urile individuale din cadrul FIE, in care artistii asezati in fata unui sevalet lucrau in aer liber in Piata Unirii, aici e vorba nu doar despre lucrul efectiv, ci si de alte etape, mai mult sau mai putin spectaculoase, necesare realizarii unui proces expozitional. Exista, deasemenea, intentia documentarii video a acestui demers, documentare importanta indiferent de stadiul finalizarii sau reusita actului artistic.
„Prioritatea proiectului rezida in a dezvalui publicului cateva dintre aspectele premergatoare unui proiect expozitional, cu intreg ansamblul de factori imprevizibili sau dirijati, favorabili sau sensibili, ce stau la baza realizarii unui obiect artistic inainte ca acesta sa fie prezentat publicului ca produs finit, intr-un spatiu public expozitional.
Prin faptul ca favorizeaza construirea unui mediu interactiv intre artisti si public, proiectul constituie o tentativa de ridicare a nivelului de informare artistica, educatie vizuala si adaptabilitate culturala in ceea ce priveste publicul neinitiat, care deseori frustrat de emanciparea pe care o prezinta un numar vast de practici artistice contemporane, apare intr-o relatie deficitara atat in raport cu noile medii de expresie, cat si cu spatiile expozitionale institutionalizate.” (sursa : comunicatul de presa al Asociatiei Expus)
Asadar, haideti sa profitam de dorinta artistilor de a-si expune nu doar lucrarile, ci si modul in care se ajunge la produsul finit, si sa ne oprim cateva momente cand avem drum pe strada Lapusneanu sa ii privim lucrand si, de ce nu, sa le punem intrebari. Stiu sigur ca se vor bucura.