- 3163
Un weekend plin de mister, fiori si suspans. Un weekend prelungit si perfect in compania unuia dintre cei mai mari regizori ai lumii: Alfred Hitchcock. Vineri, 12 iulie incepand cu ora 18.00, tragem cu ochiul la Rear Window, sambata, 13 iulie, ne lasam ametiti si infricosati de Vertigo, de la ora 16.30 si de The Birds (Pasarile) de la ora 19.30, iar duminica, 14 iulie, savuram celebrul Psycho de la ora 19.00. Intrarea este gratuita. Update: Rear Window va rula la Art House Central din nou luni, 12 august, de la ora 19:30.
Alfred Hitchcock, acest monstru sacru al cinematografiei, este un regizor de care odata ce te-ai lipit nu te mai poti desprinde. Suspansul pe care reuseste sa il creeze este molipsitor precum varicela si aproape ca te poate ucide. Nu poti sta lipit de scaun fara sa tresari sau fara sa te apleci curios in fata ca sa poti vedea mai bine toate detaliile care transforma fiecare film al sau intr-un labirint din care nu mai vrei sa iesi. Iar eu am decis sa raman captiva in unul dintre cele mai calde opere de arta ale sale: Rear Window.
Voyerurismul, o arta
Poate ca aceasta pornire cinefila este din cauza superbei Grace Kelly care face un spectacol de frumusete si rafinament sau din cauza ochilor cutezatori ai domnului Jeff (James Stewart), dar ceea ce stiu sigur este ca micile detaliile ascunse in spatele acestui cuplu faimos m-a facut sa revad Rear Window de atat de multe ori incat am pierdut numaratoarea. Povestea este una, asa cum obinuieste Hitch sa ne ofere, una cu mult mister. Imobilizat in scaunul sau, Jeff priveste pe fereastra catre vecinii sai. Ajutat de binoclu observa cele mai mici detalii, patrunzand in intimitatea strainilor cu o satisfactie sinistra. Intr-o noapte, sufocat de caldura si de ganduri devine, fara sa vrea, martorul unei crime. Ambitionat de iubita sa si starnit de curiozitate, incepe sa creeze un puzzle mental si sa aduca misterului o solutionare dramatica. Iar in tot acest fir narativ zbuciumat se ascund zeci de simboluri, pe care daca stim cum sa le privi, vom reusi sa rezolvam crima la fel de repede ca si Jeff si sa descoperim in noi adevarati detectivi si, de ce nu, adevarati voyeuri .
In cautarea MacGuffin-ul
Acelasi tip de suspans, dar maximizat si expandat, ne va intra in piele si cand vom privi Vertigo. De data aceasta avem in prim-plan o poveste de dragoste invaluita in parfum de crima si tradare. Maestrul Hitch se joaca si aici cu mintea noastra si planteaza printre itele incurcate ceea ce cinefilii numesc MacGuffins - pe scurt, actiunea se agata de fel si fel de obiecte sau personaje parazit, care au ca scop antrenarea privitorului si lansarea de piste false, pentru a implica ochii agili si pentru a ne transforma in cercetatori ai misterului. Cu acelasi procedeu ne putem delecta in mai toate filmele maestrului, insa nu va lasati pacaliti, caci ele nu sunt usor observat. Pe nesimtite ne vom lasa purtati in directia gresita sau le vom ignora, dar daca ne vom obisnui sa le urmarim si sa le integram in caz, atunci vom face parte din cel mai frumos joc pe care il poate face cinematografia.
Si sa nu credeti ca surprizele adoratului Alfred Hitchcock se opresc aici. Va provoc, asa cum am fost si eu la randul meu provocata, sa descoperiti in ce scene din aceste filme apar trecator, pentru doar cate secunde, statura impozanta si chipul bland al regizorului. Vizionare atenta si mai mult decat placuta!