- 3106
Desi e cald, soare si sintem cu gindul mai mult la concediu decit la altceva, in oras se mai intimpla lucruri frumoase. Astfel ca daca inca nu ati plecat in binemeritata si multasteptata vacanta, editura Universitatii „Al. I. Cuza” va invita la lansarea unei carti mai mult decit interesante, despre un subiect care ar trebui sa ne preocupe pe toti. Concret, si cu mai putine vorbe, vineri, 5 iulie, de la ora 17:00, va fi lansat la Carturesti Palas Mall volumul Istoria recenta altfel. Perspective culturale, coordonat de Andi Mihalache si Adrian Cioflanca.
„Volumul nostru pleaca de la o intrebare simpla: am putea aborda cele intimplate mai analitic, citind povestea acestor decenii cu o doza suplimentara de empatie?; adica sa trecem de la istoria academic-rece, scrisa la lumina neonului, la o poveste din strada, care sa arate cum am supravietuit efectiv in secolul XX? Am propune, asadar, o abordare from below, mai preocupata de familia soldatului Ryan decit de faimoasele procente de la Ialta. Umanizind astfel perspectiva, am pune totusi punct secolului XX, ca sa-l scutim de alte chinuri.”
Coordonatorii volumului promit deci lucruri frumoase. Promit o carte inteligenta, scrisa intr-un mod care nu alunga, ci, dimpotriva, invita. Si ca sa va convingeti ca aceasta carte merita citita, citeva dintre titlurile capitolelor dezbatute in cuprinsul ei sint: Diferitul, mereu acelasi: stereotipuri antisemite in dosarele politiei romane (1915-1916); Despre lamentaţie ca forma de rememorare: imagini ale declinului in Iasul interbelic; Femeie, calator, strain: Romania primilor ani ai secolului XX din perspectiva Celuilalt (1900-1914); Conformism pe portativ: muzica romaneasca in primii ani de comunism (1945-1960); Dincolo de poveste: despre heteronormativitate in basmele Fratilor Grimm si in adaptarile cinematografice Disney; Razboi, alcool, identitate. Al Doilea Razboi Mondial in memoria sociala a Republicii Moldova (2001-2009); Posteritatea unei imagini: Nicolae Ceausescu in memoria grafica a post-socialismului s.a.
Desi pina acum sigur v-ati rezervat dupa-amiaza de vineri, 5 iulie, acestei lansari, si nu ar mai fi astfel nevoie de alte informatii pentru a va convinge sa fiti prezenti la eveniment, va mai informam totusi ca discutia va fi initiata si moderata de Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Romane din Iasi, si istoricul Dorin Dobrincu, cercetator stiintific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Romane.
Despre autori trebuie sa stiti ca Andi Mihalache este cercetator la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iasi; doctor in istorie cu teza Discurs istoric si ideologie in Romania „democratiei-populare” (2001); bursier Europa Institut (1999) si Open Society Archives-Budapesta (2000); bursier al Fundatiei Alexander von Humboldt (Germania, Munchen 2004, 2005) si cercetator invitat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Franta, 2006).
Adrian Cioflanca este cercetator stiintific la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” si membru in Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii; membru in Comisia Internationala pentru Studierea Arhivelor Securitatii (2004) si expert in Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (2006), coautor al Rapoartelor Finale redactate de cele doua comisii; lector asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, la masteratele de „Istoria comunismului romanesc” si „Istoria evreilor si ebraistica”; membru in delegatia Romaniei la Holocaust Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research.