- 2880
Fratii Wachowski (deveniti intre timp frate si sora), Andy si Lana, alaturi de apreciatul regizor german Tom Tykwer, au ecranizat romanul Atlasul norilor al lui David Mitchell. Filmul a fost lansat in 2012, iar anul acesta a ajuns si in cinemaurile din tara unde nu a facut deloc o figura slaba. La Iasi, lungmetrajul se mai poate vedea la Clubul Cinefililor, miercuri 26 iunie, de la ora 18, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou. Intrarea este libera.
Sinopsis: „O drama intensa si impresionanta, Atlasul norilor exploreaza impactul consecintelor pe care le au asupra oamenilor actiunile lor, de-a lungul trecutului, prezentului si viitorului. Povestea urmareste evolutia unui suflet care se transforma de-a lungul catorva secole dintr-un ucigas intr-un erou, modelandu-se prin actiune, mister, drama si romantism. O singura fapta buna reverbereaza pentru a provoca o revolutie la sute de ani distanta in viitor”. (sursa: cinemagia)
Fratii Wachowski au debutat in 1996 cu lungmetrajul Bound. Cu un buget mic, de pina in cinci milioane de dolari, filmul a reusit sa-si acopere investitia, fiind selectat prin diverse festivaluri americane nu foarte sonore. Productia care i-a pus insa definitiv pe harta pe cei doi regizori este Matrix, in special varianta din 1999, dar si celelalte doua continuari, lansate in 2003. Primul film, cu un buget destul de important, 63 de milioane de dolari (bani investiti de Warner Bros.), a adus incasari de aproape zece ori mai mari numai din vinzarea de bilete din anul 1999! Totodata, filmul a cistigat si toate cele patru premii Oscar la care a fost nominalizat, printre care si o statueta pentru efecte speciale.
Alaturi de aceste remarcabile performante financiare, fratii Wachowski au mai reusit „performanta” de a fi nominalizati la un Razzie pentru Cea mai proasta Regie pentru continuarile de la Matrix. Totusi, si-au continuat cariera iar in 2005 au semnat scenariul pentru V for Vendetta, in regia lui James McTeigue. Dupa ce Cloud Atlas a fost considerat de majoritatea criticilor, dar si de simplii spectatori drept un esec, cei doi regizori americani se vor intoarce pe marile ecrane in 2014 cu un alt proiect, intitulat Jupiter Ascending, tot un film SF, cu Mila Kunis si Channing Tatum in rolurile principale.
Tom Tykwer a debutat in 1986 cu Friday Afternoon, iar dintre cele mai cunoscute filme ale sale (in afara de Lola Rennt) se numara ecranizarea dupa romanul cult al lui Patrick Suskind, Perfume (2006) si recentul Cloud Atlas (2012), tot o ecranizare, dupa titlul omonim al lui David Mitchell. La capitolul palmares festivalier nu are nicio distinctie importanta cistigata, dar compenseaza cu nominalizari si prezente la festivaluri importante precum Berlinala (unde a avut sanse la Ursul de Aur in 2002 si 2004), Locarno (1997) si Venetia (in 1998 si 2010), dar si in cadrul unor gale sonore precum Globurile de Aur, EFA si BAFTA.
Cele mai multe dintre rolurile din Cloud Atlas sint jucate de Tom Hanks. Acesta are in palmares doua Oscaruri cistigate consecutiv pentru Cel mai bun Actor intr-un rol principal, pentru interpretarile facute in Philadelphia (Jonathan Demme, 1993) si Forrest Gump (Robert Zemeckis, 1994). Halle Berry, cealalta performera principala din ecranizarea dupa romanul Atlasul Norilor, are si ea in palmares un Oscar pentru Cea mai buna Actrita intr-un rol principal, primit in 2001, pentru interpretarea din filmul Monster’s Ball.
Filmul dureaza 176 minute si a fost distribuit in Romania de Ro Image si Prorom. A reusit sa vinda peste 100.000 de bilete, cifra deloc rea pentru posibilitatile sistemului de cinemauri din tara noastra.