- 1347
Anul acesta se implinesc douazeci de ani de la aderarea Romaniei la Organizatia Internationala a Francofoniei (OIF). In toata tara vor avea loc manifestari, spectacole de teatru, concerte, expozitii, seri tematice, care vor sublinia diversitatea culturala a francofoniei. La Iasi, Institutul Francez aduce la Teatru FIX un spectacol avand ca protagonisti trei artisti francofoni. Astfel, sambata, 9 martie, de la ora 19.00 se pune in scena Cabaretul imposibilului. Intrarea este libera, iar piesa va avea subtitrare in limba romana.
Proiectul a pornit din dorinta de a construi un obiect artistic viu care sa faca inteleasa si ascultata limba celor trei culturi pe care acestia le reprezinta. Cabaretul imposibilului este creatia comuna a artistilor Achille Grimaud, Sergio Grondin si François Lavallée. Franta, Réunion, si Québec, 3 culturi singulare si totusi legate printr-o limba si istorie comuna. Procesul a avut ca piatra de temelie un proiect numit ICAR (Itinérance Contemporaine d'Artistes Raconteurs), conceput ca spatiu de transmitere si reflectie pentru a favoriza aparitia unei noi generatii de artisti povestitori. Desi francofoni, artistii s-au confruntat cu unele diferente culturale, dar experientele lor se amesteca pentru a oferi noi orizonturi de intelegere.
„Un spectacol despre francofonie… O idee la moda! O poveste bretona, putin exotism din insula Réunion, accentul din Québec si totul e rezolvat! Ei bine, nu e deloc asa! Chestiunea s-a dovedit a fi mult mai complexa decat parea la prima vedere… Divergente, nervi, dar si complicitati. Astfel incepe aventura acestui Cabaret al imposibilului sau istoria unica a trei povestitori apartinand aceleiasi generatii, actori ai propriei lor fictiuni.” (comunicatul de presa)
In realizarea si cu participarea: Achille Grimaud, Sergio Grondin, François Lavallée
Directia artistica: Mael Le Goff
Constructia narativa: Alain Le Goff
Sunet: Mikael Plunian
Lumini: David Brégardis
Durata: 75 minute
Romania a devenit, in 1993, membru cu drepturi depline al Francofoniei institutionale (initial Agentia de cooperare culturala şi tehnica - ACCT, iar din 1998, Organizatia Internationala a Francofoniei - OIF).