- 2937
Medalionul dedicat de Clubul Cinefililor regizorului germano-american Ernst Lubitsch se termina saptamina aceasta cu Cluny Brown (1946). Fara a avea vreun premiu in palmares, lungmetrajul este o comedie romantica clasica si ii are in rolurile principale pe Charles Boyer si Jennifer Jones. Se vede miercuri, 23 februarie, de la ora 18, la Casa de Cultura „Mihai Ursachi” din Parcul Copou.
Sinopsis: „Cluny Brown este trimisa sa munceasca ca servitoare la o casa din Anglia rurala. Ajunsa acolo ea se imprieteneste cu Adam Belinski, un fermecator emigrant ceh. Ea devine de asemenea interesata de domnul Wilson, negustor. Belinski se indragosteste curand de ea si incearca sa o convinga sa nu se marite cu Wilson.” (sursa: cinemagia)
Filmul Clunny Brown este ultimul proiect aparut antum al regizorului Ernst Lubitsch, ultimul op al carierei sale fiind That Lady in Ermine (nominalizat pentru Cea mai buna Muzica la Premiile Oscar din 1949), un musical care a avut premiera la un an dupa moartea sa. Pentru ceilalti membri ai echipei, n-a fost nici primul, nici ultimul proiect, actorii aflindu-se in perioada de virf a carierei lor.
Filmografia lui Charles Boyer contine 90 de titluri, debutind la 21 de ani cu L’homme du large (Marcel L’Herbier, 1920) si incheindu-si cariera cu 2 ani inainte de moarte, in filmul A Matter of Time (Vincente Minelli, 1976). In palmaresul sau gasim 4 nominalizari la Premiile Oscar pentru Cel mai bun Actor, statueta fiindu-i totusi inminata pentru un premiu onorific in anul 1943. A mai cistigat premiul pentru Cel mai bun Actor la Festivalul de la Cannes, in 1974 pentru rolul din Stavisky... (Alain Resnais). In 1960 primeste o stea pe bulverdaul hollywoodian Walk of Fame.
Jennifer Jones joaca in peste 20 de filme, debutind in 1939 cu New Frontier (George Sherman) si retragindu-se in 1974 cu The Towering Inferno (John Guillermin). Ia Premiul Oscar pentru Cea mai buna actrita in 1944 pentru rolul din The Song of Bernadette (Henry King, 1943) si obtine ulterior alte 4 nominalizari pentru acelasi premiu. Pe linga alte premii onorifice primite din partea diverselor festivaluri, are si o stea pe Walk of Fame, tot din 1960.
Conform lui Mircea Dumitrescu, Ernst Lubitsch „a fost considerat in SUA, in anii '36-'40, unul dintre primii patru-cinci regizori de film. Astazi insa, din perspectiva timpului, intreaga lui opera cinematografica, inegala, sclipitoare, eleganta, inca amuzanta la un mod subtil si elevat, cu virtuozitati de stil, isi dezvaluie carentele de fond. (...) Debuteaza, in cinematografie, ca actor, in 1913, in filmele lui Carl Wilhelm. Ca regizor de film de fictiune de lungmetraj debuteaza in 1915, cu Blindekuh. (...) In activitatea sa de regizor de film se disting doua perioade: germana, intre anii 1915 si 1922, si nord-americana, intre anii 1923 si 1947.”
Filmul are 100 minute, este alb/negru si a fost lansat in cinematografele din SUA, la 1 mai 1946.
*filmul va fi subtitrat in limba engleza