- 2627
La trei ani de la ultimul sau film, Inglourious Basterds, Tarantino revine cu Django Unchained, o poveste din sudul salbatic american, pre-abolitionist, cu Jamie Foxx si Christoph Waltz in rolurile principale plus Leonardo DiCaprio intr-un secundar malefic. Incepind cu vineri, 18 ianuarie si pina pe 24 ale lunii, la Cinema City, de la orele 14:10, 15:50, 19:00 si 22:10 (plus o proiectie suplimentara de la 11, in weekend). Biletele variaza intre 15 si 21 lei, in functie de ora proiectiei. UPDATE: Filmul mai ruleaza si intre 15 - 21 februarie, in fiecare zi de la ora 13:50.
Sinopsis: „Actiunea are loc in sudul Statelor Unite, cu doi ani inainte de Razboiul Civil. Django (Jamie Foxx) este un sclav al carui trecut plin de violenta il aduce in serviciul lui King Schultz (Christoph Waltz), un vanator de recompense aflat pe urmele a doi ucigasi, fratii Brittle. Django este singurul care poate sa-l ajute sa ajunga la ei. In schimb, Schultz ii promite sa-l elibereze.” (sursa: cinemagia)
Filmul e bazat pe un scenariu original de Quentin Tarantino, cineastul plasat de critici intre gore si postmodernism (pina una alta, noul film e mai degraba un western clasicist). A debutat in 1992 cu Reservoir Dogs, film selectionat la Sundance, ajungind aproape imediat la Cannes, in 1994 cu Pulp Fiction, probabil cel mai bun film al sau cu care a si cistigat Palme d’Or. Au mai urmat Jackie Brown (1997), Kill Bill („volumele” 1, in 2003, si 2, in 2004) – se pare ca viitorul sau op va fi „volumul” 3 – si Death Proof (2007).
In 2009, Inglourious Basterds este nominalizat la 8 premii Oscar (printre care Cel mai bun Film si Cel mai bun Regizor) si pentru Palme d’Or, la Cannes, dar singurele premii obtinute la ambele gale sint cele ale Cristoph Waltz, pentru rol masculin. Anul acesta, Django Unchained e nominalizat la 5 premii Oscar (printre care Cel mai bun film, Cel mai bun Scenariu si iarasi Cristoph Waltz); cel mai probabil va reusi sa obtina statueta pentru scenariu, pentru ca la marele premiu favoriti sint Lincoln si Zero Dark Thirty.
Filmul a avut un buget de 100 milioane de dolari, a fost exploatat in peste 3000 de copii (!), iar in doar 3 saptamini de la lansarea in cinematografele din SUA a vindut deja bilete de 125 mil $. E un hit, dureaza 165 minute si s-ar putea sa deschida o noua directie in cariera regizorului autodidact american. Merita vazut!