- 2639
Ne aflam intr-o perioada bogata in evenimente culturale potrivite pentru toate gusturile, dar unul in plus nu strica niciodata. Luni, 19 noiembrie, are loc lansarea volumului Memoria stigmatelor (aparut la editura Curtea Veche) scris de Lacramioara Stoenescu. Evenimentul va avea loc la Librarium Palas, incepand cu ora 17. Alaturi de autoare vor fi prezenti Oltea Stefanescu (unul dintre „personajele” cartii), conf. univ. dr. Sorin Bocancea si conf. univ. dr. Daniel Sandru.
Volumul este o colectie de douazeci si doua de interviuri luate unor fosti detinuti politici din perioada comunismului; nu cred ca este cineva care sa nu stie ca incepand cu 1948 si pana in anii ’60 (chiar si mai tarziu, cu toate ca nu mai era folosita sintagma „detinut politic”) viata unui om depindea de ce scria in dosarul lui politic si de cat de „sanatoasa” ii era originea. Prin intermediul intervievatilor (ei insisi stigmatizati) se aud vocile celor care au avut curajul sa nu plece capul in fata nedreptatilor, dar care au platit pentru asta cu ani din viata petrecuti in inchisori. Astfel, nu intamplator spune Lacramioara Stoenescu despre cartea ei ca „se adreseaza in primul rand acelor tineri care vor sa cunoasca istoria recenta, nemistificata, traita de cei care au suferit pentru a o salva. Acesti purtatori de stigmate morale ii reprezinta doar pe cativa dintre cei multi, in carte aparand doar cei care au dorit sa vorbeasca”.
O carte scrisa cu „pasiune, cu empatie sufleteasca si cu o curiozitate proprie unui intelectual ce a trait la randu-i experienta stigmatului”, spune Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie de la Universitatea Bucuresti; tot dumnealui vorbeste despre insemnatatea Dosarului: „In Romania comunista, din 1948 si pana la inceputul anilor ’60, soarta unui om depindea mai ales de dosarul sau politic - pana-ntr-acolo incat Dosarul, ca atare, era cu mult mai important decat Omul. O fapta de opozitie fata de regimul comunist - a oricaruia dintre romani, fie o persoana anume sau vreuna dintre rudele sale - era un pacat de nesters - un stigmat. Daca ai fi furat, violat sau omorat era altceva. Dar, ca arestat politic, vei fi stigmatizat toata viata”.
Lacramioara Stoenescu (n. 1942, Giurgiu) este absolventa a Facultatii de Filologie din Bucuresti si fosta profesoara la Colegiul „Cantemir-Voda”, Bucuresti. A debutat in 2007 cu volumul memorialistic Copii – dusmani ai poporului. A mai scris cartea De pe bancile scolii in inchisorile comuniste, scenarii radiofonice (dupa cartea Copii — dusmani ai poporului: Am fost dusman al poporului si Un om nevinovat) si scenariile Deportati in Siberia, De o parte si de alta a Prutului (dupa cartea Exercitii de memorie, o paranteza trista a istoriei de Gleb Dragan si Gabriel Vatamaniuc) si Soimul Bucovinei (dupa un interviu cu Gabriel Vatamaniuc). De asemenea, scrie in Romania Libera (suplimentul Aldine) si are in lucru proiecte pe tema inchisorilor comuniste si a memoriei recente.