- 2522
Interpreta de muzica folk si rock, compozitoare si textiera, o voce de exceptie si o chitarista desavarsita, Zoia Alecu va sosi in Phoenix vineri seara, pe 9 noiembrie, pentru a sustine de la ora 21 un concert mult asteptat de fanii sai. Intrarea este 20 de lei cu o bautura inclusa.
Nascuta in Bucuresti in 1956, Zoia Alecu a studiat vioara la Liceul de muzica George Enescu. La 16 ani a adunat bani pentru prima ei chitara din donari de sange repetate si a inceput sa compună piese in stil folk pe versuri proprii. A debutat in Club A in 1973, la invitatia lui Doru Stanculescu, dupa ce castigase locul al doilea la un concurs interliceal cu piesa Orbii. In iarna aceluiasi an este cooptata in Cenaclul Flacara, unde este remarcata de impresarul Aurel Gherghel si incepe sa sustina concerte prin toata tara, fiind si de doua ori laureata a festivalului Primavara Baladelor.
In 1986, primeste o invitatie din partea Crinei Mardare de a se alatura formatiei de muzica rock Sfinx pentru a o inlocui pe Elena Perianu. Trupa se afla in acel moment intr-un turneu danez. Desi adaptarea la noul repertoriu si gen muzical i-au ridicat dificultati la inceput, Zoia Alecu a ramas in Sfinx pana la dizolvarea formatiei la inceputul anilor '90. La putin timp dupa aceasta, s-a alaturat noului proiect lansat de bateristul Sfinx, Misu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele in Europa au continuat pana in 1997, cand formatia a revenit in tara. Din 2005, s-a incheiat si activitatea acestei trupe.
A fost momentul in care Zoia Alecu s-a intors la muzica folk, iar in anul 2007 are loc lansarea primului sau album, Vino aici, o suma a celor 33 de ani de evolutii pe scenele romanesti si din strainatate. Pe disc apar zece melodii, atat piese scrise in anii tineretii si reorchestrate, cat si compozitii mai recente, printre care Ploua, Nimic, Inca un tren sau Oua de roua.
Dupa doi ani, apare si albumul cu numarul doi, Carari de maci, pe care se regasesc piesele Eu nu mai sunt eu, Iar e luna plina, Paradoxuri sau Se intampla. Ultimul material discografic, Printre lupi, dateaza din luna mai a acestui an si are influente irlandezo-dobrogene, rock sau country, insa numitorul comun este folkul, "muzica libera, fara nici o prejudecata", asa cum o vede Zoia Alecu. Despre celelalte melodii care se regasesc pe album, artista spune ca De ce taci? este un fel de hard-rock despre romanii care dorm, cu speranta ca in vis vor veni niste zane sa ne salveze, Pinguini, papagali si vulturi este tot o piesa cu subiect social, O sfera de lumina este una despre iubirea care vine cu tam-tam, iar Tupolev pufos este inspirata de o prietena stewardeza care este exact ca un puf de papadie.