- 2773
Sentimente care infatiseaza iubirea si suferinta, tradarea si egoismul si care sunt impinse la cote maxime, acutizand, prin interpretare vocala si scenica, stari de spirit incontrolabile, exaltari vecine cu nebunia. Toate acestea ne asteapta duminica, 4 noiembrie, incepand cu ora 19, la Teatru Fix, intr-un spectacol in memoriam Hero Lupescu pus in scena de compania Royal Art Muzzyk.
Regizorul de opera Hero Lupescu (1927-2007) a lucrat timp de 34 de ani la Opera Romana din Bucuresti si a realizat, de-a lungul carierei, numeroase spectacole. A debutat in 1955 cu spectacolul Boema, de Puccini, ultima sa premiera la aceeasi opera bucuresteana fiind tot Boema, in 1993. A montat spectacole la toate teatrele de opera din tara, fiind, de exemplu, autorul spectacolului inaugural al Operei Romane din Iasi, Tosca, din 1956, dar si pe scene din strainatate - Opera din Sarajevo, din Ruse sau cea din Ankara. A fost un regizor cu o viziune moderna asupra spectacolului de opera, uneori chiar avangardista, infruntand riscul de a fi criticat sau controversat. (via)
Protagonista in ultima productie condusa de maestrul Lupescu in calitate de profesor, mezzosoprana Claudia Deleanu isi daruieste ideile si le pune in practica de fiecare data cand are posibilitatea, purtand cu onoare si inspiratie mai departe arta in stilul ce l-a consacrat pe mentorul sau. Sentimente reprezinta doar una dintre ideile transpuse de catre Claudia Deleanu, urmasa regizorului, intr-un spectacol deja prezentat si apreciat de catre publicul bucurestean. Este vorba despre un spectacol liric contemporan de arii celebre din opere precum Tosca, La Wally sau Orfeu si Euridice, legate prin muzica tinerei compozitoare Eliza Puchianu, absolventa Royal Irish Academy of Music si interpretate de colaboratorii Royal Art Muzzyk - Corina Ignat (soprana), Ana-Maria Voica (soprana), Ana-Maria Acunune (soprana), Vladimir Sima (tenor) si Valentin Trandafir (tenor).
Tonul actual si maniera inedita in care este tratata tema clasica a iubirii, alaturi de profesionalismul cu care solistii Royal Art Muzzyk isi insusesc rolurile sunt aspectele realmente apreciate si aplaudate de catre toti spectatorii si ceea ce, de fapt, recomanda Sentimente. Regizoarea Claudia Deleanu a ilustrat prin aceasta reprezentatie ceea ce spunea mentorul sau, Hero Lupescu: "Daca vrem cu adevarat ca opera sa traiasca ca gen, trebuie schimbat radical felul de a concepe un spectacol de opera. Ma refer la teatralitatea ce se impune, la trairea autentica si nu formala a muzicii care se canta si la devotiunea cu care trebuie abordat acest gen pe care il iubesc si il voi iubi toata viata".
Marele merit al regizoarei consta in obtinerea unei compozitii de o originalitate si complexitate remarcabile, situate undeva in afara timpului, in care se regasesc tineri cu toate bunele si relele lor, dar, mai presus de orice, cu acele unice si imuabile emotii, numite in acest spectacol, atat de simplu, "sentimente". Din punct de vedere muzical, tanara pianista Eliza Puchianu reuseste prin compozitiile sale sa faca insesizabile trecerile de la Bellini la Mozart, de la Ceaikovski la Puccini, fara ca publicul sa simta sutele de ani care despart aceste lucrari, rezultatul fiind o uniune remarcabila a unor monstri sacri ai operei.
"Viata este un complex de stari si sentimente. Atunci cand ele sunt transmise publicului cu maxima sinceritate, au darul de a produce emotii extraordinare tuturor celor care participa la acest inedit eveniment", a declarat Claudia Deleanu, cea care are meritul de a fi creat un grup omogen, ce colaboreaza artistic in cele mai rafinate moduri de exprimare pentru ca proportiile acestor spectacole experimentale sa creasca mereu.
Biletele sunt 18 lei (13 lei pentru elevi si studenti).