- 2956
Dupa ce au sustinut ultimele concerte programate la Iasi in Phoenix, Ducu Bertzi si Mihai Nenita revin intr-un spatiu diferit, Aula Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, pentru un concert caritabil care se va desfasura sambata, 12 aprilie, de la ora 18.
Acesta face parte din campania de donatii „Cartile copilariei in fiecare casa” si are drept scop aducerea cartilor aproape de copiii din zonele rurale din judetul Iasi, crearea unor ateliere de lectura si stimularea apetitului pentru citit al celor mici. Invitatiile pentru accesul la eveniment se pot obtine in schimbul unei donatii de 30 lei de la sediul Centrului Cultural German sau de la ICAR Palas.
Ducu Bertzi n-ar mai avea nevoie de nicio prezentare, el fiind unul dintre cei mai renumiti si apreciati folkisti romani. Nascut la Sighetu Marmatiei in 1955, a studiat opt ani vioara in paralel cu scoala generala, iar in clasa a noua a infiintat alaturi de un grup de prieteni formatia Mi bemol rock. Desi atras de chitara electrica, din lipsa unor statii de amplificare si a instrumentelor de calitate a fost nevoit sa renunte la aceasta in favoarea celei acustice. A debutat pe scena in 1976 in cadrul manifestarilor realizate de Cenaclul Flacara, unde a activat pana in 1985. Prima inregistrare audio a fost pentru piesa Cand s-o-mpartit norocu' la Radiodifuziunea Romana in 1979. Desi au existat momente in care muzica folk a intrat intr-un con de umbra, piesele lansate de Ducu Bertzi au devenit aproape in totalitate slagare: Floare de colt, M-am indragostit numai de ea, Suflet fara chei, Omul padurii si altele. Majoritatea au fost incluse pe primul si cel mai popular album al artistului, Dor de duca, lansat in 1997 si care a depasit ca vanzari toate asteptarile, revista Actualitatea Muzicala oferindu-i in 1998 premiul popularitatii pentru tirajul de exceptie.
Mihai Nenita s-a nascut in 1977 la Chisinau si a inceput sa studieze vioara de la patru ani. La 12 ani, se muta impreuna cu familia la Bucuresti si continua studiul viorii la liceul Dinu Lipatti, iar mai apoi la Universitatea de Muzica din Koln. Inca din anii de liceu colaboreaza cu artisti importanti din Romania: Valeriu Sterian, Paula Selling, Ovidiu Lipan Tandarica, Ducu Bertzi, Anca Parghel, Mircea Rusu Band, Vama Veche sau Nicu Alifantis. A compus muzica de balet si muzica de film, iar in 2010 a colaborat cu Nicu Alifantis la albumul de succes Cantece de semineu.
In ultimii ani, cei doi canta impreuna pe scenele din tara si strainatate, exprimandu-si dragostea pentru muzica folk si daruind publicului seri de amintiri placute.