eveniment
Data: 
26 Oct 2012 - 17:00
Loc: 
Galeriile de Arta – Ateneul Tatarasi
stats
Adresa: 
str. Pictorului, nr. 14
Telefon: 
0232 261 846,

Daniela Zeca-Buzura, despre vulnerabilitati literare, la Iasi

La aproximativ o saptamana dupa prima lansare a romanului Omar cel orb al Danielei Zeca-Buzura, de fapt, chiar dupa modelul evenimentului de la Bucuresti, unde aceasta noutate editoriala a fost anuntata intr-un mod destul de interactiv, nelimitandu-se la formatul clasic, iata ca autoarea ajunge si la Iasi. O puteti intalni, astfel, vineri, 26 octombrie, incepand cu ora 17:00, la Ateneul Tatarasi, unde va sustine o prelegere pornind de la tematica „personajului vulnerabil”. Au fost confirmate si alte prezente demne de luat in seama, despre care va voi vorbi, insa, mai jos.

Pretextul acestei intalniri cu scriitoarea Daniela Zeca-Buzura, pe care multi dintre noi o cunosc si din asocierea cu functia de director pe care a detinut-o vreme de 8 ani la TVR Cultural, este – dupa cum spuneam – lansarea celui de-al treilea volum al unei trilogii publicate la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza”. Cu toata independenta sa narativa, Omar cel orb completeaza imaginarul exotic, pe care autoarea si l-a desfasurat si in Istoria romantata a unui safari si Demonii vintului, doua romane apreciate de publicul larg.

Nu mai putin important este, insa, si faptul ca si cititori avizati, precum Alex. Stefanescu, au vazut substanta in scrierile Danielei Zeca-Buzura, despre care criticul literar spune ca „face parte dintre putinii scriitori romani de azi care au o viziune transnationala asupra existentei, definindu-se nu ca un autor local, ci ca o constiinta a lumii contemporane. Si este, in acelasi timp, unicul scriitor roman de azi capabil sa reprezinte in deplina cunostinta de cauza, in carti de o valoare remarcabila, civilizatia Orientului Mijlociu.”.

Intrucat pregatim si noi, pe AltIasi.ro, o cronica a acestui nou roman, nu voi insista pe continutul si stilistica lui, revenind, insa, la desfasuratorul zilei de vineri. Pe langa autoare, care isi va folosi propriile romane drept materie prima in cadrul conferintei ce va explica si analiza ideea de „personaj vulnerabil”, vor fi invitati si Liviu Bratescu, coordonatorul proiectului „Prelegerile Ateneul Tatarasi” si scriitorul iesean Florin Irimia. Numarati-i si pe studentii la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, care, cu interventiile lui George Onofrei, in calitate de moderator, vor dezbate problema inchiderii postului de televiziune TVR Cultural si va puteti face o idee despre cat de promitatoare va fi dupa-amiaza! Intrarea va fi libera, asa ca, daca vreti sa prindeti un loc bun, va trebui sa ajungeti din timp la Galeriile de Arta – Ateneul Tatarasi.

In orice caz, pana sa ajungeti acolo, trebuie - iar asta nu va ia mult - sa aflati ca Daniela Zeca-Buzura este lector la catedra de presa a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. A primit in 2006 distinctia „Personalitatea europeana a anului pentru Romania“, sectiunea televiziune, acordata de Fundatia Eurolink si Comisia Europeana si a mai publicat, pe langa volumele deja mentionate: Orfeea, Ingeri pe carosabil, Melonul domnului comisar, Jurnalismul de televiziune, Totul la vedere. Televiziunea dupa Big Brother, Veridic. Virtual. Ludic. Efectul de real al televiziunii şi Zece zile sub val / Ten Days Under the Veil.

 

Articol scris de Anca Roman | Mar, 23/10/2012 - 00:50
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman