- 3700
Arta lui Valentin Sava este plina de culori care capata valente estetice si simbolice. Fie ca trateaza figuri umane, animaliere sau elemente naturale, pictorul exalta compozitia prin culoare, creand centre de interes clare si o lumina care emana chiar si din culorile mai inchise. Cu un demers clar, axat pe principalele contraste cromatice, expozitia Armonii cromatice gazduita de Galeriile de Arta „Ion Neagoe” ale Casei Corpului Didactic Iasi in perioada 13 septembrie – 8 octombrie 2012, ne invita, inca o data, sa simtim efectele culorii.
Cu o activitate bogata de creatie artistica si expozitionala, artistul ne-a obisnuit cu maniera sa decorativ-constructivista, usor abstracta, mereu dominata de culori indraznete. Rosul, verdele, albastrul, nu lipsesc de pe paleta artistului. Nu intamplator si actuala expozitie capata titlul de Armonii cromatice, titlu pe care insa artistul l-a mai utilizat in trecut, pentru ca rolul de prima vioara in compozitiile sale il ocupa cu siguranta culoarea.
Contraste cromatice puternice ca rosu-verde, albastru-orange sunt printre cele preferate de maestru si in aceasta expozitie. Cu toate acestea, culoarea care se regaseste fie mai abundenta fie mai subtila in toate lucrarile, este un albastru-verzui. Cand este uneori alaturat unui rosu strident, compozitiile capata intr-adevar o armonie cromatica deosebita, traducand in acelasi timp o indrazneala de factura fauvista. Personal, cred ca artistul s-ar incadra usor acestui stil, dezvoltand o inclinatie evidenta spre culori indraznete, pure, si subiecte simplificate, abstractizate. Panzele sale nu se feresc de a prezenta publicului cele mai clare si stridente culori si combinatii de culori, creand o luminozitate egala.
Compozitiile sale inchise prezinta scene cu 4-5 personaje, mai mult statice, cu miscari usor robotizate datorate geometrizarii formelor umane cat si a fondului. In compozitiile deschise, majoritatea peisaje, se observa o indulcire a formelor, tradusa prin dominatia liniei curbe si prin intrepatrunderea culorilor, stergerea granitelor dintre forme. Tot incadrate compozitiei deschise, ni se prezinta doua nuduri feminine cu unicorni. Ca si in peisaje, geometrizarea formelor dispare usor, lasand loc unei tuse care combina formele umane cu cele animaliere si cu cele naturale. Coama calului pare a face parte din peisaj, imitand elemente naturale, corpul sau se confunda cu formele nudului feminin, formand impreuna un singur personaj plasat pe un fond vag, vibrat prin pete de culori diferite. In portret, Valentin Sava se foloseste de aceeasi simplificare a formelor si indrazneala a culorilor. Chipul, tratat simplist, prin lumini si umbre colorate, balanseaza cu forta culorilor vestimentatiei.
Expozitia va fi putea fi vizitata zilnic, de luni pana vineri, intre orele 9.00 – 17.00.