- 3809
Galeriile de Arta Dana din Iasi vor gazdui in perioada 3-21 septembrie, o serie de 6 evenimente pro arta si cultura: 5 expozitii si o lansare de carte. Programul cuprinde: 3 septembrie – vernisaj expozitie de pictura Bolta luminii intre gratie si armonie, Horea Cucerzan; 5 septembrie – expozitie retrospectiva Culorile Galeriilor Dana; 6 septembrie – vernisaj expozitie de sculptura Alexandru Ioan Grosu; 12 septembrie – vernisaj retrospectiva 6 ani de arta moderna si contemporana; 14 septembrie – expozitie de pictura si sculptura Viziuni contemporane; 20 septembrie – lansare de carte Stefan Oprea, Fata si Profil in 80 de farame.
In Iasii anului 2006 apar pe scena artistica noile Galerii de Arta Dana, cu sediul pe strada Lapusneanu nr. 7-9, foarte apropiate de atelierele multor artisti ieseni. Aflat deja in preajma acestor centre de creatie, utilitatea unui astfel de loc nu a fost pusa nicicand sub indoiala. Galeria isi propune o dinamizare a publicului iesean, prin gazduirea unor expozitii temporare, dar si prin prezentarea unor lucrari mai putin cunoscute, aducand in lumina reflectoarelor si talente uitate, nedescoperite, sau pur si simplu ignorate.
In 2008, Galeriile isi deschid un nou spatiu, pe doua nivele, in str. Prof. Cujba nr. 17, unde, din acelasi an, va functiona si Editura DANA ART, care va edita de acum incolo numeroase albume de arta, carti, brosuri si reviste.
Istoricul acestor galerii, care incepe cu 6 ani in urma, cuprinde peste 100 de expozitii individuale si de grup, de pictura, grafica si sculptura, de nivel local, national si international, seri culturale, omagieri, evocari si lansari de carte. Arta si cultura se intrepatrund aici intr-o simfonie placuta, promovand artistii plastici si initiativele culturale si prin expozitii itinerante in orase ca Bucuresti, Galati, Suceava, Botosani, Timisoara, Vaslui si Pascani, iar la Casa de creatie de la Hodora, Ciric, Vatra Dornei, Cotu Morii, Balcic, Delat Dunarii (Crisan), prin simpozioane si tabere de creatie de pictura si sculptura, de nivel national si international.
Un promotor mai ales al artei timpurilor noastre, Galeriile Dana au reusit de-a lungul anilor sa mentina interesul permanent fata de arta si cultura, antrenand artistii si publicul intr-un dialog atat de necesar intelegerii artei contemporane. Expozitiile se desfasoara avand de cele mai multe ori, drept protagonist ascuns, publicul; un public indispensabil in receptarea artistica, un public educat artistic prin acest proces. De asemenea, Galeriile Dana au fost cele care, timp de 6 ani, au tinut pasul cu evolutia artei iesene, aflandu-se printre cele mai active galerii ale urbei noastre.