- 3852
Pe 9 iunie a.c. se implinesc 100 de ani de la moartea lui Ion Luca Caragiale. Anul 2012 ii este dedicat, organizandu-se “integrale Caragiale”, montandu-se sau remontandu-se piesele lui, reluandu-se unele din spectacolele jucate in stagiunile trecute. La Iasi, ziua de sambata, 9 iunie, ii va fi dedicata lui Caragiale prin evenimentul “In memoriam Ion Luca Caragiale 100 de ani” ce se va derula in doua locatii diferite: pe esplanada Pacurari, de la ora 20.30 si pe esplanada Nicolina incepand cu ora 21.00. In prima locatie se va juca spectacolul O scrisoare pierduta, iar in a doua se va proiecta filmul Doua lozuri.
Fiecare montare Caragiale este o provocare pentru regizor care cauta noutatea, dar unde s-ar mai putea ajunge, regizoral vorbind, si ce s-ar mai putea spune cu totul nou intr-un spectacol Caragiale? Daca Tompa Gabor (la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca) a vazut-o pe Zoe dintr-O scrisoare pierduta barbat, in Scrisoarea pierduta de sambata noutatea va fi lipsa cuvintelor. Produsul Teatrului Masca din Bucuresti, cu regia si scenariul semnate Mihai Malaimare, mizeaza pe cunostintele de text ale publicului transformand dialogul caragialian in gest, expresie si miscare. Dar iesenii stiu ca in 2006 acest stil a fost testat deja la Teatrul National Iasi de catre Adi Afteni si a lui O noapte furtunoasa...
Poate ca la acest spectacol de pantomima noutatea consta in faptul ca este un “spectacol de statui vivante” cum il numesc producatorii, si este destinat spatiilor neconventionale. Astfel, pe esplanada Pacurari va fi amplasata o scena generoasa, dupa cum spun organizatorii, cu suprafata utila de 8 m/9 m, cu decoruri, sunet si lumini. Atmosfera va fi creata de actorii George Pupaza (Stefan Tipatescu), Sebastian Ghita (Zaharia Trahanache), Iulia Dumitru (Zoe Trahanache), Madalin Mladinovici (Farfuridi), Alexandru Floroiu (Branzovenescu), George Ivu (Ionescu), Bogdan Angelescu (Popescu), Mihai Hurduc (Pristanda), Eugen Fetescu (Cetateanul turmentat), Antonio Minca (Agamita Dandanache), Andrei Dragulescu (Popa Pripici), Razvan Teodorescu (Catavencu), Aurel Sorin Sandu (Fotograful).
Spectacolul a avut premiera pe 2 iunie in cadrul Festivalului Living Statues (editia a 2-a) organizat de Teatrul Masca, derulat intre 1-4 iunie la Bucuresti. Dar ce este o “statuie vivanta”? Este un actor care, costumat si machiat in asa fel incat sa imite o statuie, este capabil sa stea nemiscat mai mult timp incat publicul sa poata fi indus in eroare. Este insa un raspuns incomplet caci nu ia in considerare arta acelui actor, antrenamentul sau specific, capacitatea iesita din comun de a interrelationa cu publicul, de a improviza, rezistenta calita in lungi si obositoare antrenamente si, nu in ultima instanta, bucuria de a oferi publicului un subiect cat mai interesant de meditatie, de descoperire, de intalnire cu propria sa capacitate ludica. (via)
In cea de-a doua locatie (Esplanada Nicolina) va fi proiectata una dintre cele mai cunoscute ecranizari realizate in 1957 dupa opera marelui dramaturg: Doua Lozuri, avandu-i in rolurile principale pe Grigore Vasiliu Birlic, Dorina Done, Marcel Anghelescu, Alexandru Giugariu, Ion Iancovescu, Remus Ionascu, Mircea Constantinescu, Margareta Pogonat. Pentru un efect realistic complex, imaginea va insotita de sunetul original al filmului, anunta organizatorii.
“Caragiale n-a murit, Caragiale nu poate sa moara... Ostenit de atata zbucium, doarme cu fata in sus... incet sa nu-l desteptam... desprins din unda divina, oprit o clipa intre noi, geniu reversibil, se intoarce in splendorile misterelor de unde ne vor veni geniile... “ spunea Barbu Stefanescu Delavrancea in 1912, la moartea acestuia. Au trecut 100 de ani, dar lumea caragialiana este la fel de prezenta in lumea in care traim prin personajele si situatiile surprinse in scrierile sale... Se pare ca intr-un secol nu ne-am schimbat prea mult: acum mall-ul este noua mahala.