- 2383
Cum muzeul e in general un spatiu rezervat, circumspect, o carte precum „Semnificatia pragului in mitologia satului national romanesc” n-ar face nota discordanta cu o astfel de atmosfera. Pentru a verifica prin particularizare se poate merge duminica, 20 mai, la ora 17:00, la Muzeul Unirii la lansarea volumului semnat de prof. dr. Angela Paveliuc-Olariu, prezentat de criticul de arta Valentin Ciuca.
Simbolistica pragului nu pare a fi greu de intuit: este linia ce delimiteaza doua cadre de obicei antagonice, fiind zona de echilibru dintre acestea. Este o discontinuitate ce face ca idei contrare sa para inteligibile; astfel, binele asociat spatiului din interiorul casei este rupt de contextul spiritelor malefice dinafara. Fiind totodata un reper al mitologiei romanesti, exista numeroase ritualuri legate de prag in cultura noastra, cu atat mai mult cu cat principalele etape de trecere – nasterea, casatoria si moartea – sunt ilustrate in mintea omului traditional prin reprezentarea pragului. Cartea Angelei Paveliuc-Olariu, publicata anul trecut la Editura Art 21, este asadar un studiu asupra ramificatiilor pe care acest simbol si le-a dezvoltat in obisnuintele noastre populare.
O carte venita probabil dintr-o revolta conservatoare, daca e sa observam pozitia pe care o adopta autoarea: „Regret acum tot ce inseamna modernism. Acela care patrunde in viata noastra, încercand sa inlature traditiile noastre.”
Despre Angela Paveliuc-Olariu se stie, printre altele, ca nascuta in Republica Moldova, ca are studii filologice la Universitatea „A.I.Cuza” din Iasi si ca e specialist in etnografie si etnologie, ocupandu-se cu precadere de aspecte ce tin de judetul Botosani. In acest sens, amintesc volumul „Monografia comunei Cristinesti din judetul Botosani” scris in colaborare cu prof. dr. Ioan Murariu, ce va avea lansare odata cu volumul adus in discutie mai sus.