- 4645
Despre modul in care sunt ignorate cu nonsalanta adevaratele valori din diverse domenii s-a discutat indelung, iar Maria Raducanu si muzica pe care o canta sunt un exemplu elocvent in acest sens. Desi este una dintre cele mai expresive voci ale jazz-ului din Romania, Maria Raducanu considera ca "reusita cu care ma mandresc cel mai mult este aceea de a nu exista, oficial vorbind, in calitate de cantareata. Exist doar in fapt, in sensul ca oamenii vin la cantarile mele, ma aplauda, ma felicita, imi spun ca-i emotionez". Iesenii care doresc sa traiasca aceste emotii sunt invitati sambata, 5 mai, de la ora 21, in The Rock, acolo unde Maria Raducanu si Sorin Terinte propun o calatorie nonconformista prin folclorul romanesc, tango, fado, bossa-nova si jazz.
Vasluianca Maria Raducanu a inceput filologia la Iasi, iar in 1989 s-a transferat la Bucuresti pentru ca acolo era singura scoala de jazz din tara. A sfarsit prin a invata jazz de una singura considerand ca pedagogia de jazz de la acel moment n-o ajuta. In anul 2000, se hotaraste sa faca din cantat o meserie si recunoaste ca traieste exclusiv din muzica. In cei peste doisprezece ani de cariera muzicala a reusit sa apara pe opt albume: Pe vale si Colinde (ambele lansate in 2002 alaturi de Vlaicu Golcea la contrabas si Sorin Romanescu la chitara), Viata lumii (2003, alaturi de cvartetul Mircea Tiberian), Lumini (2003, in duo cu Mircea Tiberian), Cantece din Rasarit (2004, in duo cu Jan Roder la contrabas), La Tarara - cantece traditionale spaniole si Troika - cantece rusesti (ambele in 2005, in duo cu Maxim Belciug la chitara clasica) si Ziori (2010).
Desi muzica pe care o canta este incadrata in genul jazz sau chiar etno-jazz atunci cand pastreaza mult din acuratetea si forta pieselor foclorice pe care le interpreteaza, Maria Raducanu afirma ca ceea ce face ea este, in primul rand, o muzica improvizata, chiar cu rol de avangarda. Fiind o cantareata perfectionista si care isi face autocritica fara menajamente, artista recunoaste ca primele sale albume nu sunt tocmai ceea ce si-a dorit si ca aparitia LP-ului Troika a fost tocmai o revenire la melodie si lirism pur. Proiectul ideal pentru Maria Raducanu ar fi unul care sa imbine "cantul privighetorii, natural, care farmeca si alina si incantatia-improvizatie in cel mai modern dintre sensuri".
Pianistul Sorin Terinte a fost elevul compozitorului Marius Popp la cursurile de pedagogie muzicala si jazz ale Academiei de Arte din Bucuresti. Participant la festivalurile de jazz din tara (Craiova, Sibiu, Iasi, La Fete de la Musique), acesta ii are printre pianistii preferati pe Oscar Peterson, Chick Corea, Michel Petrucciani sau Keith Jarrett. Din 2000 concerteaza sub contract (pian solo) la London College Of Music si apare la Festivalul Jazz On The Street din Londra. In 2001, devine membru al Companiei "Universal Jazz" din Marea Britanie.
Biletele se pot achizitiona la pretul de 20 de lei pana pe 4 mai si cu 30 de lei in ziua concertului.