- 4187
Cele doua saptamani de zile cuprinse intre 16 aprilie – 1 mai 2012 s-au transformat pentru Galeriile de Arta Grand Hotel Traian din Iasi intr-o perioada de sarbatoare fata de tot ceea ce inseamna unicitate. Expozitia „Detaliu” semnata de catre artistul Iulian Sebastian Bordianu aduce in atentia publicului iesean sticla de murano si tehnica de lucru corespunzatoare ei, aspecte ce invoca o impresionanta pagina din istoria artelor plastice.
In urma cu mai bine de opt secole, productia de sticlarie a devenit uimitor de evoluata in Insula Murano din laguna venetiana. Mesterii sticlari erau innobilati si considerati a fi egali cu cele mai importante familii din Venetia, intrucat pretul acestui material era unul extrem de ridicat, iar tehnica era secreta si unica. In ziua de astazi, insa, exista foarte putine fabrici care se ocupa cu producerea si prelucrarea sticlei de murano, cea mai veche fiind Antica Vetreria Fratelli Toso, fondata in 1854 de catre cei sase fii ai lui Pietro Tosso.
Absolvent al Universitatii de Arte „George Enescu” din Iasi, sectia Ceramica, tanarul artist isi propune de aceasta data sa scoata la iveala anumite detalii ale creatiei sale, declarandu-si pasiunea fata de tipul de material ales. Dovezi ale acestui sentiment sunt lucrarile de multiple forme, marimi si culori expuse in vitrinele Galeriilor de Arta ale Hotelului Traian, obiecte ce demonstreaza o munca intensa si o atractie categorica pentru sticla. Organizand expozitia de fata, Iulian Bordianu sustine diversificarea planurilor artistice contemporane si motiveaza artistul sa gaseasca noi surse de inspiratie sau noi metode de exprimare ale acestora.
Iulian Bordianu nu agreeaza repetitia, ii surade schimbarea si diferenta, este original prin desfasurarea manuala a activitatii sale si obtinerea de obiecte unice de fiecare data. El manifesta o anumita compatibilitate fata de sticla murano, conditie ce transforma materialul intr-un simbol definitoriu al personalitatii sale artistice.
Alaturi de lucrarile din sticla, tanarul a pregatit si prezentarea a 13 tablouri de grafica monotip, cu scopul de a infatisa o alta ramura a artei careia se dedica. Acest procedeu face parte din tehnicile grafice, prin el obtinandu-se anumite efecte. Tehnica are un caracter de unicat cu efecte coloristice si decorative compozitionale. Lucrarile prin tehnica monotipiei presupun folosirea ca suport de lucru a unor materiale ca sticla, metalul, linoleumul, pe care se realizeaza imaginile propuse. De asemenea, subiectele naturale abordate (pana, frunza) amintesc de o alta tehnica, si anume cea a frotajului, tehnica a imprimarii dupa suprafetele unor structuri din natura. De aceasta data, culoarea nu mai este la fel de vie, puternica, ci se stinge usor spre nuante mai cumpatate in favoarea sugerarii efectului.
Doua centre de interes cu doua idei distincte se intrec si se pun reciproc in evidenta in cadrul expozitiei unui singur artist. Claritate, eleganta si dedicare sunt detalii ale personalitatii artistului Iulian Sebastian Bordianu ce reies din tablourile sale expuse in cadrul Galeriilor de Arta Grand Hotel Traian pana pe 1 mai 2012.