eveniment
Data: 
6 Mar 2012 - 18:30
Loc: 
Libraria Tafrali (incinta Universitatii "A.I.Cuza")
stats
Adresa: 
Bd. Carol I, nr. 11 (corp A al UAIC)

Ioan Holender: educatie vieneza in orasul nostru

Vreme de cateva zile, Iasul are toate motivele sa se simta flatat de prezenta unei personalitati intru totul coplesitoare: Ioan Holender, distinsul (nu doar prin longevitate) fost director al Operei din Viena si actualul presedinte si director artistic al Festivalului "George Enescu",  preda intre 4 si 7 martie un curs de Management Cultural International. Cei care nu-l vor putea intalni in postura de profesor n-ar trebui sa rateze sansa de a participa marti, 6 martie, incepand cu ora 18:30, la lansarea volumelor sale, De la Timisoara la Viena si Spuse, traite, dorite. Amintiri, eveniment gazduit de Libraria Tafrali.

Nu este prima data cand Ioan Holender viziteaza Iasul; in 2010, cu ocazia celebrarii a 150 de ani de la infiintarea celei mai vechi unitati de invatamant superior din tara, a fost invitat la conferinta „Este Romania o tara a culturii?”. De data aceasta, insa, raspunzand invitatiei Universitatilor „Alexandru Ioan Cuza” si „George Enescu”, Ioan Holender isi gaseste timp pentru a tine la Iasi un curs intensiv de Management Cultural, aparte mai ales prin aceea ca urmareste – desigur, in masura in care timpul comprimat o permite – modelul celui predat la Universitatea din Viena. Astfel, principalul obiectiv va fi oferirea unei perspective temeinice asupra bunei functionari a unui teatru muzical (solisti, orchestra, cor, colaboratori tehnici, sponsorizari etc).

Din pacate, va trebui sa-i intampin cu o veste descurajanta pe cei entuziasmati de programa abordata: participarea se va face pe baza unor invitatii deja trimise, in cazul nostru atat unor studenti carora muzica, literatura, publicistica, teatrul le sunt subiecte mai mult decat confortabile, cat si reprezentantilor unor institutii de profil importante din Romania si Republica Moldova (Opera Nationala din Iasi, Bucuresti si Cluj Napoca, Filarmonica din Iasi, teatrul de Opera si Balet din Chisinau, Universitatea „Alecu Russo” din Balti).

In orice caz, dupa cum spuneam si mai sus, exista cel putin varianta propusa de Editura Universitatii „Alexandru Ioan Cuza”, care i-a publicat lui Holender in 2011 cartea de memorii Spuse, traite, dorite. Amintiri (varianta validata de: prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul UAIC, prof. univ. dr. Andrei Corbea-Hoisie, directorul Editurii Universitatii, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii din Iasi, Luana Ungureanu, manager proiect "Gala Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical" si regizorul Mihai Zaborila). Nu-i putin lucru, mai ales ca la Libraria Tafrali se vor discuta nu atat chestiuni literare tipice, cat o biografie care are de-a face mai mult cu latura profesionala decat cu cea personala. Desigur, cei 19 ani de directorat in cadrul Staatsoper (Opera de Stat) din Viena nu vor putea fi ocoliti de intrebarile publicului, raportarea lui Holender la Romania va fi cu siguranta reafirmata in spiritul pronuntat critic pe care acesta il demonstreaza de-a lungul intregii carti nu doar fata de mediul in care traieste, ci si fata de propriile actiuni.

In definitiv, vom afla mai multe despre aceasta carte, ce a venit in completarea si corectarea publicatiei cu caracter tot autobiografic, De la Timisoara la Viena (Editura Grup management, 2001), in care Ioan Holender nu a reusit sa fie indeajuns de destins, dupa cum o marturiseste in Amintirile din 2011: „in timp ce atunci, aflat in plina activitate, a trebuit vrand-nevrand sa iau in considerare si sa menajez pe unul sau pe altul, de data aceasta nimic si nimeni nu m-a impedicat sa descriu si fapte neplacute unuia sau altuia”. Si pe buna dreptate ca nu e indulgent – aceasta e, de fapt, politica vietii lui Holender, anume sa nu treaca niciodata cu vederea o grosolanie, indiferent ca e de ordin estetic, moral sau de orice alt fel.

Dar mai multe despre aceasta viata intimidant de prospera veti putea citi pe site-ul nostru, peste cateva zile, in recenzia cartii Spuse, traite, dorite.

Articol scris de Anca Roman | Vin, 02/03/2012 - 20:53
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman