- 3285
Marti, 28 februarie, de la ora 20.00, in The Rock Bar se spun povesti cu zmei. Diana Buluga, Raluca Lupan si Ingrid Robu sunt cele care va vor introduce in lumea basmului, va vor purta spre taramuri nemaivazute, spre fascinanta si necunoscuta lume a zmeilor cu Zmeiada spatiala, dramatizare dupa Enciclopedia Zmeilor de Mircea Cartarescu. Partea a doua a serii va fi destinata proiectiei a 3 scurt-metraje in regia lui Cristian Pascariu.
Enciclopedia zmeilor n-a fost niciodata o carte usor de clasat intr-o categorie anume. Pentru copii e si nu e, pentru adulti cam tot asa. Textul ii este si nu prea suficient, caci fara elementul vizual splendid, pur si simplu nu e la fel. Proza fantastica este, ce-i drept, dar nu mai mult decat ar fi orice bestiar medieval serios. Este insa fara indoiala o carte spectaculoasa, astfel incat decizia de a fi transformata in cele din urma intr-un spectacol de teatru nu este surprinzatoare. (via)
Dramatizarea apartine celor trei actrite, care pun in prim plan zmeul, adevaratul - spun ele - protagonist al basmelor, alegandu-si “cei mai frumosi, mai savurosi si mai contemporani” dintre zmeii lui Cartarescu. Aflam totodata ca “sunt evocati zmeii de tipul profesorului universitar, zmeul – seful statului, cocalarii, printesele... Chiar daca are o componenta care tine de societate, de contemporan, spectacolul este o pledoarie pentru a nu trece cu vederea importanta zmeilor din cultura populara. Elementele contemporane aduse de Cartarescu instiga publicul sa reactioneze si sa se recunoasca in diferitele tipologii sau situatii amintite.”
Diana Buluga, Raluca Lupan si Ingrid Robu au construit spectacolul sub atenta supravehere a “zmeologului” cristian pascariu (n.r. in calitate de regizor, doreste ca numele sa-i apara notat cu litere mici), cel care se ocupa si de proiectiile video. Cat despre ilustratiile cu zmei folosite ca fundal, sunt cele originale realizate de Tudor Banus pentru cartea lui Cartarescu.
Cele trei “zmeoaice” au absolvit Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj-Napoca: Diana Buluga, in 2010, la clasa Ionut Caras si Mara Opris, iar Raluca Lupan si Ingrid Robu in 2009, la clasa Miriam Cuibus. Diana este masteranda a aceleiasi facultati, colaboareaza cu Teatrul de Arta din Deva si cu Teatrul Municipal Targoviste, Raluca este asistent universitar, colaboreaza cu Opera Nationala Cluj-Napoca si Teatrul de Arta Deva, iar Ingrid, castigatoarea Premiului Publicului la Gala Hop din 2010, a colaborat cu Teatrul National Iasi iar in prezent este actrita la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt.
Premiera Zmeiadei spatiale a avut loc in Cluj Napoca in septembrie 2011, si de atunci “zmeoaicele” s-au mai “teleportat” la Iasi, Carei, Brasov, Arad, Timisoara, Piatra Neamt, iar aventura continua!
Partea a doua a serii va fi destinata proiectiei de 3 scurt-metraje in regia lui cristian pascariu: Vrei sa te lasi de baut? Do You Want to Quit Drinking? (2009, cu Miron Maxim, Rares Lucaci, Radu Largeanu, Mihai Damacus), Betisoare rock’n roll Deaf Rock’n Roll (2010, cu Irina Wintze, Miron Maxim, Cristian Grosu, Radu Largeanu, Paul Frandos, Matei Rotaru, Florin Suciu, Anca Dogaru, Silviu Rusti, Alexandru Arion, Dan Tilea) si Dincolo de muntele meu Beyond my Mountain (2011, cu Radu Largeanu, Cristian Grosu, Miklos Bacs, Irina Wintze, Ionut Caras, Zoli).
Filmele sale propun o incursiune in cateva secvente din viata unor locuitori ai Romaniei, povesti posibile, unele chiar adevarate. Cristian Pascariu propune diferite vizuni ale Romaniei: daca in primele doua filme avem de-a face cu o Romanie aspra, bruta, realista, in cel de al treilea, peisajul se indulceste si surprinde o atmosfera calda, plina de poezie. (via)
Cristian Pascariu este deasemenea absolvent al facultatii din Cluj-Napoca, sectia Cinematografie, Fotografie, Media. Nu a ales Bucurestiul pentru ca, spune el: “Ma bazez foarte mult pe sentimente, pe energie, si in Bucuresti nu am simtit ca pot crea. Nu cred ca scoala de aici este mai slaba.” (via)
Pretul unui bilet este de 10 lei, pentru rezervari sau informatii sunati la numarul de telefon 0742 994 689.