- 2997
Un subiect intens dezbatut in ultima perioada se afla sub semnul incertitudinii si al nestiintei. Alaturi de alte sapte orase, Iasul sustine prin intermediul Asociatiei "Mai Bine" salvarea Rosiei Montane luni, 6 februarie a.c., prin vernisajul expozitiei "Istoria afiselor campaniei Salvati Rosia Montana" si prin proiectia filmelor „Alethea – Amintiri din viitorul Rosiei Montane”, „Masivul Cetate din Rosia Montana” si „Tot ce straluceste”.
Pe 6 februarie se implinesc 1881 de ani de la atestarea documentara a Rosiei Montane, acolo unde s-au descoperit sapte km de galerii romane, tablite cerate despre dreptul roman si 80 km de galerii medievale sapate cu dalta unice in lume. Lemnul gasit aici dateaza din perioada dacica, iar peste 40 de monumente sunt pe lista monumentelor istorice de mare valoare, printre care se numara morminte si pietre funerare romane, instrumente de extractie si utilaje folosite in decursul anilor.
Din cauza proiectului Rosia Montana Gold Corporation ce ar putea fi implementat, peste 200 de ha de padure ar putea fi ingropate impreuna cu traditiile si o parte din istoria poporului roman sub milioane de tone de cianura. De aceea numeroase asociatii de ecologie s-au alaturat celor care doresc ca minele romane sa fie trecute in patrimoniul UNESCO.
Luni, incepand cu ora 17.00 va avea loc un mars de solidaritate ce va porni din Parcul Copou si se va indrepta spre Palatul Culturii. Dupa acesta, la Phoenix Cafe de la ora 19.00 va fi vernisajul unei expozitii ce va cuprinde 47 de afise folosite in decursul campaniilor de salvare a Rosiei Montane, iar de la 20.00 se vor viziona filme: "Amintiri din viitorul Rosiei Montane" - un film realizat in Turcia despre efectele exploatarii minei de aur Pergamon, "Masivul Cetate din Rosia Montana" si "Tot ce straluceste".
Evenimentul este organizat de Asociatia "Mai Bine" in parteneriat cu Asociatia Alburnus Maior, Asociatia Bucuresti si Organizatia Re.Generation, iar intrarea atat la expozitie, cat si la filme este libera.