- 2359
Universitatea de Arte „George Enescu” Iasi organizeaza impreuna cu Galeriile de Arta Moldova Mall (parter) expozitia de fotografie a numerosi studenti din anii II si III ai Facultatii de Arte Plastice, Decorative si Design in colaborare cu Florin Pinzaru, expozitie coordonata de catre Modesta Lupascu. Vernisata pe 23 ianuarie, expozitia „Foto Wall” este deschisa publicului doritor pana la data de 10 februarie 2012, in cadrul Galeriilor de Arta Moldova Mall.
Prezentand subiecte dintre cele mai variate, studentii au reusit sa incarce peretii galeriei cu panouri de diverse marimi si finisaje, pe care au infatisat concepte originale, asumandu-si fotografia ca un act artistic personal. Nelimitandu-se doar la suprafata propusa, acestia au creat cu inventivitate noi spatii expozitionale, realizand cu ajutorul unor fotografii asamblate, o pereche de „ziduri” virtuale ce recompun suprafata initiala a galeriei si construiesc noi directii de vizionare. Astfel, se sesizeaza interdependenta organizarii spatiale cu cea a alegerii titlului expozitiei, Foto Wall.
Pornind de la niste lucruri anonime, triviale, lipsite de insemnatate, expozantii le-au investit cu valoare emotionala si estetica, acesta constituind un demers important pentru viitorul traseu al tinerilor studenti. Plini de entuziasm, acestia au prezentat teme ilustrate sub titluri precum „Ics”, „Zero”, „Costum”, „Urme”, remarcandu-se, de asemenea, si multitudinea de lucrari intitulate „Fara titlu”, ce permit libera interpretare a privitorului. Cu toate acestea, ei se integreaza favorabil in ecuatia spatiu-timp, imortalizand un anumit moment marcat de un oarecare nivel afectiv ce face parte din universul real sau ireal propus fiecare tablou.
Lucrarile invoca probleme cotidiene, precum natura, timpul, fiinta umana sau preocuparile acesteia, pe care expozantii le-au imaginat intr-o regie proprie, comportandu-se, prin urmare, nu doar ca simpli fotografi, ci ca regizori, dand nastere unor cadre si unor personaje ce alcatuiesc povesti imortalizate. Usor naive si cu vizibile lacune profesionale datorate, in mod explicabil, nivelului debutant al studentilor expozanti, tablourile indica, in orice caz, o cota inalta a calitatii si a competentei tinerilor artisti.