- 2560
Marti, 31 ianuarie, Clubul Brain da muzica mai incet pe la ora 17. Trebuie sa-i auzim aievea pe scriitorii de limba germana care ne ademenesc cu idei postmoderne la intalnirile ce si-au ales deja numele de cafe-lit. Pentru inceput, se va rosti la mansarda - si asta nu de putine ori, caci e capul de afis pentru acest debut de serie – numele autorului austriac Thomas Bernhard si al romanului sau Die Ausloschung (Extinctia).
Ca sa va faceti o idee in ceea ce priveste actualitatea scriiturii lui (desi aceasta metoda e cel putin neortodoxa), e bine de stiut ca Thomas Bernhard a trait intre anii 1931 si 1989, vreme in care a putut fi romancier, dramaturg si poet, netinand cont de celelalte ocupatii ale lui din tinerete, care aveau prea putin de-a face cu hartia si pixul. S-a intovarasit cu postmodernismul, care i-a servit drept mijlocul cel mai potrivit pentru a-si exprima pornirile ofensive fata de omul modern, in special cel apartinand societatii austriace adancite in mocirla ipocriziei si a mortii spirituale si care brutaliza sansa cunoasterii.
Tradus in nenumarate limbi si apreciat de critica internationala pentru una din cele mai de seama contributii literare postbelice, Thomas Bernhard a trebuit sa treaca prin paradoxul de a fi tratat cu reticenta in tara sa natala. Austriectii erau probabil atinsi de ceea ce George Steiner numea intr-o prefata la una din cartile lui Bernhard „monotonie a urii”. Ura care, indreptata ostentativ impotriva lor, i-a adus autorului apelativul de Nestbeschmutzer (care isi murdareste singur cuibul).
Die Ausloschung (1986) este ultimul roman al acestui autor, care nu evita nici de aceasta data discursul dispretului. Aranjata pe doua parti, cartea imbina perspective narative neasteptate. Se concentreaza pe monologul profesorului Murau, care se autoexileaza la Roma si care e nevoit sa se intoarca in Austria pentru a-si inmormanta parintii si, va vedea el mai tarziu, pentru a da ochii cu vidul copilariei netraite cum ar fi trebuit. Un strop de nazism, altul de catolicism, ceva exagerare si avem in mare parte reteta cartii. Ingredientele lipsa le vom afla la prezentarea din Brain (apropo, intrarea e libera).