- 6709
Initiat la inceputul anilor ‘90 de catre regretatul pictor si grafician Vasile Savunea impreuna cu criticul de arta Victor Parhon, Salonul International de Arta Naiva ajunge in acest an la cea de-a XI-a editie, eveniment gazduit de catre Institutul Francez din Iasi in perioada 18 ianuarie – 6 februarie 2012.
Organizata cu masiva contributie a Ministerului Culturii si Patrimoniului National si a Centrului National Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, expozitia de fata prezinta lucrari de pictura si sculptura semnate de artisti naivi din Romania, dar si din tari straine, precum Franta, Spania, SUA, Argentina, Senegal, Serbia, Burkina Faso, Bali.
In ciuda faptului ca denumirea acestui stil artistic poate duce cu gandul la o arta amatoare, superficiala sau copilareasca, el se raspandeste ca fiind unul dintre cele mai stabile si veritabile, infatisand intr-o maniera proprie si complet originala viziunea asupra lumii in scene citadine, scene din viata satului, obiceiuri si sarbatori sau ilustrari de povesti. Toate acestea vor sa trezeasca in privitor spiritul traditiei si al dragostei pentru cultura nationala, atat prin tehnica ingenua de lucru, simpla si directa, ce scoate in evidenta adevarul prim, cat si prin tematica aleasa, care prezinta diverse activitati ale oamenilor de rand, deseori imbracati in costume nationale. In acest sens, exemple mai mult decat adecvate sunt tablourile „La seceris”, semnat de Vasile Popovici sau „Alai de nunta” al lui Petru Mihut, ambii fiind artisti romani.
Mai mult de atat, organizatorii evenimentului au optat pentru pregatirea unui moment muzical plasat inaintea vernisajului propriu-zis, in care o serie de instrumentisti au incercat sa contureze cat mai precis o atmosfera de reinviere a datinilor de altadata, prin piesele vioaie ce aduc a muzica populara romaneasca, cantate la diverse instrumente muzicale, cum ar fi: clarinet, trompeta, tuba, contra-tuba sau tobe. Imbracand fiecare cate o ie si o vesta specifice portului traditional, acest ansamblu a sporit considerabil ideea ce s-a vrut a fi promovata.
La fel de sugestive si incarcate de culoare se remarca si lucrarile artistilor din afara Romaniei, care merg pe aceeasi linie propusa de tematica expozitiei, si anume, promovarea culturii nationale. Astfel, lucrarile Sofiei Ionascu, ale Annei Kotvasova, artiste din Serbia sau ale lui Henri Nabolle, originar din Burkina Faso, descriu amanuntit obiceiuri si activitati practicate de catre poporul din care fac parte. Stilul de lucru ale acestuia din urma amintesc de tablourile cu personaje din Tahiti ale postimpresionistului Paul Gauguin.
Gazduit mai intai de Muzeul National al Taranului Roman din Bucuresti in perioada 9 decembrie 2011 – 5 ianuarie 2012, Salonul International de Arta Naiva invita si publicul iesean sa se bucure de atmosfera traditionala lansata, pana la data de 6 februarie 2012.