- 4014
Universitatea de Arte „George Enescu” ne invita joi, 12 ianuarie, de la ora 18:00, la un eveniment de prima clasa: Lansarea CD-urilor cu prima integrala LIVE a cvartetelor de Beethoven, interpretata in sase concerte consecutive de Cvartetul VOCES in celebra sala Toscanasaal Residenz din Wurtzburg. Lansarea are loc in Casa Bals (str. Cuza Voda nr. 29), Sala „Eduard Caudella“.
Cvartetul Voces, infiintat in 1973 la Iasi, se numara printre primele 5 cvartete de acest gen din lume fiind cel mai valoros din Romania. Este membru rezident al Societatii Romane de Radiodifuziune si in peste cele trei decenii de activitate a concertat in cadrul a numeroase festivaluri interantionale de prestigiu din mari centre muzicale ca Bayreuth, Salzburg, Sienna si Toronto, precum si in cadrul Festivalului International „George Enescu” de la Bucuresti. Cvartetul "Voces" este condus de Bujor Prelipcean (vioara I), avand in componenta pe Anton Diaconu (vioara a II-a), Constantin Stanciu (viola) si Dan Prelipcean (violoncel). Membrii Cvartetului Voces sunt si cadre universitare la Universitatea de Arte „George Enescu”, dar si profesori de onoare ai Academiei de Muzica din Cluj.
Sala Toscana a Palatului Rezidential din Wurzburg, in care au fost inregistrate cele 6 concerte ale Cvartetului Voces, este o mica sala fermecatoare in stil neoclasic. Sala este printre putinele pastrate din perioada domniei Marelui Duce Ferdinand de Toscana (1806 – 1814), aflata in aripa sudica a palatului Wurzburg, construit la inceputul secolului al 18-lea. Din nefericire, al II-lea Razboi Mondial a adus mari distrugeri palatului, iar camerele Ducelui Ferdinand au fost distruse in totalitate. Sala Toscana este singura dintre acestea care a fost refacuta in 1960 dupa niste fotografii vechi. In prezent nu este deschisa vizitatorilor, dar este intrebuintata de Universitatea din Wurzburg pentru conferinte si evenimente speciale.
La lansare sunt invitati prof. univ. dr. Dan Dediu de la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, prof. univ. dr. Cristian Misievici de la Academia de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihail Cozmei de la Universitatea de Arte George Enescu din Iasi si Prof. univ. dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte "George Enescu" din Iasi.