- 2795
Publicat pentru prima data la editura Liternet, in format electronic si avindu-l ca redactor pe Razvan Penescu, cel care publica de vreo 10 ani scriitori dintre cei mai buni, Calendar Poeticesc a incaput pe miinile unora cu idei ceva mai practice. Editura Grinta (Cluj Napoca) a facut chiar un calendar de perete din acest volum, pastrind aceeasi formula grafica.
Desele trimiteri si motive religioase pe care le gasim in aceste poeme (“aursmirnasitamaie aducatoaaaare!”, intregul text din luna aprilie, si mai ales Decembrarie, acest epilog al volumului care e o rugaciune catre Divinitate, in care poetul isi cere iertare in numele nostru, al celor de la “Est de Gomora”, pentru ca sintem prea tristi si ridem prea putin) nu sint intimplatoare; Cristian Badilita, un mare intelectual roman, are o intensa activitate academica in aceasta directie: si-a dat teza de doctorat in Sfintii Parinti, a tradus recent la Curtea Veche, Evangheliile dupa Matei si Ioan plus multe alte volume publicate in aceeasi zona.
Pentru ca este un volum atipic, trebuie mentionat ca textele sint colorate si au fonturi diferite (aceasta ghidusie apartinindu-i Lilianei Grecu), iar imaginile vizuale sint evidentiate astfel: „cu ochi verzi cu pleoaperosii cu tampleviolet”, „indragostise” au ori culorile pe care le descriu ori, in cazul ultimului, un mix de culori care reda si mai bine sensul cuvintului. Poemul Februarie e intens colorat, times new romanul negru disparind complet. Aceeasi situatie o regasim si la Oniembrie, unde tricolorul apare probabil pentru a pregati Sarbatoarea Nationala.
Acrostihul este o alta tehnica folosita de poet; fiecare vers incepe cu o litera specifica, iar daca citim pe verticala vom regasi numele lunii in cauza. Aceasta idee alaturi de colorarea textelor dau volumului o nota ludica, mai putin sobra si inchistata (doi termeni care se atribuie prea des poeziei in genere), care e consensuala cu epilogul pe care l-am mentionat mai nainte. Este poezia o solutie la ce ne va aduce 2012? Adica la necazurile inevitabile? Asta pare sa zica Cristian Badilita si poate ca ar trebui sa-i luam in seama propunerea mai ales ca e atit de convingator: „Dorm dus toata luna decembre/ E moina si zilele-s scurte/ Cad fulgii de nea.”
Si daca tot vin sarbatorile, va recomand sa puneti pe lista dumneavoastra de cadouri acest calendar de perete, numai bun pentru persoanele dragi!
Sarbatori fericite!
*Volum oferit prin amabilitatea Librariei Tafrali.