eveniment
Data: 
17 Dec 2011 - 18:00
Loc: 
Sala mare a Ateneului Tatarasi
stats
Adresa: 
Str. Pictorului nr. 14
Telefon: 
0232 261 846

Din viata virtuala a lui Kaos Moon

Literatura nu mai tine cu tot dinadinsul sa se astearna intre copertele unei carti; in ciuda scepticismului unora, se simte astazi la ea acasa si intre un „www” si un “blogspot.com” – o dovedeste Stefan Caraman cu romanul sau Scrisori catre Rita. Ateneul Tatarasi ii face sambata, 17 decembrie, pe la ora 18, lansarea, actorul Daniel Busuioc angajandu-se sa citeasca fragmente din roman. 

Nefiind unul dintre scriitorii care tin seama de celebra superstitie, cum ca e de rau augur sa se vorbeasca despre o carte inainte de a o incheia, Stefan Caraman, mai precis Kaos Moon, a crescut intr-un an (incepand cu decembrie 2009) pe blogul sau, Close to the Edge, chiar sub ochii publicului virtual, un roman. Mai mult, a vazut un avantaj in a scrie asistat de vizitatorii sai, ale caror comentarii, indiferent de cat de pertinente sau, dimpotriva, deplasate ar fi parut pe alocuri, i-au declansat lui Caraman idei creative care se potriveau neasteptat de bine cu ceea ce tastatura sa consemnase deja.

Ratia de o pagina si jumatate pe zi a fost singura masura de disciplina pe care Kaos Moon singur si-a impus-o, in rest, nepierzand vremea cu sistematizari de niciun soi. Si nici cu menajamente expresive, autorul aparand “carcasa” nu de putine ori vulgara a romanului sugerand ca un permanent autocontrol lingvistic nu duce nicaieri, cel mult pune piedici mesajului, pe care-l schimonoseste.

Refuzat de edituri in doua randuri, Scrisori catre Rita a fost publicat in cele din urma de Tracus Arte si a ajuns deja la a treia editie. Intre timp viata blogului a palpitat si nu prea: odata incheiat, romanul nu mai avea nevoie de spatiul virtual, caldut ca un pantece, care a fost ulterior inchis, urmand ca in perioada lansarii de la Bookfest 2011 sa i se mai dea cateva zile de gratie, in scopul promovarii. Caci, la urma urmei, esential era romanul implinit.

Despre personajul lui principal, Nic Labis, pe care scriitorul il proiecta din start ca pe “un ins gratuit, asa cum numai la Beckett mai gasesti”, aflam ca seamana oricarui om care dispare prin lipsa de poveste, indiferent de cat de plata sau lipsita de sens ar fi ea. Importanta este zicerea in sine: „Nic e vulgar pentru ca viata printre sfintii falsi il oprima. Nic face lucruri pe care noi nu avem voie sa le facem, desi ... Nic e un mic Isus care ne spala de pacatul ipocriziei.”. O zicere amuzanta a tragismului si invers, ca sa nu fie nici gratuita, dar nici patetica - in modul acesta o dicta Kaos Moon pe blogul sau, acolo unde a avut toata libertatea de a scrie pentru nicio alta asteptare in afara de ale lui. “Donandu-si” scrierea unui pseudonim (Kaos Moon e numele unei trupe din anii `90), nu mai contau acele multe carti pe care Caraman le avea deja publicate, printre care: Suflet de rocker (1996), Trei starturi ratate (1999), Zapp (1997), Sambata dupa-amiaza la tara (1998), Piano Man (2000), Rudi si alte cioburi de singuratate (2005), Colonia ingerilor (2006), Chat (2008), cum nici spectacolele jucate pe textele autorului nu mai faceau presiuni (in 2004 regizorul Ion Sapdaru i-a montat la acelasi Ateneu Tatarasi piesa Morti si vii, ajunsa la Festivalul Internaţional de Teatru APOSTROF Praga şi la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timisoara).

La drept vorbind, sa scrii teatru, poezie, proza lunga, critica si sa stii pe deasupra si ce se intampla in lumea business-ului nu-i putin lucru, cu toate ca s-a vazut ca a fost suficient de intrigant si acel Kaos Moon, pe seama identitatii caruia oamenii faceau tot felul de presupuneri. Astazi cartea se vinde, iar Caraman e considerat unul din cei mai inovatori scriitori romani contemporani, cu toate ca nu el e primul care a scris un roman pe blog. Lui Zully Mustafa i-a reusit acest plan din care a rezultat cartea Strugurii s-au copt in lipsa ei, Belle de Jour a scris Aventurile intime ale unei prostituate de lux londoneze, prozatorul Jose Saramago - Ultimul caiet. Chiar si in Romania s-a manifestat deja in repetate randuri acest fenomen de aducere a literaturii intr-o zona nonconformista, mai insemnat fiind si ce au facut cei cativa tineri prozatori - Dan Sociu, Adrian Schiop, Mitos Micleusanu, Vera Ion, Dorin Cozan, Catalin Lazurca - care si-au incercat indemanarea prin rotatie la scrierea romanului colectiv (foiletONline) Complexul Europa.

Dar intorcandu-ne la Scrisori catre Rita, e indicat sa va rezervati un loc la lansare cartii pe site-ul Ateneului - intrarea este libera - mai ales ca lucrul acesta vine odata cu sansa de a castiga un volum cu autograful lui Stefan Caraman. Sau al lui Kaos Moon – ne spuneti voi cum a semnat.

Articol scris de Anca Roman | Mar, 13/12/2011 - 13:29
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman