- 3088
Joi, 20 octombrie, de la ora 18.00 sinteti invitati sa faceti cunoastinta cu Matei Brunul, personajul principal din romanul cu acelasi titlu a lui Lucian Dan Teodorovici. Gazda va fi Libraria Humanitas de pe strada Lapusneanu. Evenimentul se bucura atit de prezenta autorului, cit si de cea a criticului de teatru, Oltita Cintec, a scriitorului, Dan Lungu si a redactorului-sef al Suplimentului de cultura, George Onofrei, cel care va fi si amfitrionul serii.
Scris pe doua planuri, unul al prezentului si celalalt al trecutului, un trecut sumbru de care protagonistul ajunge sa se simta deposedat din cauza unei amnezii, ultimul roman al lui Lucian Dan Teodorovici (aparut la Editura Polirom) este asa cum il asteptam. Cu acea „coloana vertebrala” de care au nevoie romanele bune pentru a-l prinde pe cititor, a-l scoate din gaoacea sa si a-l preda unei lumi noi, una fictionala.
„Intr-un spectacol de marionete, trebuie sa avem in vedere doua conditii esentiale. Prima: publicul nu are voie sa vada alte miscari in afara celor impuse de joc, indelung repetate de artistul care minuieste papusa. A doua: publicul nu are voie sa auda alte voci in afara celor impuse de joc, indelung repetate de artistul care da glas papusii." (fragment din carte)
Matei Brunul este un roman dedicat perioadei dictatoriale, este un roman despre victimele si calaii acelei perioade, despre supravegherea individului, a privarii de libertate, atit de gindire, cit si libertate fizica, despre cum istoriile mari influenteaza istoriile mici, personale. Tonul grav sau serios este pe alocuri intrerupt de amintirea jocurilor cu papusi de cirpa din spectacolele pentru copii, o alegorie la ceea ce s-ar numi a da viata.
Va invit sa nu lipsiti!