- 4687
Daca vreti sa incepeti saptamina cu bine, atunci nu ar trebui sa ratati filmul-documantar de luni seara, difuzat de Centrul Cultural German, despre viata si opera scriitoarei Rose Auslander. Astfel, luni, 17 octombrie, incepand cu ora 18.30 la Biblioteca Austria Iasi – corp I, sala I2 va avea loc proiectia filmului „Der Traum lebt mein Leben zu Ende” ce va fi urmata de o sesiune de discutii si o lectura publica cu directorul Fundatiei Rose Auslander, Helmut Braun, care vor fi sustinute in limba germana.
Rose Auslander este una dintre cele mai importante scriitoare in limba germana a secolului al XX- lea. S-a nascut pe 11 mai 1901, in Cernauti, Austro-Ungaria. A trait in Austria, Statele Unite ale Americii, Romania si Germania. Si-a pierdut de trei ori cetatenia (din Austria, Romania si din SUA) si patria. Dupa ocupatia fascista a Bucovinei, cultura iudeo-germana este stearsa. Ca evreica, in 1941, este nevoita sa se muta in ghetoul din Cernauti unde ramine 2 ani, plus inca un an in care se ascunde pentru a nu fi deportata in lagarele de concentratie. Pe perioada sederii in ghetou il cunoaste pe Paul Celan sub al carei influenta isi modernizeaza stilul, lasind in urma tonul clasico-expresionist. Ascunzandu-se intre 1943 si 1944 impreuna cu mama ei, supravietuieste uciderii a mai mult de 50.000 de conationali evrei din orasul natal. Dupa razboi se intoarce in SUA.
In 1965 se muta in RFG. La inceput, opera ei este aproape complet necunoscuta. Din 1972 traieste intr-un azil de batrani din Dusseldorf, din 1978 ramine imobilizata la pat si nu isi mai paraseste camera. Este nevoita sa isi dicteze textele, nefiind capabila sa le scrie cu mina ei, insa cu tot cu acest handicap, aceasta a fost perioada cea mai productiva. Scrie pana la moartea ei in 1988 mai mult de 20 de volume de poezii, devenind faimoasa catre sfarsit. A primit numeroase premii de literatura in Germania si Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania in 1984.