- 4724
Pe data de 2 octombrie 2011, incepand cu ora 19.30, sunteti invitati la o seara de muzica clasica pe acorduri de violoncel si orga in incinta noii Catedrale Romano-Catolice. Concertul are loc cu prilejul aniversarii a 125 de ani de la infiintarea Institutului Teologic Romano-Catolic din Iasi.
Protagonistii serii vor fi Alexandru Morosanu (violoncel), solist al Orchestrei Radio si Sara Gerber, profesor de orga la Conservatorul de Muzica din Bienne Elvetia. Concertul va avea loc in incinta noii Catedrale Romano-Catolice.
Programul serii este alcatuit din :
J.G. Walther (1684-1748): Concerto in si minor după Vivaldi (orga solo)
B. Marcello (1686-1739): Sonata in do major nr. 5: (violoncel şi orgă)
A. Vivaldi (1678-1741): Larghetto din Concerto en Re Majeur (violoncel şi orgă)
A. Vivaldi (1678-1741): Sonata in la minor nr. 3 (violoncel şi orgă)
J.S. Bach (1685-1750): Concerto in la minor după Vivaldi (orgă solo)
G. Frescobaldi (1588-1644): Toccata in Re Major (violoncel şi orgă)
J. Berky (1934-1998): Meditaţie (compoziţie dedicată violoncelistului Al. Moroşanu)
F. Liszt (1811-1886): Nocturna nr. 3 en Sol Major (transcripţie de Mark Skalmer)
F. Liszt: Légende "St-François de Paule marchant sur les flots" (transcripţie pentru orgă de Lionel Rogg).
Alexandru Morosanu, caracterizat de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu drept "unul dintre eminentii solisti violoncelisti romani din generatia maestrilor" are in urma o frumoasa cariera interpretativa si pedagogica manifestata de-a lungul vremii printr-o serie de concerte si recitaluri, acasa si peste hotare (SUA, Canada, Germania, Franta, Spania, Norvegia, Austria, Italia, Suedia, Bulgaria, Grecia). A ocupat postul de solist violoncelist in Orchestra Internationala de Tineret de la Bayreuth - Germania in perioada 1972 - 1974 si in Orchestra Simfonica a Filarmonicii „Moldova” din Iasi (1984 - 1990). In prezent, este solist al Orchestrei Nationale Radio. A predat la Academia de Muzica „George Enescu” Iasi intre anii 1980 - 1990 si este invitat permanent in Italia, Grecia si Germania pentru a tine cursuri de maiestrie la specializarile violoncel si muzica de camera. La ora actuala, violoncelistul Alexandru Morosanu este invitat sa faca parte din prestigioase jurii ale unor competitii internationale: Stresa, Vercelli, Capri, Casale Monferato - Italia, Geneva, Lugano - Elvetia.
Sara Gerber este o personalitate muzicala in domeniul sau de activitate: organista titulara a Bisericii din Bienne (Elvetia), organizatoare a stagiunii de concerte care se desfasoara in lacasul de cult si profesor de orga la Conservatorul de Muzica din Bienne, domnia sa are in spate o bogata cariera concertistica si didactica. Dovada sunt recitalurile de pian si de orga sustinute in Elvetia, Germania, Italia, Israel, Olanda si in cadrul unor festivaluri internationale: Festivalul de la Besancon sau Festivalul de Orga din Elvetia. Sara Gerber este, deasemenea, presedintele si directorul artistic al Festivalului “Grandes Orgues du Jura”, pe care l-a initiat in octombrie 2008.
Muzica pe care o veti asculta duminica seara va va aduce beneficii nu numai din punct de vedere acustic; calitatea interpretarii celor doi instrumentisti de elita va fi completata cu prezenta tuturor celor de fata intr-un spatiu sacru, lipsit de emotii sau energii negative. Unde altundeva ar fi mai potrivit sa capatati o stare de liniste, decat in Casa Domnului, alaturi de acorduri clasice si prezenta Duhului Sfant? Acest moment muzical are menirea de a ne readuce mai aproape de Cel care ne-a creat si ne-a daruit viata prin intermediul sunetelor si armoniei unor fragmente muzicale alese cu grija pentru a capata mai usor pacea inimii si a mintii. Pentru ca asa cum se zice si intr-o rugaciune pe care credinciosii catolici o cunosc foarte bine, noi suntem aici ‘intr-o vale a lacrimilor’ din care doar frumusetea artelor ne poate ajuta sa ne redescoperim seninatatea si echilibrul interior, de a lasa deoparte orice temeri, de a ne elibera de ganduri si de stari apasatoare. Asa ca duminica seara la Catedrala Romano-Catolica noua este un moment prielnic pentru muzica si pace sufleteasca.
Intrarea este libera.