eveniment
Data: 
6 Oct 2011 - 18:00
Loc: 
Libraria Avant-Garde
stats
Adresa: 
Lapusneanu, nr.16

Lansare: Istoria crestinismului

Pentru ziua de joi, 6 octombrie, libraria Avant-Garde si Editura Polirom ne indeamna sa ne punem ceva timp deoparte pentru lansarea Istoriei crestinismului a lui Diarmaid MacCulloch. Intalnirea se va desfasura dupa urmatorul scenariu: la ora 18 Prof. Pr. Gheorghe Petraru, Mihai-Silviu Chirila, traducatorul volumului, si Adrian Serban, directorul editorial Polirom, vor face prezenta, ca mai apoi sa inceapa un schimb de idei pe marginea cartii, asa incat la final noi sa reusim sa palpam scheletul acesteia.

Nu e prima Istorie a crestinismului care s-a scris si totusi unde anume isi lasa amprenta Diarmaid MacCulloch? Cronicile internationale merg mai ales pe ideea ca aceasta carte investigheaza fatete ale crestinismului adanc ascunse sub praful istoriei, al ezitarilor si al altor tipuri de considerente religioase sau pur si simplu neabordate din cauza suprapunerilor cu mitul.

Cu un subtitlu cel putin indraznet prin acoperirea pe care si-o propune - „Primii trei mii de ani” – cartea ne poarta cu insistenta nu atat prin perioadele de declin ale acestei religii monumentale, cat mai ales prin peisajul primelor rabufniri religioase care vor fi luat abia mult mai tarziu o forma clara. Astfel, autorul problematizeaza geografia inceputurilor crestinismului, expunand potentialele variante (Atena, Ierusalimul si Roma), precum si simpatiile motivate de plauzibilitate; vine apoi cu detalii explicative in ceea ce priveste modalitatile de raspandire a mesajului lui Iisus, pe care il vede ca avand radacini neasteptate.

Meritorie prin aceea ca trece si prin episoade neglijate de alte Istorii, cum ar fi confruntarile si convertirile ce au insotit raspindirea crestinismului in Asia Centrala si de Est sau in Africa si ca revigoreaza vechile interpretari asupra unor repere religioase precum lupta Parintilor Bisericii impotriva gnosticismului, nasterea monahismului, Reforma si Contrareforma, cartea aduce mai intai de toate o viziune ponderata, fara excese. Se vorbeste despre teorii ale conspiratiei, aria larga a „personajelor” religioase este de-a dreptul darnica si cuprinde sfinti, eretici, regi si cruciati, nume sonore ca Sfantul Augustin, Toma d`Aquino, Luther, Karl Rahner sunt luate la bani marunti. O ironie cu masura dubleaza aceste expuneri, asa incat integritatea se potriveste numai bine acestei Istorii.

Apreciata drept o lucrare de referinta in domeniul ei, Istoria crestinismului de Diarmaid MacCulloch este „o expunere ampla si obiectiva, o carte generoasa din toate punctele de vedere”, dupa cum o intelege The Telegraph, asteapta totusi publicul larg la lectura, maniera de scriere fiind una intentionat abordabila.

Articol scris de Anca Roman | Mie, 28/09/2011 - 01:23
Iti place ce tocmai ai terminat de citit?
Aboneaza-te prin email sau RSS ca sa fii la curent cu noutatile de pe site.
Despre editor
imaginea utilizatorului anca.roman